• News&Inspirations

aktualizované

3 spôsoby ako vytvoriť monochromatický interiér

3 univerzálne spôsoby, ako vytvoriť monochromatický interiér. Vytvoriť dokonalú farebnú paletu a neustále experimentovať s rôznymi textúrami a doplnky – to patrí medzi obľúbené činnosti nielen designerov, ale väčšiny ľudí, ktoré baví zariaďovanie a dekorovanie bytov. Medzi veľmi univerzálne a pritom neuveriteľne útulné riešenie, ktoré naviac pôsobí úžasne harmonicky, patrí monochromaticky ladený interiér. Máte pre vás tri tipy, ako ho jednoducho vytvoríte aj u seba doma. Ideálny domov si vyžaduje tiež riadny poriadok a kvalitné usporiadanie.

Obývacia stena Amber - výpredaj aranzacja
Obývacia stena Amber  

1. čiernu použite ako akcent

Práve kombinácia čiernej a bielej patrí medzi charakteristické znaky populárneho minimalistického štýlu. Elegancia a jednoduchosť týchto farieb podtrhujú čisté štruktúry nábytku a dekoratívnych predmetov. Čiernu využijete k zvýrazneniu niektorej časti miestnosti. Môžete to urobiť napríklad v obývacej miestnosti pomocou elegantnej čiernej sedačky či čierneho konferenčného stolíka alebo napríklad v kuchyni čiernym jedálnym stolom.

2. kombinujte rozvážne a nerozvážne

Pokoj, pohoda a harmónia sú často spojované s bielou farbou. Jej použitie v interiéri ide preto vždy ruka v ruke s dobrou náladou a jej pôsobenie na psychiku je  veľmi pozitívne. Zatiaľ čo čierna vyjadruje umiernenosť a striezlivosť, biela umocňuje vzdušnosť a priestornosť, je najbližšie prirodzenému svetla a je veľmi obľúbená tiež pre svoju schopnosť odrážať slnečné lúče. Sofistikovaného a elegantného prostredí docielite vyváženým kombinovaním týchto dvoch univerzálnych farieb.
Ako na to? Čiernu sedačku doplňte bielymi kreslami alebo bielym konferenčným stolíkom. Tiež v jedálni môžete jednoducho vytvoriť vyvážený mix čiernej a bielej. Úžasného vizuálneho efektu docielite napríklad kombináciou bieleho stolu a čiernych stoličiek, alebo radšej chcete zvoliť štyri čiernej stoličky a k nim pridať dve biele?
Veľmi dôležitú úlohu hrajú samozrejme tiež dekorácie a umelecké diela. Skvelými akcentami sú napríklad zarámované čiernobiele kresby alebo fotografie. Ich výhodou naviac je, že ich jednoducho a podľa potreby môžete presunúť do vedľajšej miestnosti, kedykoľvek vás už omrzí a rozhodnete sa pre zmenu.

Nezabúdajte na šedú

Medzi bielou a čiernou nájdete celú škálu neutrálnej šedej farby, ktorých odtiene sú nenápadné a nenarušujú celkovú harmóniu. Pokiaľ teda potrebujete nájsť kombinácie farieb, ktorá by nenarušila čistotu a jednoduchosť, čo je základ minimalistického štýlu, je jednoznačnou voľbou biela. Jej žiarivú belosť skombinujete s každou farbou. Ideálna je však farba, ktorá bielu nenásilne doplňuje. A tou je práve neutrálna šedá, ktorá vytvára príjemné pozadie pre výrazné biele prvky umiestnené pred ňou.
Nie je teda žiadnou chybou nahradiť niektoré časti interiéru namiesto čiernej elegantnou šedou, zatiaľ čo žiarivú belosť stlmíte béžovými odtiene. To oceníte hlavne v spálni, pretože táto kombinácia pôsobí príjemne relaxačným dojmom. Keď ju doplníte silným vlneným plédom alebo huňatým kobercom, nebude mať vaša spálňa chybu.
Čierna patrí výhradne do veľmi svetlých bytov, s veľkými oknami umiestnenými na stranu, ktorú svieti slnko. Byt by mal byť čo najväčší. V malých bytoch s vysokým stropom a malým oknom na čiernu určite zabudnite. Výsledok by nebol istý, a vy by ste s ňou zbytočne veľa kúzlili. Čierna tiež nepatrí na stropy. Na stenách by sa mala objaviť len výnimočne a nikdy nie na všetkých. Naopak čierna na podlahe či sedačke je skvelá. Čierna patrí výhradne na kvalitné materiály, na mramorovanú podlahu, leštené prírodné kamene a kvalitné obkladačky. 
Nikdy nič nepokazíme s kombináciou čiernej a bielej, nie je však ideálne držať sa len týchto dvoch farieb. Designeri spravidla siahajú ešte po ďalšej farbe, jemnejšej, ktorá túto ostrú kombináciu zjemní. Ideálna je kombinácia s krémovou či šedou, pre milovníkov kontrastov je vhodným doplnkom červená alebo modrá. Do interiéru postavených na čiernej farbe sa ako dekorácie výborne hodia veľkoformátové čiernobiele fotografie.
Čierna farba má veľa odtieňov. Skúsme vedľa seba položiť niekoľko čiernych vecí alebo niekoľko čiernych látok a hneď zistíme, že nie je čierna ako čierna. Do bytu sú vhodné jej mäkké odtiene, ktoré idú do hnedej či šedej farby. Čierna sa čím ďalej tým viac uplatňuje v kúpeľniach a kuchyniach. Keď už sa rozhodneme pre odvážnu čiernu kúpeľňu, pozor na to, aby obkladačky neboli lesklé. Bude na nich vidieť každá kvapka, každá šmuha. Vhodnejšie sú čierne imitácie iných materiálov na obkladačkách, ktoré sú teraz veľmi moderné. 
Čiernu kúpeľňu opticky zmenší, hrozí nebezpečie, že sa z nej stane čierna diera. Práve v mieste, do ktorého chodíme relaxovať, to nie je ideálne. O čiernej v kúpeľni by sme mali vždy premýšľať, nerozhodovať sa unáhlene a vyplatí sa konzultácia s odborníkmi. Čierna sa zabývala na kuchynských spotrebičoch. S nadšením si porozumejú čierne varné dosky, ale aj na ne treba dať pozor. Ich majiteľky sú často nepríjemne prekvapené, že sú na nich vidieť škrabance a nečistoty viac než na nerezových spotrebičoch. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články