• Štýle

aktualizované

Ako nájsť svoj interiérový štýl?

Niekedy je veľmi ťažké vybrať si určitý typ štýlu a podľa neho zariadiť kompletne domácnosť. Väčšina ľudí zariaďuje byt postupne a časom dokupuje ďalšie a ďalšie veci. Naviac – pre čo vám horí srdce dnes, nemusí horieť za rok. Avšak dôležité je pri kombinovaní rôznych štýlov, držať sa podobností.

 zostava moderného nábytku do do salonu Altara Dub Artisan
Zostava moderného nábytku do salónu Altara
Pokojne môžete mať prvky industriálneho štýlu spoločne v kombinácií s retro štýlom a moderný štýl alebo rustikálny štýl, industriálny a minimalizmus. Skrátka a dobre väčšina štýlov sa veľmi dobre kombinuje a nepôsobí v interiéru chaoticky.
Dôležité je, aby sa to páčilo vám a cítili ste sa dobre. Neexistuje žiadne striktne dané pravidlo, ktorého by ste sa museli nutne držať, iba určité doporučenia. A práve tie sa môžete s nami dozvedieť.
Držať sa striktne nejakého určitého štýlu môže byť jednak pre niekoho nudné, ale tiež značne náročné. Zohnať všetko tak, aby padlo iba do jedného štýlu nemusí byť ani lacná záležitosť. Naopak možnosť kombinácie prináša širšie možnosti.

Podlaha

Podobne ako biele steny je dobré pre zaistenie harmónie neutrálny základ, pre podlahové krytiny. Napríklad šedobiely koberec môže postaviť most, keď budete chcieť kombinovať štýly interiérového designu. Samozrejme nemusí ísť iba o šedobiely koberec, ale jednoduchá neutrálna podlaha vám pomôže spojiť všetko dokopy.

Podobnosť

Vďaka podobnosti nábytku aj doplnkov sa vyhnete vzhľadu, ktorý bude pôsobiť nahodile a neusporiadane. Kupujte si teda veci z rôznych štýlov, ktoré k sebe niečim pasujú – či už je to farba, použité materiály a tvary. Použité materiály sú dôležité, kvôli funkčnosti všetkých kusov nábytku a tiež podľa 
Farba a štýly – doporučuje sa nemixovať viac než tri interiérové štýly či farby. Farby kombinujete predovšetkým podľa celkového charakteru a zariadenia svojho bývania. Pokojne sa inšpirujte všetkým, čo je vám blízke alebo vás niečim zaujalo. Taktiež sa nezabudnite pozrieť na našu modernú ponuku nábytkových kompletov. 

Staré a nové

V miestnosti nemusí vždy všetko vyzerať ako veľmi staré alebo naopak úplne nové. Nie je nutné kupovať všetko z rovnakej éry. Naopak kombinácie nového a starého vyzerá veľmi zaujímavo. K modernému nábytku bude pokojne pasovať aj retro konferenčný stolík, staré kreslo v rohu miestnosti a podobne. Hrajte si, skúšajte a určite sa toho nebojte. Určite sa nebojte experimentovať, pretože tým sa budete hľadať k tomu, aby ste si vytvorili interiér podľa svojich predstáv a hlavne, aby ste našli to, čo si predstavujete. 

Minimalizmus v kuchyni – nový trend

V kuchyni povedie materiálová a farebná odlišnosť dolných a horných skriniek u linky a tiež v inom odtieni ladené ostrovčeky. Populárne je aj dôjzmyselne skryté ukládanie riadu a prístrojov, aby nenarušilo interiérovú kompaktnosť. Minimalizmus nájdete aj v takých maličkostiach, ako sú bezúchytkové skrinky, ktoré otvoríte obyčajným zatlačením. Celá kuchynská linka tak pôsobí jednotne a štýlovo čisto.
A skrývajú sa aj elektrické zásuvky, aby nekazili celkový vzhľad kuchyne a zároveň boli jednoducho dostupné. Zaujímavá je napríklad integrovaná zásuvka, ktorá vie bezdrátovo či prostredníctvom USB nabiť telefón, zápustná zásuvka je vhodná do rohu alebo do hlbokých pracovných dosiek a šikovná je aj dvojitá zásuvka s integrovaným reproduktorom.

Chytré riešenie patria aj do kúpeľne

Taktiež kúpeľňu môžete podľa trendov pre rok 2021 začať vybavovať inteligentnými vychytávkami. Nesú sa predovšetkým v duchu úspor: batérie umožňujú presné nastavenie protoku a smeru prúdu vody, termostatické batérie zase takmer okamžite nastavia vodu na vyhovujúcu teplotu. Čo sa designu týka, vedľa dreva a drevodekoru sa na skrinkách budú vynímať obklady so zaujímavými vzormi, geometrickými tvarmi a listy či kvety – dokonca aj pravými! Pri výbere ale najviac záleží na vašom vkuse a na tom, ako na vás daný odtieň pôsobí. Tieto pravidelne vyhlasované farby sa samozrejme sledujú, ale nie je to zásadné kritérium. Okrem iných moderných vychytávok môžete vsadiť hlavne na svoj vkus a preferencie, ktoré budete môcť doladiť s menšími úpravami. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články