• Trendy

aktualizované

Ako osobnosť človeka ovplyvňuje výber štýlov interiérového usporiadania?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako je možné, že niekomu sa páčia honosnejšie interiéry v glamour štýle, a iní zas uprednostňujú škandinávsku jednoduchosť? Ak áno, typológia osobnosti vám pomôže odkryť tajomstvo. To, ako si zariadite obývačku, spálňu či celý byt, závisí vo veľkej miere od toho, aké vlastnosti dominujú vo vašom charaktere a ako reagujete na životné situácie.
 
V tomto článku sa dozviete:
 
  • Ktorý typ osobnosti je najznámejší a prečo by sme mu mali venovať pozornosť?
  • Aké interiérové štýly si najčastejšie vyberajú otvorení, veselí extroverti?
  • Čo sa páči introvertom so sklonom k perfekcionizmu?
  • Aký štýl preferujú ľudia, ktorí sú sebavedomí a dominantní?
  • V akých interiéroch sa budú cítiť dobre tí, ktorí sú prirodzene pokojní a citliví?

Osobnosť a vyberané interiérové štýly

Najpopulárnejšia typológia osobnosti, ktorej základy vytvoril starogrécky filozof Hippokrates, rozlišuje 4 typy osobností: sangvinik, melancholik, cholerik a flegmatik. Môže to súvisieť so spôsobom zariaďovania interiéru a nákupných rozhodnutí? Samozrejme, že áno! Vaša povaha a spôsob bytia majú totiž významný vplyv na to, ako sa obliekate, ako radi trávite čas a ako si zariaďujete svoj domov. Je dobre zamyslieť sa nad sebou a zistiť, ako sa vzájomne ovplyvňujú vzťah: osobnosť a vyberané interiérové štýly.

Sangvinik alebo otvorený, emocionálny optimista

Prvý spomenutý typ osobnosti, sangvinik, by ste mohli nazvať ako „duša spoločnosti“. Sangvinici sú radostní a spontánni. Radi pracujú s ľuďmi a nové výzvy vnímajú ako príležitosti na rozvoj. Často však konajú chaoticky, rýchlo sa znudia a opúšťajú rozbehnuté projekty.
 
 
 

Ako sa táto osobnosť premieta pri vybieraní interiérových štýlov? Sangvinik sa najlepšie cíti v eklektických interiéroch. Ich usporiadanie nevyžaduje dodržiavanie schém a pravidiel. Stačí odvážne zvoliť hlavný motív a potom naň voľne vzťahovať a kombinovať zdanlivo do seba nezapadajúce prvky. Dôležité je pridať aj výraznú farbu. Takéto experimenty sangvinikov zvyčajne končia úplným úspechom!

ideaDôležité!

Farby, ktoré najčastejšie nájdete v interiéroch, ktoré zariadil sangvinik, sú žltá, oranžová alebo zelená v čistých jarných odtieňoch.

 

Perfekcionistický melancholik

Druhý spomínaný typ osobnosti je melancholik. Ako v tomto prípade vyzerá jeho typológia osobnosti a vyberané interiérové štýly? Melancholik je nadaný, seriózny analytik. Pred prijatím rozhodnutia má tendenciu dôkladne si overiť všetky fakty. Je organizovaný a ekonomický. Môže byť však nedôverčivý, prehnane opatrný a utiahnutý. Skôr uvidí riziká ako príležitosti.

Ste melancholikom? Dobre sa teda zrejme budete cítiť vo svetlých, harmonických interiéroch v minimalistickom či škandinávskom štýle.
 
 
  • Minimalismus si vyžaduje dôkladné premyslenie a navrhnutie priestoru. Žiadny predmet nebude vo vašej obývačke náhodou, každý má spĺňať určitú funkciu. Farby interiéru sú tlmené: dominujú šedé a sivobiele farby.
 
 
 
  • Škandinávske interiéry sú veľmi často teplejšou verziou minimalizmu. Nábytok a doplnky sú vyrobené z prírodných materiálov doplnené svetlými farbami. Miestnosti sa stanú jednoduchými a harmonickými. A to uľahčuje odpočinok v nich a udržiavanie dokonalého poriadku, ktorý je pre melancholikov taký dôležitý.

Dominantný a energický cholerik

Azda najkomentovanejší typ osobnosti je cholerik. Osoba v tejto typológii je aktívna, veľmi ambiciózna a dôsledná v konaní. Pracuje rýchlo, efektívne a rád vedie ostatných. Cholerik však nenávidí odpor a môže sa dokonca uchýliť k manipulácii, aby dosiahol svoj cieľ. V druhých síce vzbudzuje dôveru, no hneď ich posudzuje z pozície sily a pohŕda ich slabosťami.
Platí v prípade cholerika pravidlo o osobnosti a zvolených interiérových štýloch? Samozrejme, že áno! Cholerici sú milovníci glamour štýlu.

Glamour interiéry sú odvážnou, výraznou kombináciou lesku a elegancie. Zahŕňajú mäkké látky, krištáľové a zlaté ozdoby, trblietavé doplnky a prešívané pohovky. Aby to všetko tvorilo harmonický celok, musí návrh interiéru vytvoriť energický a šikovný človek, ktorého nápady presahujú zaužívané schémy. A to sú typické vlastnosti cholerika.

Pokojný a trpezlivý flegmatik

Flegmatici sú tichí, pokojní a veselí ľudia. Sú empatickí a ochotní vypočuť si druhých. Kompetentní a spoľahliví v práci, môžu byť zároveň málo asertívni. Flegmatici sa vyhýbajú konfliktom, nemajú radi zmeny a rozhodovanie je pre nich vždy obrovskou výzvou.
 
 

Ľudia s touto typológiou osobnosti veľmi túžia zariaďovať interiéry v ekologickom štýle. Prečo? Ekologický štýl je založený na využívaní recyklovaných predmetov, návrat k prírode. Obľúbené je reštaurovanie nábytku z veľtrhov starožitností alebo v províznych predajniach. Vyžaduje si to pokoj, trpezlivosť a veľa empatie.

ideaDôležité!
Flegmatici sa najlepšie cítia v interiéroch usporiadaných v zemitých farbách.


Typológia osobnosti a vybrané štýly usporiadania sa veľmi zriedka berú do úvahy v každodennom živote. Keď sa však na chvíľu zamyslíte nad touto témou, zistíte, aká je viditeľná. Preto sa pri návšteve iných priateľov alebo začatí spolupráce s novým dodávateľom oplatí venovať pozornosť tomu, ako je zariadená obývačka alebo kancelária. Potom bude pre vás jednoduchšie identifikovať povahu osoby a rozhodnúť sa, či bude váš vzťah pravdepodobne úspešný. V súkromnom aj pracovnom živote sú dôležité nielen znalosti a kompetencie, ale aj zbližovanie charakterov, ktoré uľahčuje spoločné konanie.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články