• News&Inspirations

aktualizované

Aké môže byť závesné osvetlenie?

Aké môže byť závesné osvetlenie? Môže mať podobu centrálneho osvetlenia, ktoré si držia dostatočný odstup vysoko nad našimi hlavami a nahradzovať napríklad lampu na nočnom stolíku. Stále častejšie sú varianty rýdzo technické a modelujúce priestor zo všetkých strán.

Sedacia súprava Lazaro 
Kov je studený, tvrdý materiál, a preto evokuje predovšetkým ťažobu a surovosť industriálneho štýlu. Aby v interiéri pôsobil elegantne, designéri pracujú so zamatovou hladkou povrchovou úpravou a predovšetkým subtílnymi konštrukciami, ktoré sú jedným z hlavných trendov súčasnosti.


Stolné a stojace lampy

Prúd svetla usmerní a rozptýli tam, kde ho práve potrebujeme. Mobilné a univerzálne lampy navodia intímnu atmosféru, zosvetlia zabudnutý kút a skvele asistujú aj vo chvíľach, kedy je potrebné pustiť sa do práce. Neodchádzajte zo záhrady, keď sa zotmie. Rozsvieťte si vo svojej pergole alebo altánu. Poradíme vám, ako vybrať správne vonkajšie osvetlenie, aby ste si mohli užívať vlažné letné večery prežiarené príjemným svetlom.

Ani keď zapadne slnko, nemusíte si odopierať príjemné posedenie v pergole alebo v altánu.Pokračujete so zábavou, grilovaním alebo relaxáciou u knížky aj po zotmení. Stačí, keď si vyberiete vhodné záhradné osvetlenie.To musí pochopiteľne splňovať iné nároky než svetlo do interiéru.

Aký typ osvetlenia sa hodí pod pergoly? Štandardné je LED denné biele, môže byť aj LED farebné. Inštaluje sa najčastejšie do odtokového profilu. Osvetlenie môže byť priame alebo nepriame.

Pokiaľ ste kúpili alebo plánujete kúpiť pre nadchádzajúcu sezónu pergolu bez LED osvetlenia, radi vám poradíme s výberom. Samozrejme nie je problém dodatočne pergolu postavenú svojpomocne doplniť LED páskami, LED nástennými svietidlami alebo napríklad bodovkami so stmievačmi. Pokiaľ ešte nevlastníte bioklimatickú pergolu so zapustenými LED svetlami, ale napríklad pergolu, ktorú ste si postavili sami, poďte sa pozrieť na ponuku vhodných svetiel.

Osvetlenie pergoly alebo altánu musí odolávať povetrnostným vplyvom a splňovať bezpečnostné parametre. Dôležité je vybrať svetlo, ktoré vás uspokojí. Inú intenzitu očakávate od svetla, ktoré bude visieť nad jedálnym stolom v pergole, iné nároky budete mať na osvetlenie postranných častí altánu alebo záhradné cesty.

Aké svetlo vybrať do pergoly alebo altánu?

Vonkajšie svietidlá vyberajte rovnako starostlivo ako osvetlenie interiéru. Zamerajte sa predovšetkým na bezpečnosť. Dôležité je, aby svietidlo určené do exteriéru malo odpovedajúci stupeň krytia. To je kľúčový parameter, ktorý by ste mali sledovať.

Umiestnenie svetla v pergole

Už pri výbere osvetlenia myslite na to, kde a ako svetlo v pergole alebo v altánu uchytíte. Centrálne svietidlo pripevnite pod strechu alebo odtokový žľab. U drevených pergól a altánov je pripevnenie svietidla jednoduché. U hliníkových konštrukcií môžete napríklad navŕtať drevené vertikálne nosnice a na ne svetla pripevniť.

Stropné svetlo, ktoré bude osvetľovať jedálny stôl alebo kút v pergole, by malo byť dostatočne silné. Rôzne závesné lucerny alebo LED pásky využite ako dekoratívny doplnok alebo pre prisvetlenie tmavších kútov. Využiť môžete tiežnástenné LED svietidlá, ktoré lúče rozptyľujú do strán a vytvára tak príjemné svetlo.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články