• News&Inspirations

aktualizované

Aj malá spálňa vás môže kvôli miestu obmedzovať

Tak ako v každej inej malej miestnosti, aj v malej spálni, ktorá vás obmedzuje priestorom je potrebné udržovať harmóniu a poriadok, taktiež zbaviť sa všetkých nepotrebných vecí, ktoré len zbytočne zaberajú miesto. Čím menej vecí v spálni bude, tým lepšie. A pokiaľ sa vám podarí niečo predať namiesto toho, aby ste to vyhodili do kontajnera, tak zarobíte aj nejakú peniaze navyše.


Komplet do spálne GlassLoft I Komplet sypialniany
Komplet do spálne Glassloft I


Využite priestor až k stropu

Ak musíte mať v spálni šatníkovú skriňu a v celom byte už nemáte veľa miesta na úložné priestory, voľte skriňu s výškou až k stropu, aby ste využili každý možný centimeter.K tomu vám lepšie poslúži skriňa vyrobená na mieru. Skriňa by mala mať posuvné dvere, a keďže ide o veľkú masu materiálu, mala by byť vo svetlej farbe, aby opticky nezahltila celý priestor. Zrkadlo radšej schovajte do skrine.

Použite svetlé farby

Do malej spálni sa pre optické zväčšenie doporučuje zrkadlo. Z hľadiska feng šuej a tokov energií by však nikdy nemalo stáť tak, aby sa v ňom odrážala posteľ a vy samotní, čo je v malej spálni ťažké dodržať. Radšej s ním teda veľmi nepracujte a zvoľte správne farby, najlepšie svetlé pastelové odtiene. Malé miestnosti oživia jasné, sviežie a svetlé odtiene, lesklé materiály a povrchy a jednoduché a čisté línie. Do spálne sa hodia napríklad kombinácie svetlej drevenej podlahy, bieleho stropu a jemne olivovo zelených alebo svetlo žltých stien.Naviac je potrebné zvoliť aj správnu farbu povlečenia.

Zvoľte správnu veľkosť postele

Dobre si premyslite, ako veľkú posteľ potrebujete. Ideálne je, aby mal každý pohodlný prístup do postele zo svojej strany. Ak je pre vás pohodlný prístup dôležitý a vystačíte si s menším priestorom k spánku, môžete zvoliť menšiu šírku postele. Pokiaľ zostanete u väčšej šírky postele, ktorá bude doslova od steny k stene, musíte sa pripraviť na často akrobatické kúsky a časté preliezanie partnera, ktorého tým môžete v noci rušiť alebo zbudiť.

Využite priestor pod posteľou

Priestor pod posteľou by mal zostať voľný, pokiaľ ale máte malý byt a nedostatok úložných priestorov, budete najskôr musieť pod posteľ uskladniť niektoré sezónne veci. Buďto ich naskladajte do rôznych krabíc a boxov alebo využijete úložnú zásuvku, ktorú kúpite spolu s posteľou v rovnakom designe. Nesnažte sa zaplniť celý možný priestor na výšku, pretože medzi roštom a krabicami musí zostať dostatočná medzera, ktorou bude prúdiť vzduch. Len tak bude môcť matrac dýchať. Pokiaľ je spálňa naozaj malá a do zásuvky by ste sa pohodlne nedostali, zvoľte posteľ s úložným priestorom, ktorý je prístupný po odklopení roštu s matracom. Keď nepotrebujete využívať priestor pod posteľou, zvoľte radšej posteľ s jednoduchou konštrukciou, ktorá vyzerá ľahko a vzdušne.

Vytvorte úložný priestor u stropu

Na stenu nad hlavu nič nevešajte, pretože by sa vám potom mohlo zle spať. Pokiaľ však máte vysoký strop a možnosť prestavby, urobte u stropu podhľad zo sadrokartónu a vytvorte v ňom úložný priestor na sezónne veci. Do podhľadu môžete zabudovať aj hlavné svetlo a po okrajoch farebné LED pásky, ktoré poslúžia ako dekoračné osvetlenie, ktoré v spálni vytvorí útulnú atmosféru.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články