• Štýle

aktualizované

Ako funguje podlahové topenie s rôznymi druhmi podlahových krytín?

Ako vychádza podlahové topenie s rôznymi druhmi podlahových krytín? Akú máme zvoliť podlahu? To je otázka, ktorú musí riešiť každý, kto stavia, či rekonštruuje. Vzhľad by mal byť rozhodne až na druhom mieste. Omnoho dôležitejšie sú jej parametre a vlastnosti. Nemusíte zúfať, keď zvolená krytina nebude vyhovovať podlahová krytina bude vo všetkých smeroch. V ponuke je toľko možností a riešení, že vždy nájdete pre svoje podmienky to optimálne.

Komplet nábytku Toledo Antracytová/Antracytová lesk - Dub Grandson Komplet nábytku Antracytová
Komplet nábytku Toledo – Dub Grandson 

Čím začať?

Ešte než začnete prechádzať ponuky predajcov, ujasnite si, čo od podlahy očakávate. Chcete podlahu, ktorá bude pôsobiť teplým dojmom alebo takú, ktorá zvládne vysokú záťaž?
V každom dome existujú priestory, kde je podlaha namáhaná mnohonásobne viac než na iných miestach. Ide o kuchyňu, chodbu a kúpeľňu. Oproti tomu v spálni či v detskej a obývacej izbe toľko času denne netrávite. V neposlednom rade je potrebné zvážiť druh vytápania, či je podlahové či miestnosť vytápa radiátormi alebo máte krb. Krb vašu domácnosť len spestrí a dodá interiéru väčší pocit elegancie a luxusu.

Drevená podlaha

Pravdepodobne jeden z najčastejších používaných materiálov. Drevo vytvára nielen pocit teplého obydlia, ale tiež teplo dobre akumuluje, a tak aj fyzický pôžitok z tepla pocítite aj niekoľko hodín po ukončení vytápanie. To, čo je avšak jeho výhodou, je v prípade podlahového topenia tiež jeho silným negatívom, ktoré vás môže od kúpy odradiť. Aj napriek tomu výrobcovia dnes vyrábajú mnoho typov podláh, ktoré sú drevené, a napriek tomu sú pre podlahové vytápania vhodné, nie je tak jednoduché s nimi pracovať v kombinácií napríklad s keramickou dlažbou, ktorá má úplne odlišný spôsob natápenia. U drevených podláh je nutné topiť veľmi pozvoľna a na prevádzkové teplotu sa tak dostanete často až po niekoľkých hodinách, ktoré aj tak musíte platiť, aj napriek tomu ešte nemáte teplo.

Drevené podlahy

Drevenú podlahu je potrebné udržovať bez prachu a špiny, preto je nutné ju pravidelne zametať a vysávať. Aby sme sa vyhli poškrabaniu podlahy, mali by sme všetky nohy nábytku podlepiť mäkkým materiálom, najlepšie plstenými podložkami. Drevená podlaha sa nesmie umývať na mokro, ale len vlhkým spôsobom. U bežných čistiacich prostriedkov riedených vodou sme často svedkami toho, že sa na podlahu dostáva veľa vody. Voda môže drevo poškodiť a spôsobiť jeho nabobtnánie. Oproti tradičnému spôsobu čistenia podláh už dnes existujú aj modernejšie a účinnejšie spôsoby. V súčasnosti sú na trhu k dispozícií čistiace prostriedky vo forme rozprašovačov, ktoré sa už nemusia riediť. Ich nanášanie je jednoduché, stačí ich nastriekať na podlahu a rozotrieť. Pri tradičnom spôsobu čistenia za pomoci vedra s postupným žmýkaním handru špina a nečistoty hromadili na jeho spodku. Moderné mopy s čistiacimi utierkami z mikrovlákien pracujú inak: špinu neroztierajú po podlahe, ale uzavrú ju do utierky. Výhodou používania čistiacich prostriedkov vo forme rozprašovačov je aj to, že sa na drevenú podlahu nedostáva nadmerné množstvo vody, ale len presne toľko, koľko je potrebné na jej vyčistenie.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články