• Obývacia izba
  • Sprievodca

aktualizované

Ako opticky zväčšiť garsónku?

Usporiadanie garsónky je výnimočne ťažkou úlohou. Na malej ploche musíme zmestiť niekoľko úžitkových zón a dávať pri tom pozor, aby sme miestnosť príliš nezapratali. Pri tejto činnosti vám rozhodne pomôže znalosť niekoľkých interiérových trikov, vďaka ktorým môžete garsónke opticky dodať efekt priestrannosti bez ohľadu na to, aká je veľká. S pomocou interiérového dizajnéra sme pre vás pripravili osvedčené nápady, ako opticky zväčšiť interiér garsónky.
Farba je dôležitá
Výber farebnej kompozície by nemal závisieť len od našich individuálnych preferencií, ale aj od podmienok konkrétnej miestnosti. Pri zariaďovaní malých priestorov, ako je napríklad garsónka, vsaďte na svetlé farby. Princíp je pomerne jednoduchý – svetlé odtiene opticky zväčšujú, tmavšie naopak zmenšujú. Odtiene bielej, šedej a svetlých pastelov dodajú priestoru ľahkosť a navodia dojem priestrannosti. Výraznejšie farebné akcenty môžeme potom zaviesť v detailoch a ozdobných prvkoch. Farebné dekorácie oživia neutrálny farebný základ interiéru a príliš ho nezahltia. Ak nechcete maľovať všetky steny svetlými farbami, môžete jednu z nich ozdobiť módnym odtieňom, napríklad fľaškovozelenou alebo tmavomodrou farbou. Aplikujte to však na menšej stene.
dekoracje
Osvetlenie garsónky
Vnútorné osvetlenie zohráva mimoriadne vážnu úlohu z hľadiska dekorácie aj funkčnosti. V garsónkach a malých izbách je správny výber osvetlenia ešte dôležitejší. Zlé osvetlenie môže pritlačiť celé usporiadanie. Kľúčom k úspechu je použitie viacerých svetelných zdrojov, nielen centrálneho. Stojacie lampy vytvoria efekt útulnosti a nástenné lampy efektne zvýraznia priestor. Postarajte sa tiež o maximálne množstvo denného svetla prenikajúceho do interiéru. Nepoužívajte teda záclony ale ozdobte okno ľahkými závesmi. Ak však uprednostňujete záclony, tak si zvoľte jemné vzory s jemnými ozdobami.
dekoracje
Dekorácie do garsónky:
  • Zrkadlá – odrážajú nielen priestor, ale aj svetlo, vďaka čomu opticky zväčšia a rozjasnia usporiadanie.
  • Zelené rastliny – prírodné dekorácie sa najlepšie osvedčia v malých priestoroch.
  • Grafiky a abstrakcie v jednoduchých drevených alebo kovových rámoch – umenie vyzerá dobre v každom interiéri, bez ohľadu na dostupný priestor
  • Jednoduchý nábytok s malou dekoratívnosťou.
dekoracje
Vsaďte na minimalizmus
V malých domácich priestoroch sa oplatí riadiť trendom minimalizmu. Platí to aj pre obmedzený počet prvkov vybavenia, ako aj dekoratívnosti. Oplatí sa vybrať len také zariadenie a nábytok, ktoré sú naozaj potrebné, aby opticky nepreťažili priestor. Doplnky vždy zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri zariaďovaní interiéru, a to aj v prípade malých miestností. V prípade malej plochy však platí zásada – menej je viac. Pri výbere dekorácií do izby vsaďte na ich kvalitu, nie kvantitu. Pri výbere textilných prvkov do garsónky vsaďte na jednoduché vzory. Príliš vzorované, farebné motívy môžu prehlušiť celé usporiadanie.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články