• News&Inspirations

aktualizované

Ako mať útulnú obývačku

Veľké miestnosti k bývaniu okúzľujú priestorom, ale niekedy to tiež býva ich kameň úrazu. Ako si v takom prípade pomoci k pocitu útulného miesta bez toho, aby sme ho napchali všelijakým nábytkom? Ide to aj tak, že si necháte v miestnosti dostatok priestoru, doprajete si v ňom voľne dýchať, a napriek tomu sa nebudete doma cítiť stratení. Stačí pár malých trikov. Býva to často dilema. Veľký byt je krásne vzdušný, ale zato neútulný. Čím viac nábytku do neho ale vtesnávame, tým viac sa zdá, že byt je skôr pre neho a nie pre nás, ktorí v ňom žijeme. Nájsť zlatú strednú cestu v zariadení väčších miestností niekedy býva náročné.
V malej obývačke nemôžete mať všetko, čo by ste si v nej možno priali mať. O veľkých kusoch nábytku alebo obrovskej sedačke nemôže byť ani reč. Aj napriek tomu sa v ňom ale môžete cítiť veľmi dobre. Naša rada? Zamerajte sa na farby a drobné vychytávky! Úplným základom, ako z miestnosti vytvoriť peknú obývačku, a nie tmavú neútulnú kobku, je dostať do nej veľa svetla. Denné svetlo, ktoré dovnútra preniká oknom, je potrebné podporiť svetlou výmaľbou. Netrápi vás malá obývačka, ale naopak malá spálňa? Máme pre vás rady a pár trikov do spálne.
 
Obývacia stena Enter
Môže ísť o klasickú a nadčasovo bielu, ale pokiaľ vám príde príliš strohá, pokojne si vyberte svetlý odtieň inej farby – napríklad žltej alebo oranžovej. Akonáhle na tieto dve farby v správnom odtieni dopadnú slnečné lúče, budete mať v obývacej miestnosti také súkromné slnečné lázne.
S tmavými a sýtymi farbami v malom priestoru naozaj šetrite. Môžete s nimi vytvoriť kontrastujúce prvky, napríklad línie na stenách, ale buďte opatrní, dá sa to s nimi jednoducho prehnať.
Dajte v interiéru šanci netradičným farbám: Čierna, ružová, neónová. Nakoniec nezabudnite ani vhodné osvetlenie – okrem hlavného svietidla na strope pridajte napríklad aj nejakú tu lampičku ku gauču či kreslu. 
Veci, ktoré rozhodne do malej obývačky potrebujete
Malé obývacie miestnosti sa obvykle nachádzajú v malých bytoch, takže často slúžia ako viacúčelové miestnosti, napríklad ako obývačka + spálňa alebo kuchyňa či pracovňa. Hoci sú také prevedenia aj moderné, nezabúdajte na aspoň decentné oddelenie jednotlivých zón, napríklad farbami alebo priečkami. Využiť k tomu môžete aj nábytok. Viete, že napríklad správne natočený gauč dokáže zázraky? Aj do malej obývačky patria vankúše! Urobte si poriadku kôpku a budú vás rozmaznávať.
Ďalším skvelým výtvorom je viacúčelový nábytok. Skvelým príkladom za všetkých je napríklad gauč, ktorého spodná časť slúži ako úložný priestor. Ten môže konieckoncov poskytovať viac kusov nábytku – napríklad aj konferenčný stolík. Skladací nábytok je takpovediac nezbytností, teda aspoň pokiaľ k vám čas od času zavíta návšteva. Nechať polovicu hostí sedieť na zemi nie je úplne najlepšie, takže sa vám budú hodiť napríklad skladacie stoličky – tie môžete využiť aj v kuchyni, ktorú iste tiež nemáte najväčšiu. 
Tu hrajú police
Do malých priestorov sa obecne nehodí dávať mohutný vysoký jednoliaty nábytok. Lepším riešením je nízka stena pod televíziou a potom police, aj v niekoľkých radách. Nainštalovať ich môžete pokojne až k stropu – aspoň tak využijete aj ten priestor, ktorý by inak zostal úplne prázdny.  Záclony majú svojich zástancov aj odporcov. Celkom isté je to, že do malých obývacích miestností sa záclony a mohutné závesy veľmi nehodia. Skúste namiesto nich dať jednoduché rolety alebo len žalúzie do okien. Izba potom bude pôsobiť vzdušnejšie. Nebojte sa malého priestoru. S niekoľkými jednoduchými trikmi z neho vykúzlite perfektné miestečko pre vlastný odpočinok aj pre návštevy. Dajte si pozor na farby, dostatok svetla a praktické kúsky nábytku a všetko bude v poriadku. Ak sa teda rozhodujete pre nový komplet do obývacej miestnosti, rozhodne si vyberte taký, ktorý bude možný usporiadať podľa vašich potrieb. V obývačke by malo mať všetko svoje miesto, avšak priestor by mal byť plne využitý a nie zbytočne prázdny, toto pravidlo platí najmä v prípade že máte malú obývačku.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články