• Štýle

aktualizované

Ako nastoliť poriadok v kúpeľni

Čo by ste radi v kúpeľni? Vaňu alebo snáď sprchový kút? To je otázka, ktorú musí riešiť mnoho domácností, ktoré nemajú v kúpeľni dosť miesta, aby mohli mať oboje. Pokiaľ máte to šťastie a dostatok priestoru, neváhajte a inštalujte oba spôsoby očisty, byť by ste dávali prednosť iba jednému. Aké sú vaše možnosti na kúzlenie s kúpeľňovým miestom, pokiaľ riešite každý centimeter?

 Komplet Koral - Nábytok do kúpeľne s umývadlom

Komplet Koral 


Malé, dlhé a tvarované

Ak si neviete predstaviť ukončenie dňa bez dokonalej voňavej kúpele, nemusíte hádzať flintu do žita, ani keď vlastníte kúpeľňu veľkosti dlane. Najmenší rozmer vane býva 120 × 70 cm. Obdĺžniková vaňa všeobecne zaberie najmenej miesta a môže mať aj dva metre dĺžku, takže sa do nej v poriadku zmestia aj nadmerne vysoký ľudia. Pri dôležitosti tvaru by ste tiež mali zvážiť rozmery kúpeľni a tiež aj to či je Vaša kúpeľňa spojená s wc. Pokiaľ vám to priestor dovolí, tak je možné, aby ste si zvolili väčšiu vaňu, ktorá bude svojimi rozmermi vyhovovať pre naozaj vysokých ľudí. Okrem toho si môžete svoju kúpeľňu doladiť tiež s modernými tapetami a zostavami do vašej kúpeľni. Moderné komplety sa skladajú zo základných farieb, ktorou je čistá biela, krémová, hnedá, alebo jemné béžové odtiene. Populárne sú kúpeľne zariadené v minimalistickom štýle, ktoré si udržujú tiež čisté línie.
V boji s miestom môžu pomôcť aj rôzne asymetrické vane, vďaka ktorým naskladáte pri troche šikovnosti základné vybavenie kúpeľne elegantnejšie. Vo veľkých kúpeľniach sa bude dobre vynímať rohová vaňa, ktorá môže dosahovať aj rozmerov 140 x 140 cm a 150 x 150 cm. Tam sa pohodlne pomestia aj dvaja ľudia. Takéto kruhové vane vyžadujú veľa miesta, ale vašu kúpeľňu pozdvihnú na úroveň luxusného wellness.
Trh kúpeľňového vybavenia ponúka širokú škálu vaňových materiálov, ako je akrylát, smaltovaná oceľ, liaty mramor, drevo, kameň alebo aj sklo. Drevo, kameň, mramor a sklo sú vzhľadom k svojej cene skôr designovou záležitosťou, najrozšírenejšou teda stále zostáva akrylát, poprípade smaltovaná oceľ.

Ako dlaň

Ak bojujete s miestom, asi nakoniec vyhraje vo vašej kúpeľni riešenie so sprchovým kútom. Minimálny rozmer je 80 × 80 cm, ale príliš priestoru v sprche nečakajte. Pokiaľ si môžete nejaký ten centimeter naviac dopriať, rozhodne to urobte. Odmenou vám bude väčší komfort pri sprchovaní a relaxácií. Zaujímavým spôsobom môžete nedostatočný priestor v kúpeľni vyriešiť pomocou ergonomický tvarovanej vane. V rozšírenej časti sa pohodlne osprchujete, v zúženej naopak nájdete dostatok miesta pre kúpeľ po náročnom dni. V prípade menšieho priestoru sa do kúpeľni skvele hodí napríklad asymetrický sprchový kút, ktorý môže mať rozmery 80 x 100 a iné.

Praktické dvere či elegantné zásteny?

U sprchového kútu do niky volíte vhodné sprchové dvere, ktoré zabránia nechcenému rozstriekaniu vody po kúpeľni. Sprchové dvere vyberáme opäť podľa miesta a rozstreku vody. Na výber tu máme z dvoch variant – buď jednodielne alebo dvojdielne. U klasického sprchového kútu posuvné a skladacie zásteny ušetria miesto, krídlové zase uľahčia údržbu. Výplň si môžete zvoliť sklenenú nebo z plexiskla. Tu sa ale nevyplatí šetriť. Za bezpečnostné sklo síce zaplatíte viac, ale dlhšie vydrží a môže mať aj povrchovú úpravu proti vodnému kameňu. Naopak plexi výplň je síce lacnejšie, zato nie je tak odolná voči zničeniu. Zásteny ale nie sú len doménou sprchových kútov. Využijete ich tiež u vaní, ktoré zároveň môžete používať aj ku sprchovaniu. Vďaka ním nebudete musieť po každom kúpaní a sprchovaní hneď vytierať celú kúpeľňu.

S vaničkou alebo bez?

Tí, čo si potrpia na design, isto ocenia možnosť sprchových kútov walk-in, kedy je v sprchovom priestore nainštalovaná iba zástena a voda je odvádzaná odtokovými žľabmi umiestnenými napríklad v dlažbe. Sprchové kúty bez vaničky vyžadujú veľmi kvalitnú hydroizoláciu. Ďalšou nezbytností je dostatočný spád, aby sa vám voda nerozliala po celej kúpeľni a tiež odtokový žliabok, ktorý pojme všetku vodu zo sprchy.
Možnosťou je aj kombinácia so sprchovou vaničkou, ktorá svojou výškou 3 cm zaistí úplne pohodlný priamy vstup do priestoru, kde je sprcha. Starší ľudia ocenia, pokiaľ je sprchová vanička umiestnená čo najnižšie, čo ale nie je vždy možné. Je potrebné zaistiť správny spád medzi sifónom a odtokovými trúbkami. Pokiaľ to umožňuje podlaha, je ideálne zapustiť sifón do podlahy a mať sprchovú vaničku zároveň s podlahou. V prípadoch, kedy zapustenie nie je možné, napríklad v panelových bytoch, je vanička inštalovaná nad úrovňou podlahy.

Sprcha do hotovej kúpeľni?

Vaňu alebo sprchový kút je možné inštalovať do stavebne dokončenej kúpeľni. Pokiaľ nie je obklad stien až k podlahe, mal by končiť 150 mm pod úrovňou hornej hrany vane. V prípade, že bude vaňa obmurovaná, musí vnútorná výmurovka kopírovať tvar vane a nikdy nesmie byť zamurovaná tzv. natvrdo. Hromadenie vlhkosti zamedzí správne vetranie v priestore pod vaňou. U sprchového kútu, môžete využiť vaničky samonosné, samonosné na obmurovanie alebo na podmurovanie. Zvislé steny by mali byť rovné, aby zaistili správnu priliehavosť konštrukcie k stene. Veľmi dôležitý je odtok vody, čo zaistí správna inštalácia vaničky.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články