• News&Inspirations

aktualizované

Aké sú záhradné trendy, ktoré môžete vyskúšať aj u seba doma?

Posledným a veľmi príjemným trendom v oblasti záhradného nábytku je snaha vytvorenia skutočného pohodlia v obývačke pod šírym nebom. Nech drevený, plastový, ratanový či kovový nábytok, všetky charakterizuje snaha o maximálny štýl a pohodlie, aby sa vaša záhrada mohla stať počas leta vašim druhým domovom.


Komplet Excelent 160 cm Cyprus

Je jedno, či sa váš obytný priestor rozšíri o celú záhradu či malý balkón, pod širým nebom sa snažte tráviť čo najviac času. Vonku sa dá nielen odpočívať, ale aj pracovať, študovať, spať, jesť a variť. A preto by sme na záhradnom zariadení nemali šetriť. Život vonku nám ponúka o toľko viac, než ten pod strechou.

Ozajstným hitom pre nadchádzajúce leto sú modulové sedacie sústavy, nech už z umelého ratanu alebo iného moderného materiálu. Bývajú vyrobené v luxusnom prevedení s vysokou variabilitou kolekcie. Mnohé modelové rady sú vybavené sériou operných vankúšov, samozrejmosťou je unikátne riešenie operiek s možnosťou nastavenia sklonu. Také výrobky oceníte nielen v záhrade, ale aj na terase u bazénu, kde sú ozdobou každého večierku.

Pre záhradný nábytok všeobecne platí, že jednotlivé kolekcie obsahujú nielen stôl, stoličky, kreslá a lehátka, ale jednotlivé rady doplňujú aj lavice, taburety a výrobky šité na mieru deťom. Spravidla tak je možné dokúpiť aj záhradnú húpačku a v pestrej škále sa vyrábajú aj zásteny a paravány, ktoré posedenie oddelí.

Čalúnené časti – sedáky a operadlá – je potrebné pred sezónou naimpregnovať k tomu určenými prípravkami. Je vyskúšané, že naozaj odpudzujú vodu a predĺžujú vonkajšieho textilu farbu a životnosť.

Drevený nábytok

Drevený nábytok je stálicou, ktorá nikdy nevyjde z módy. Najvhodnejšie je použiť nábytok z pomaly rastúcich tropických driev,ktoré najlepšie odolávajú poveternostným vplyvom – slnka a vlhka. Aj napriek tomu vyžadujú pravidelnú údržbu. Drevený nábytok stačí jedenkrát ročne ľahko prebrúsiť, čo zvládnete aj hrubšou kafou, a napustiť olejom na drevo.

Umelý ratan

Výrobcovia si ho obľúbili najmä na výrobu sedacích súprav s pohodlným čalúnením. Umelý ratanový nábytok vyniká svojou odolnosťou proti UV žiareniu a zlému počasiu. Je takmer bezúdržbový, ľahký, pevný, stálofarebný a vyniká dlhou životnosťou. Jeho základom je hliníková konštrukcia, ktorá je omotaná umelým ratánom. Stoly z umelého ratánu sú vybavené sklenenou doskou, ktorá spoľahlivo ochráni pred počasím aj drobnými nehodami.

Kov

Pre nadchádzajúcu sezónu zostáva trendom aj kovový nábytok. Je vyrobený z odľahčených materiálov a koncipovaný ako stohovateľný, teda jednoducho uskladniteľný v zime. Kovové výrobky sú vďaka povrchovej úprave odolné, nevyžadujú väčšiu údržbu, občas je iba potrebné otrieť je vlhkou handrou.

Plastový nábytok

Ten tam je čas obligátnych bielych kresielok, ktoré jednu dobu kraľovali každú záhradu. Plast sa stal vyhľadávaným materiálom designérov zvlášť pre svoju tvarovateľnosť a trvanlivosť. Dnes už sa za plast nemusíme hanbiť, v ponuke nájdete všetko od designových originálov až po klasiku v podobe presvedčivých drevených imitácií. Hlavná je jeho bezúdržbovosť a dlhá životnosť.

Prírodný ratan

Nábytok z prírodného ratanu je stále obľúbený. Viac ale pristane zimným záhradám, kde je celoročne chránený pred vplyvmi počasia. Pokiaľ ho umiestnite do záhrady či na terasu, budete ho musieť často upratovať.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články