• Štýle

aktualizované

Ako mať krajší dom

Trápi Vás nepokoj a skutočná nespokojnosť pri výbere nábytku a rozhodovaní sa o tom, čo je pre Vás do Vášho interiéru skutočne vhodné? Určite by ste sa mali sústrediť na vhodné rozmiestnenie Vašich jednotlivých izieb, s ktorými však tiež súvisí správny výber nábytku a celkové zariadenie a s vchodom domácnosti. Pri výbere toho, čo je pre Vás vhodné sa nezabudnite sústrediť tiež na to, aký štýl si u Vás doma udržiavate.
Kuchyňa Luna 2,2 m 

Ako urobíte krajší byt

Viete, že pre výsledný efekt sa vyskúša toľko rôznych miest a tiež rôznych farebných komponentov, že by ste ich pokojne mohli rozoberať celý deň? A že dekoratívne predmety sa posúvajú o milimetre, pokiaľ nie je tvorca spokojný a nemá vnútornú istotu, že stojí úplne presne tam, kde má byť? 
Napriek tomu vlastne ide o odbornú disciplínu, mal by si radšej každý ozdobiť byt k obrazu a svojmu vkusu. Páčiť sa v byte musí predovšetkým tomu, kto v ňom žije. Spôsob dekorácie má široko otvorenú náruč od minimalistickej strohosti až k anglickým domovom, kde každá voľná plocha je pokrytá fotografiami, suvenírmi a tretkami v dojemnom sepětí s cennými starožitnosťami a inými doplnkami.

Čo vybrať?

Práve to britské je lepšie radšej neskúšať. Anglické dievčatá a chlapci s týmto spôsobom úpravy bytu žijú odmalička, majú to v krvi a dokážu celkom samozrejme vytvárať vo svojom byte kombinácie, ktoré sú pôvabné a nepôsobia ani ako totálny gýč, ani ako nesúrodá kopa divných predmetov. Pokiaľ avšak všetko nezavrhnú a nevsadia na strohú jednoduchosť. Ale rovnako je to v nich, a ako roky plynú, zatreskne sa im. Majú to tak všetci – teda aj vy. Než si to uvedomíte, začnete časom vyhľadávať predmety, pripomínajúce Vám pekné zážitky z detstva. A to za Vás žiadny dekoratér nevymyslí.

Čo môže pomôcť?

Prezeráte si obrázky, ktoré sa Vám naozaj páčia. Zistíte, že k výrazným červeným skrinkám v kuchyni doplní designer ešte drobnú červenú stoličku, aby farba dostala v priestoru zmysel.
Dobre zvolená fotka a drôtěeé nádoby sú dekoratívne v každom prostredí rovnako ako retro nádoby z medi alebo poctivého dreva. A že miešanie starého s novým väčšinou celej veci len prospeje. A nezabúdajme na predmety, ktoré môžete jednoducho prenášať podľa toho, kde práve potrebujete nejakú premenu. Všetky dnes ponúkané fotografie sú z veľtrhu o bývaní, zastúpené sú veľmi známe kuchynské značky aj značky, ktoré sa zabývajú svietidlami či plastmi. Tak si pripravte nejaký voňavý čaj a v pokoji si ich môžete prezerať. Napríklad sa raz v hlave zrodí nápad, čo urobíte s Vašim bytom, aby bol ešte krajší. Najčastejšie je tým solitérom, ktorý upútava pozornosť, stolík alebo drobnejší sedací nábytok. Nesmie byť bežný tuctový, musí sa niečím vymykať, nech už to bude nezvyklá forma, alebo materiál. Vybrať taký kúsok nie záležitosťou niekoľkých chvíľ, ale pokiaľ už to nebude tak skoro tak nevadí. Naviac citeľnú zmenu interiéru môže urobiť aj obraz, váza, záves, nový poťah či prikrývka, svietidlo. Keramika, sklo a porcelán dokážu v byte zázraky, tie z ďalekého Orientu okamžite zaujmú inakosťou a dobre vyniknú v jednoduchom minimalistickom prostredí. A nemusia to byť len nejaké drahé prvky. 

Ako vybrať vhodné miesto pre televízor?

Pred nákupom televízoru si v pokoji rozmyslite, aký by mal byť veľký. Je pochopiteľné, že väčšina z nás túži mať skvelý a veľký obraz. Lenže práve to môže byť často problémom. Dĺžku uhlopriečky musíte prispôsobiť veľkosti miestnosti. V priestornej vstupnej hale oceníte televíziu zaberajúc dve tretiny steny. V štandardnom byte, a to najmä v paneláku, by vás z nej za chvíľu boleli oči a hlava. Preto je nutné sa trochu krotiť. A ako by teda mala byť obrazovka veľká? Vyplatí sa držať zásady, že uhlopriečka by sa mala rovnať tretine vzdialenosti, z ktorej budeme televíziu sledovať. Keď je menšia, zbytočne si budete namáhať oči. Keď bude väčšia, riskujete, že sa nedostaví kýžený pôžitok, pretože sa do Vášho zorného pola nedostane celý obraz.
 
 Aranžacia Ikar 5

Nikdy ju nedávajte proti oknu

Keď budete mať televíziu konečne doma, určite sa nebudete môcť dočkať, že si ju konečne zapojíte a usadnete k sledovaní svojich obľúbených seriálov. Jedna z hlavných vecí, ktorá by Vám to mohla prekaziť, je slnko a denné svetlo. A väčšinou Vás nezachráni ani nepriesvitné rolety, závesy či žalúzie. Jediné, čo by mohlo byť účinné, sú okenice alebo pred-okenné rolety. Lepšie je však neriskovať a televíziu radšej dať niekam vedľa okna alebo v horšom prípade na susednú stenu.

Nábytková stena alebo stene?

Ďalšou otázkou je, či je lepšie televíziu len postaviť na nábytok  alebo keď ju chcete radšej povesiť na stenu. Rozhodnutie záleží samozrejme len na Vás, prípadne na Vašich možnostiach. V oboch prípadoch by ste mali brať do úvahy umiestnenie potrebných zásuviek, a to ako prívod elektriny, tak aj anténny výstup. Dlhé prívodné kabely totiž Váš interiér príliš nezútulnia. Samozrejme určitým riešením sú buď špeciálne podlahové, alebo krycie lišty. Pokiaľ však chcete televíziu povesiť, mali by ste si upevnenie držiakov vymerať tak, aby spodný okraj obrazovky bol maximálne 60 centimetrov nad zemou. Keď dáte televíziu príliš vysoko, tak síce možno vynikne ako zaujímavá dekorácia s neustále meniacim sa designom, ale Vás pravdepodobne začnú trápiť bolesti krčnej chrbtice, pretože pri sledovaní seriálov budete mať naklonenú hlavu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články