• Spálňa
  • Sprievodca

aktualizované

3 pravidlá zariaďovania spálne podporujúcej odpočinok

Spálňa je veľmi dôležitou miestnosťou v každej domácnosti. Spôsob jej usporiadania má preto veľký význam nielen pre komfort používania či estetické dojmy, ale aj pre dostatok spánku. Na rozdiel od zdania je kľúčovým faktorom nielen výber pohodlnej postele a matraca do spálne, ale aj dizajnové aspekty. Ako si vytvoriť útulný domáci priestor, v ktorom budeme efektívne oddychovať?

Spálňa, ktorá podporuje odpočinok

Zdalo by sa, že na dobrý odpočinok v spálni stačí len pohodlná posteľ a optimálne zladený matrac. Medzitým je potrebné pripomenúť, že aj psychológovia a interiéroví dizajnéri naznačujú, že vzhľad prostredia, v ktorom sa každý deň zdržiavame, je veľmi dôležitý pre naše blaho. Pri zariaďovaní domáceho interiéru je preto dobré pamätať na to, akú úlohu majú v našom živote zohrávať. Spálňa je miestnosť, kde by sme mali vedieť upokojiť svoje zmysly, relaxovať a efektívne odpočívať. Jej usporiadanie by preto nemalo byť príliš honosné, pretože by namiesto upokojenia mohla rozptyľovať naše zmysly. Nedostatok konzistentných farieb, vizuálny chaos alebo nesprávny matrac sú dôležitými aspektami, ktoré môžu zhoršiť kvalitu spánku a v dôsledku toho narušia dobrú náladu počas dňa.

zestaw mebli do sypialni z lustrami

1. Harmonická farebná kompozícia

Príliš prehnaná dekoratívnosť, prebytok dizajnových prvkov a kombinácia výrazných farieb nepomôže k uvoľneniu tela a mysle. Efektívny odpočinok je možný len vtedy, keď si zabezpečíme pohodlné podmienky. Preto sa oplatí vybaviť spálňu nielen pohodlnou posteľou s matracom, ale postarať sa aj o estetiku interiéru. V tomto smere by sme mali dbať na to, aby nič neodvádzalo pozornosť od relaxu. Ako to spraviť? Vzdajte sa vysoko kontrastných farebných kombinácií a výrazne sýtych farieb. Stimulujú zmysly. Toto pravidlo platí nielen pre steny, ale aj pre zostavu spálňového nábytku, dverí a vybraných dekorácií. Preto je dobré si vybrať paletu prírodných, tlmených odtieňov bielej, béžovej, krémovej, čokoládovo hnedej a iných zemitých farieb. Fungovať budú aj neutrálne sivé, upokojujúce zelené a modré farby. Takéto farby na nás pôsobia uvoľňujúco, upokojujú zmysly a uľahčujú zaspávanie. Navyše v spálni budujú intímnu, príjemnú atmosféru.

2. Dobrý matrac a textílie do spálne

Spánkom strávime až 1/3 celého nášho života. Spánok je navyše mimoriadne dôležitý nielen pre našu každodennú pohodu a výkonnosť, ale aj pre zdravie organizmu. Investujte preto do dobrého matraca, teda takého, ktorý bude správne podporovať telo pri ležaní a rovnomerne rozloží tlak na ploche na spanie.

Matrac by mal byť:

  • z vysoko kvalitných materiálov,
  • prispôsobený hmotnosti užívateľa,
  • prispôsobujúci sa polohe užívateľa počas spánku,
  • vhodne tvrdý a nie príliš mäkký.

 

3. Rastliny a kvalita spánku

Nielen vybraný spálňový nábytok a estetický vzhľad usporiadania interiéru ovplyvňuje pohodlný odpočinok a relax. Veľký význam má aj spánková hygiena a atmosféra v interiéri. Niektoré druhy izbových rastlín zlepšia vlhkosť ovzdušia a vytvoria tak ideálne podmienky na regeneráciu. Sú to napr. aloe vera, lopatkovec, orchidea či sansevieria. Tieto rastliny vykazujú opačný proces fotosyntézy. To znamená, že po zotmení produkujú kyslík. Niekoľko kvetináčov s takýmito rastlinami umiestnených v spálni vám pomôže zaspať, okysličiť náš organizmus a optimálne zvlhčiť vzduch.

 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články