• Štýle

aktualizované

Ako chrániť svoje bývanie pred silným slnkom?

Sotva konečne prišli slnečné dni, niektorým ľuďom to môže vadiť, že je slnka až príliš a hľadajú ochranu pred slnečnými lúčmi. Jedným zo stále obľúbenejších riešení sú takzvané zvislé fasádné clony alebo screenové rolety.

Komplet moderného nábytku do jedálne Revi Jackson Hickory

Na rozdiel od predokenných žaluzií či roliet je možné použiť screenové rolety nielen na okná, ale tiež pre tienenie zimných zahrád, zatienenie veľkých sklenených plôch, balkónov či hliníkových a drevených pergól. Dokážu zachytiť až 90 percent slnečného žiarenia a nie je problém ich vyrobiť napríklad v rozmeroch 6×2,5 m.

Majitelia terasy alebo pergól môžu zvislú fasádnu clonu využiť tiež ako bočnú zástenu, aby im pobyt vonku nenarušili ostré lúče podvečerného slnka alebo silný vietor. Ich hlavné benefity sú teda jasné: nebránia výhľadu vonku, sú odolné proti vetru, vyrábajú sa v širokej škále materiálov a farieb, majú tichý prevoz. V porovnaní s predokennými žaluziami iba netlmia hluk a nefungujú ako bezpečnostný prvok.

Čo je možné očakávať od screenové rolety

So sťaženými clonami môžete stieniť a zároveň vetrať pri otvorenom okne, to u vonkajvších roliet možné nie je, pretože vytvára celistvý pancier. Farbu screenových roliet je možné prispôsobiť každej fasáde či domu, vyrábajú sa snáď v stovkách látok aj farebných odtieňov. 

Na výber sú tiež látky s rôznou priepustnosťou svetla. V prípade, že chcete miestnosť úplne zatemniť, sú vhodné takzvané špeciálne látky, ktoré sú zaobstarané špeciálnou vrstvou, ktorá neprepustí žiadne svetlo, čo oceníte najmä v spálniach. Optimálnu mieru zatienenia prinášajú aj špeciálne látky. Vďaka malým otvorom v látke umožňujú pohľad vonku, ale zároveň zaisťujú dostatočné súkromie pred pohľadmi z zvonku.

Obavy, že látková roleta nezvládne silný vietor, sú celkom zbytočné. Vďaka tomu dokážu tiež odolávať silnému vetru a skutočne fungovať. Skvele udržujú tepelný komfort interiéru a dosahujú vysokej účinnosti v prípade prirodzeného odvetrávania priestoru medzi clonou a okennou výplňou. Vďaka cenovej prístupnosti sú výhodnou alternatívou vonkajších žalúzií, ktoré nemusia byť súčasťou vašej domácnosti, avšak dokážu si nájsť svoje uplatnenie

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články