• News&Inspirations

aktualizované

Ako môžete vyladiť farebnú obývaciu miestnosť?

V obývacej miestnosti trávime väčšinu nášho voľného času, preto je jeho zariadenie vrátane dekórovaní potreba venovať istú pozornosť. Aj keď sa to na prvý pohľad možno nemusí zdať, farebný základ je veľmi dôležitý.

Komplet nowoczesnych nábytku do salonu Viktoria - biela / čierna
Komplet nábytku Viktoria 

Vplyv farieb na psychické a fyzické rozpoloženie človeka je všeobecne známy. Aby teda domov, ktorý je naším útočiskom pred okolitým svetom a zároveň miestom odpočinku zaručujúcim súkromie, vyžaroval skutočnú pohodu domova, zvoľte do neho tie správne farby a ich kombinácie.

Farby na stenách

Najľahší spôsob, ako oživiť obývaciu miestnosť, je vymaľovať alebo vytapetovať. Pri výbere farieb je vhodné riadiť sa osobnou preferenciou, avšak existuje aj niekoľko tipov, ktorými sa môžete nechať viesť.

Do obývacích miestnosti, ktoré slúžia predovšetýkm ako reprezentatívne priestory, sú vhodnejšie tmavšie odtiene teplých farieb, ktoré pôsobia noblesne a majú schopnosť priestory zútulniť. Pri použití výrazných farieb alebo tapiet obmedzte svoju kreativitu a podľa hesla menej je viac, aplikujte ich iba na obmedzený priestor. Efektná je jedna výrazná stena alebo jej časť. V takom prípade by sme mali byť triezvy vo výberu farieb nábytku a vsadiť na neutrálne farby a určujúci motív zo steny opakovať iba v nejakom detaile na doplnkoch či textíliach. Malým priestorom naopak svedčia svetlé farby,najlepšie biela, šedá či béžová a jemné pastelové odtiene. Pri zariaďovaní použite základné minimum nábytku vzdušných konštrukcií. Napríklad sedací nábytok na nožičkách, sklenené stolíky a niekoľko poličiek či nízkych skriniek opäť na nožičkách.

Pre ktoré farby sa rozhodnúť?

Pre obytný priestor, v ktorom túžite vytvoriť pulzujúcu energickú atmosféru, zvoľte žiarivé farby ako žltá či oranžová alebo ich kovové ekvivalenty zlato, mosadz a bronz. Ale opäť to nepreháňajte a než na steny ich použite na zariaďovacích predmetoch. Ak chcete v obývačke predovšetkým relaxovať, potom zvoľte farbu neba. Modrá farba aj v kombinácií s teplými odtieňmi navodzuje pokoj, harmóniu a uvoľnenie. Svoje miesto, avšak vo striedmejšej miere, má v obývacej miestnosti aj výrazná červená farba.

A ako naopak dokážete pomocou farieb opticky zväčšiť malý priestor? Tu je jasná voľba v podobe svetlých odtieňov, ktoré miestnosť prejasnia. Samozrejme to však neznamená, že by všetky steny museli byť biele. Čo napríklad svetlomodrá alebo béžová farba? K optickému rozšíreniu miestnosti dopomôžu napríklad vodorovné pruhy na stene alebo pokiaľ steny namaľujeme rovnakou farbou, ako je podlaha, bude miestnosť vyzerať väčšia. Pokiaľ disponujeme nízkym priestorom, aplikujte na steny tmavšej farby a na strop svetlú, tým docielite optického zvýšeniu stropu.

Myslíte si, že svetové strany, na ktoré je celá miestnosť situovaná, nehrajú žiadnu úlohu? Ste na omyle. Aj podľa toho je dôležité vyberať farbu a odtieň. Pokiaľ je obývacia miestnosť situovaná na sever, mali by sme voliť teplé a svetlé odtiene. Od severu prichádza chlad, a preto aj svetlo je chladné a trochu do modra. Pokiaľ je naopak priestor otočený na juh, je tupo celý deň teplé a žlté svetlo.

Sýtosť farby a odtieňu, ktoré chceme v danom interiéri použiť, môže byť tiež veľmi dôležitá pre celkový vzhľad. Tu byc sme mali uvažovať predovšetkým nad vlastnými pocitmi a kombináciou s ostatnými doplnkami. Interiéru ako sú podlaha, koberce a nábytok, nie je nad módnymi trendmi. Majme tiež na pamäti, že príliš sýte farby v interiéri môžu pôsobiť na človeka rušivo, ak v ňom trávime dlhšiu dobu.

Svetlosť farby a odtieňa použitej v miestnosti by sa mala riadiť podľa svetelných podmienok daného interiéru a tiež jeho veľkostí. Pomocou správne zvolenej svetlosti farby je možné podstatne zmeniť celkový vizuálny dojem miestnosti. Malú a tmavú miestnosť opticky zväčšite a rozjasníte svetlým odtieňom, príliš vysoký strop opticky znížite použitím tmavšieho odtieňa (a naopak, štandardný strop nikdy nerobte tmavý, inak vám bude doslova padať na hlavu). Rozľahlú a strohú miestnosť je možné ešte zútulniť a zmenšiť použitím tmavších tlmených odtieňov.

Pri výbere nezabudnite, že je potrebné počítať aj s nábytkom a ďalším vybavením miestnosti. Zvyčajne je dobré zladiť farby s najväčším či najvýraznejším objektom v miestnosti. Zladiť ale neznamená, že farby majú byť rovnaké, to by naopak bola chyba, doporučuje sa výjsť z farby a použiť iný tón alebo celkom inú farbu, ktorá vytvorí vhodnú kombináciu.

Teplé farby sú červená, žltá, oranžová, krémová atď. Medzi studené patrí modrá, zelená a odtiene fialovej, šedej, avšak ajmedzi ďalšími farbami nájdeme odtiene studenejšej a teplejšie. Studené farby a ich odtiene vyvolávajú pocit chladu a upokojujú, zatiaľ čo teplé akoby zahrievajú a povzbudzujú. Preto je dôležité správne zladiť výber farby s funkcioumiestnosti, vo ktorej ju chceme použiť.

Chladné farby skôr upokojujú a umožňujú nám sústrediť sa, hodia sa preto do miestnosti určených k odpočinku a relaxácií, ale aj sústredeniu, ako sú napríklad pracovňa, spálňa či kúpeľňa. Teplé a veselé farby naopak stimulujú a vyvolávajú emócie a hodia sa do spoločenských miestností ako je obývačka, kuchyňa či detská izba.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články