• News&Inspirations

aktualizované

Ako je možné usporiadať škandinávsky interiér

Zvyčajne z toho vyjde byt, kde je prírodný drevo a k tomu biela farba. Škandinávci ale vo veľkej miere majú radi farby a vzory. Každý má právo zariadiť si svoj byt ako chce. Môže zvoliť byt v štýle koloniálnom rovnako ako štýl Prevencie, minimalizmus rovnako ako starožitný nábytok, ale aj tak sa nemusíme zbaviť dojmu, že to cudzie a novo-vnesené je väčšinou zúfale nedotiahnuté, a často naviac vôbec nekorešponduje s objektom, do ktorého sme náš ostrov z ďalekého sveta umiestnili. 

Komplet nábytku Briks V

Komplet nábytku Briks V

Drevo a drevený nábytok

Čoho je v interiéri veľa, toho je potom naozaj príliš. Aj láska k prírodnému drevu by mala mať svoje medze. Je možné ho oživiť farebným lakom, všade sa môžete presvedčiť o tom koľko je tam lakovaných farebných kúskov, je možné ho aj moriť.

Spestrenie nesmie chýbať

Na textil si Škandinávci celkom potrpia. Nie, není reč o záclonách cez záclony a k tomu závesy, to sme potom niekde úplne inde, jednoducho nie v škandinávskom interiéri. Ale textilné rolety so živým vzorom, prúžkom alebo jemne prefarbené, to už áno, rovnako ako pásy designové textílie, ktoré dotiahnú interiér. Tiež vankúše nechýbajú a už spomínané tkané koberce a koberčeky na drevenej podlahe.
Ten pocit čistoty, ľahkosti, sviežeho priezračného vzduchu nerobí olúpané drevo stromu a biela farba, ale práve harmónia jemných farebných tónov. Veľmi často sa používa v interiéru svetlo modrá. Sklo a porcelán môžu byť rôzne farebné, zjednotí ich biely alebo neutrálny základ. Keď si pozorne prehliadnete rôzne vankúše, vidíte základ, z ktorého sa dá krásne vzísť. Vystačia si aj úplne sami ako dekorácie do Vášho interiéru, môžu tiež zniesť primiešanie nejakej výraznej farby. Nikdy nie však žiadne krikľavé!

Trochu iný veľtrh

Je ale pravda, že celkové vyznenie pôsobí inak. Je jemnejší, veľmi umiernené, nevšímavý u ozdob. Úplne iný pocit získate z nábytkových veľtrhov po celom svete. Práve zo škandinávskeho veľtrhu sú niektoré výrazne doplnky naozaj veľmi obľúbené. Vidíte, že z dvoch tohtoročných farieb roku rozhodne radšej zvolia jemne ružovú než fialovú, rovnako ako je v škandinávskom interiéri zabývaná skôr jemná modrá jarnej oblohy než tvrdá hrncovo modrá. Je to asi tak, ako by ste vzali do ruky pastelky a trochu nimi prefarbili drevo, stôl, riad. Potom už len pridáte pár geometrických vzorov, krásne sklo, nejaký ten nápadnejší hrnček (ale v tej našej Európy stále veľmi decentný) a máte to. Je to celkom jednoduché, nie?

Vybavenie musí byť multifunkčné

Verte, že aj ten najmenší byt môže pôsobiť útulne a vzdušne. Dôležité je, aby ste si dopredu premysleli, ako sa dá každý kúsok miesta čo najúčelnejšie využiť. Ideálne je samozrejme multifunkčné zariadenie. Tomu napomáhajú špeciálne predmety, ktoré je síce potrebné si občas kúpiť vyložene na mieru, ale uvidíte, že vo finálnom výsledku sa vyššia investícia vyplatí.

Špeciálna posteľ premení obývačku na spálňu

Jedným z nepostrádateľných kúskov nábytku je posteľ. Rovno zavrhnite myšlienku na rozkladaciu sedačku. Tá sa ku každodennému kvalitnému spánku rozhodne nehodí. Posteľ musí byť pohodlná, a preto je dobrou voľbou sklopná posteľ. Keď je sklopená, poslúži ako sedačka s vankúšmi a poličkou. Keď ju vyklopíte, rázom získate pohodlnú plochu na spanie. Ďalšou možnosťou sú výklopné postele, ktoré sa cez deň dajú zdvihnúť do vertikálnej polohy a pôsobia dojmom drevenej steny alebo vstavanej skrine. Často využívanou variantou sú tiež poschodové postele, ktorých použitím vznikne dole miesto pre relaxáciu či pracovný kútik.

U rozkladacieho stolu môžete jesť aj pracovať

Vďaka rozličným typom rozkladacích stolov môžete pripraviť sviatočnú hostinu pre svojich priateľov a servírovať ju vo veľkom štýle ako by ste mali jedáleň. Po ich odchodu ale stôl pokojne zložíte alebo sklopíte a máte dosť miesta na iné aktivity. Môžete si ich prispôsobiť tiež ako stoly pracovné alebo ich využiť k presadzovaniu svojich aktivít, ako je napríklad kutilstvo alebo maľovanie.

Využívajte skryté úložisko a kombinované spotrebiče

Úložné priestory často chýbajú aj vo veľkých bytoch, taktiež v garsónkach. Vy sa tým však nenechajte zaskočiť a okrem toho, že si kúpite vstavaný nábytok na mieru, snažte sa využiť každé miestečko, napríklad aj to nad dvermi. K uloženiu kníh sa hodí vysoká vertikálna polica. Veci, ktoré potrebujete iba občas, ako je napríklad sezónne vybavenie, uskladnite do skrini s dvojitými podlážkami. Kúpte si tiež úsporné (niekoľkoposchodové) ramienka a kapacitu skrine tiež zvýšite pridaním rôznych košíkov či háčikov. Praktické je si kúpiť tiež kombinované spotrebiče. Jedná sa predovšetkým o pračku a sušičku v jednom, ale týka sa to tiež kuchynských pomocníkov, ako sú rôzne trúby s grilom a pekárňou, mixéry a šľahače 2 v 1 a podobne. Skvelým spôsobom, ako vytvoriť aj v tom najobyčajnejšom byte rôzne zákutia a tým opticky rozdeliť priestor, je nepriame osvetlenie. Šikovné je tiež pri zariaďovaní vyberať radšej svetlé neutrálne farby.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články