• Trendy

aktualizované

Ako kombinovať farby v interiéri?

Spôsob výberu farieb v byte má veľký význam pre estetiku jednotlivých interiérových úprav a pod. Často stačí zmeniť farebnú schému, aby sa úplne zmenil alebo obnovil charakter daného interiéru. Preto sa oplatí vytvárať farebné kompozície s osobitnou starostlivosťou. To však môže byť problém, pretože nevhodne skombinované farby môžu skresľovať aj vizuálne vnímanie priestoru. Poradíme vám ako správne kombinovať farby v interiéri.

Farby v interiéri – prečo je ich výber taký dôležitý?

Bez ohľadu na to, či plánujete menšiu metamorfózu bytu alebo jeho rekonštrukciu, výber jednotlivých farebných odtieňov je veľmi dôležitý. Farby ovplyvňujú vnímanie usporiadania interiéru. Preto pri výbere zostáv nábytku do obývačky a iných miestností, textílií a dekorácií sa oplatí zabezpečiť farebnú konzistenciu. V ideálnom prípade bude celý byt zariadený v rovnakom štýle a jednotných farbách. Tak celok potom bude pôsobiť harmonicky a navodí dobrú náladu. Pretože jeden nepasujúci odtieň môže zmeniť celý interiér, ktorý nebude pôsobiť vkusne. To sa samozrejme týka nielen výberu farieb na steny, ale aj doplnkov, sedacieho nábytku či textílií.

Farebné prevedenia v interiéroch sú dôležité nielen z estetických dôvodov, ale aj preto, že ovplyvňujú našu náladu. Hovorí o tom psychológia farieb. Podľa jej predpokladov môžu jednotlivé farby určiť, ako sa cítime, či sa dokážeme sústrediť alebo sa upokojiť. Kľúčom k úspechu je teda uvedomenie si vplyvu jednotlivých farieb, ale aj princípov ich vzájomného kombinovania tak, aby celá kompozícia pôsobila esteticky a ucelene.

meble do salonu butelkowa zieleń

Atmosféra v interiéroch a farby

Existuje veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú pohodlie a náladu v interiéri. Najpopulárnejší spôsob usporiadania je výber osvetlenia.  Dizajnéri a interiéroví dekoratéri upozorňujú, že osvetlenie je ako šperk do interiéru. Dôležité sú nielen samotné svetlá, ale aj teplota osvetlenia. Využime teda dekoratívny potenciál osvetlenia. Na pohodu a vnímanie reality vplýva aj farebná teplota použitá pri úprave bytu. Je to spôsob, ako vytvoriť vnútornú klímu a často umožňuje zmeniť charakter miestnosti. Preto treba dôkladne zvážiť, aké odtiene zaviesť do úpravy bytu a v akom pomere ich kombinovať. Môže to byť špecifická výzva, pretože si nemusíme byť vedomí takýchto konotácií. A niekedy sa aj obyčajné kreslo alebo farebne neladiaca rohová sedačka stane pre oko nepríjemným kontrapunktom.

nowoczesne meble do salonu antracyt

Farebný kruh – ako ho používať?

Najlepší spôsob, ako sa začať učiť o výbere farieb, je naučiť sa pravidlá farebného kruhu. Tento ikonický farebný sprievodca bol založený už v roku 1666. Farebná schéma pozostáva z rôznych základných a odvodených tónov. Môžu byť použité samostatne, vedľa seba alebo založené na kontrastoch. Všetko záleží na našom individuálnom vkuse, podmienkach miestnosti alebo aktuálnych trendoch. Najpopulárnejšou metódou kombinovania farieb je kombinovanie príbuzných farieb, ktoré sa na kruhu nachádzajú vedľa seba. Základom je kombinácia teplých tónov, akými sú béžová, žltá a červená, ktoré aranžmán opticky zútulnia. A tiež zimných farieb, vrátane modrých, šedých a fialových, ktoré dokážu plochu opticky zväčšiť. Môžete to tiež kombinovať zmiešaním, čím získate špecifický kontrast, napríklad kombinácia zelenej a žltej alebo bielej a čiernej.

Monochromatické interiéry

Farebné kompozície majú veľký význam v trendoch interiérového dizajnu a sezónne určujú smery zariaďovania interiéru. Farebné trendy boli donedávna založené najmä na pokojnejších kombináciách, napríklad v škandinávskom štýle. Vtedy bolo budovanie atmosféry usporiadania interiéru založené na použití maximálne troch odtieňov. V súčasnosti čoraz častejšie volíme interiéry v jednotných farbách, čo zabezpečuje plnú harmóniu a prirodzený efekt. Niekoľko variantov jednej farby dokáže interiér zútulniť. Potom možno steny ponechať v lámaných odtieňoch bielej, šedej či béžovej a doplnky vo výraznejších zemitých tónoch. Do takejto pokojnej obývačky  sa bude ideálne hodiť sektorová rohová sedacia súprava s hnedým alebo karamelovým čalúnením alebo tiež aj drevený konferenčný stolík.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články