• News&Inspirations

aktualizované

Ako oddeliť kuchyňu od obývačky?

Ako oddeliť kuchyňu od obývačky?
V súčasnom pojatí obývacích priestorov sa vytráca deliaca stena medzi kuchyňou a obytnými miestnosťami. Optické rozdelenie tak zastáva ostrovček či bar.  Ako by sme ich mali správne využívať, aby plnili svoj účel?

Miesto pre stretnutia
Bar je pomyselným oknom do kuchyne. Od pôvodného významu si bar neponechal iba vzhľad, ale skrýva aj istý sociálny účel. Miesto príjemného posedenia a rozprávania aj dobrého jedla či nápoja. Bar nemá kuchynský priestor uzavrieť, naopak ponecháva priestor k zapojeniu kuchára do konverzácie a diania.
V malých bytových priestoroch môže bar riešiť aj miesto pre podávanie hlavných jedál. Ak slúži bar ako jedálny stôl, je nutné riešiť vhodné osvetlenie barovej dosky. To by malo byť ideálne zavesené v niekoľkých bodoch nad barom.
Kuchyňa Eliza

Odkladací priestor
Ak bar neslúži ako nezbytné stravovacie miesto, môže sa jednoducho stať miestom, kde sa uskladňujú predmety každodennej potreby. Rázom sa v kope nevybavenej pošty a novín strácajú kľúče od auta, študentský preukaz čakajúci na podpis či zloženka s blížiacim sa termínom zaplatenia.
Aby sme sa týmto bežným situáciám vyvarovali, je vhodné si  zaobstarať niekoľko organizačných nástrojov. Pre odkladanie kľúčov a drobností pripravte na bar mištičku. Pre nevybavenú poštu a zloženky sú vhodné špeciálne stojančeky. V obchodoch s dekoratívnymi bytovými prvkami býva širšia ponuka zakladačov a iste vyberiete lad s interiérom kuchyne. Bočnú stenu baru môžete opatriť magnetickým či korkovým odkazovačom.
Pohodlné sedenie
Pravidelné užívanie baru podporuje správny výber barových stoličiek. Tie by mali samozrejme korešpondovať s celkovým designom. Vzhľad by však nemal zamaskovať pohodlie stoličiek, len tak sa z nich čoskoro nestanú zbytočné bytové prvky. Určujúcim kritériom pri výberu stoličiek je bezosporu ich využiteľnosť – teda kto a ako často na nich bude sedieť.
U stoličiek k baru je zásadná ich výška, ktorú určuje práve výška baru. Sedák barovej stoličky by mal byť zhruba o 20 centimetrov nižší, než je doska baru. Teda k baru s výškou 100 centimetrov by ste mali kúpiť barové stoličky vysoké 75–80 centimetrov. Stolička by nemala postrádať opierku na nohy. Ta pomôže uvoľniť sedeniu tlak na bedrovú časť chrbtice. Naviac je aj nápomocná pri usadenie a zlezenie z barovej stoličky. Vyššiu mieru pohodlia zaistí i chrbticová opierka.
Taburety, lavice, horné skrinky a potravinová skriňa ušetria priestor
Ako oddeliť kuchyňu od obývačky: predsa atraktívnym a moderným nábytkom. Novinkou sú v tomto ohľade aj taburety v podobe vyšších stoličiek s kvalitným polstrovaním. Lacnou, aj tak efektívnou variantou je jedálna lavica. Keď sa na ňu efektívne naskladajú krásne farebné vankúše je aj atraktívnym pohľadom a ďalším miestom k sedeniu. Môže stáť niekde bokom, ale poslúži tiež k oddeleniu priestoru kuchyne od obývacej miestnosti. Priestorovo sa vám kuchyňa zväčší a vy sa tu budete cítiť dobre. Priestor tiež zachránite tým, že pôjde viac do výšky. Vysoká potravinová skriňa bude v závere lepším riešením, než dve menšie skrinky. Komplety horných skriniek sú tiež správnou voľbou.
Často sa pre deliace účely využívajú nábytkové steny, väčšinou vyrobené na zákazku z rôznych materiálov. Výhodou týchto nábytkových predelov je to, že priestor nielen rozdeľujú, ale zároveň poskytujú v interiéru tak dôležité úložné priestory a odkladacie plochy.
Štýlové japonské steny, paravány či plošné, tvrdené žalúzie z najrôznejších materiálov zase neurazia ani ten najmodernejší interiér, práve naopak sú zárukou vkusnej elegancie. Výhodou týchto predelov je, že sa môžu jednoducho premiestňovať alebo je možné úplne je zrušiť.
O niečo statickejším spôsobom, ako rozdeliť kuchyňu a obývačku je aj neúplná priečka alebo napríklad barový pult.  Samotné kuchynské pracovisko môžete od obývačky oddeliť aj ostrovčekom s varným alebo mycím centrom, ku ktorému barový pult prilieha.
Problémy a ich riešenie
Pri takýchto zmenách vo vašej domácnosti môžu nastáť tiež problémy s nevhodným rozmiestnením či už samotného nábytku alebo dokonca nevhodnej podlahovej krytiny, nedostatku priestoru vo vašom interiéry či zlému zvoleniu rozdeľovacej steny. V takýchto prípadoch existuje viacero riešení ako takýchto problém efektívne a účelne vyriešiť.
Okrem nutnosti presunu kuchyne do obývacej miestnosti, ktorý vďaka  pásovému oknu nie je možné predeliť žiadnou hutnejšou priečkou, sú za hlavné problémy označené zámeru nevyhovujúce  umiestnenie dverí a nevyhovujúce zoschnuté parkety. A tie teda naozaj nijako dobre nevyzerajú, zoschnuté sú viac než je únosné, naviac sú pre kuchynskú časť z princípu naozaj nevhodné a preto sa nedá rozhodnúť o ich nahradení  vhodnejšou a univerzálnejšou krytinou ako za náhradu.
Kuchynská časť sa vzhľadom k inštalačným rozvodom presúva  do rohu za stenu kúpeľne.  Vďaka tomu je možné aj napojenie digestora na komínový odťah, trubková armatúra bude schovaná v zníženom sadrokartónovom podhľadu osadenom aj bodovým osvetlením. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články