• News&Inspirations

aktualizované

Ako poňať shabby chic

Interiéru vládnu pravouhlé línie
Strohá geometrie s pravouhlými štruktúrami nábytku a bielou farbou dominujú celému interiéru a zároveň zjednocujú daný priestor. Napríklad police v strohej nerezovej kuchyni umožňujú vyniknúť ako predmetom bežné potreby, tak a tým určeným k sviatočnému stolovaniu.
Možno sa chystáte natrieť niektoré kúsky nábytku, pretože sa vám zdajú už miestami odreté. Štýl Shabby Chic je totiž práve o akejsi „údržbovej neúdržbe“ a o veciach, na ktorých je patrný zub času. Pri tom si zachováva eleganciu, štýl a budete sa v ňom cítiť úžasne príjemne. S nápadom, ako vkusne prepojiť „súžitie“ starých predmetov s novými a ako „oživiť“ nábytok, ktorý vyzerá, že už dávno doslúžil. Nebála sa to všetko ešte doplniť kvetinovými vzormi či pruhmi a výsledok je viac než pozoruhodný. Vznikol totiž zaujímavý štýl Shabby Chic, ktorý je vlastne skĺbením šikovnosti ženských rukou s jednoduchostí a krásou nedokonalosti.
Hlavný je pohodlný nábytok s patinou
Nábytok v štýlu Shabby Chic by mal byť väčšinou biely až krémový a jeho línie by mali byť skôr oblé. Stoličky a pohovky sú nadmerne veľké, pretože ich hlavným kritériom je pohodlnosť. V interiéru v štýlu Shabby Chic môžete dať dohromady stoličky po babičke, stôl z bazáru aj staro nový nábytok. Ten by mal niesť znaky opotrebenia, ako sú olúpaný alebo popraskaný lak, neošetrené drevo, zhrdzavený kov a odreté rohy.

Starodávne musia vyzerať aj textílie a čalúnenie
Závesy, záclony, vankúše a obrusy šite prevážne z ľanových látok. Pre zvýraznenie môžete použiť tiež zamat, satén, hodváb či bavlnu. Čalúnenie na nábytku jednoducho musí vyzerať opotrebovane, musí byť vyblednuté, ale zároveň by malo lákať k príjemne mäkkému posedeniu. Ak si chcete  domov zariadiť v štýlu Shabby Chic, kľudne žehličku uložte hlboko do skrine. Na ťahu sú v tomto prípade totiž mierne pokrčené povlaky na vankúšoch a ďalších dekoračných látok s dekórom kvetín, pruhmi, bodkami aj kára. Akési ilúzie „starodávnosti“ u nových textíliách jednoducho docielite ich namočeným do vody ofarbené čiernym čajom.
Pridajte ešte ležérne umiestnené dekorácie
Štýlu Shabby Chic sluší pastelové tóny v ružovej, fialovej a modrej. K ich zvýrazneniu slúžia volány, krajky alebo flitre na vankúšoch, strieborné misy, vázy a svietniky a kryštálové lustre. Doplnky by mali pôsobiť zabývane, romanticky, žensky. Nie je ale nutné pri ich usporiadaní uplatňovať zmysel pre dokonalosť. Pokojne podľahnite nepravidelnosti, roztomilému chaosu a určitej ležérnosti. Štýlom Shabby Chic nikoho neurazíte a nič s ním neskazíte. Môžete ho bez obáv kombinovať ako s vidieckym štýlom, tak aj stredomorským, ale napríklad aj škandinávskym. V tomto štýle môžete byť tiež jedinečný a priniesť do neho niečo vlastné. Do svojho interiéru môžete použiť rôzne ozdobné dekorácie a farby. Všetko a každý nápad je vítaný. Nábytok by nemal byť určite jednoduchý a zároveň nudný pre váš interiér.
Trendy bývania v štýlu Shabby Chic
Viete si predstaviť viac okúzľujúci interiér v modernom a obľúbenom štýlu Shabby Chic, ktorý kombinuje staré s novým a mení opotrebované predmety, ktoré už doslúžili, v znovu užitočnej a účelné? Úžasná práca s priestorom a kombinácia detailov s doplnkami vytvárajú harmonickú a pokojnú atmosféru. V obývacej izbe nájdeme drevené stĺpy s patinou, doplnené svetlou podlahou, výrazne tvarovaným nábytkom alebo netradičnou kravskou kožou. Veľa svetla, bielej farby a zašlé podlahy pripomínajú atmosféru starého domu. Kombinácia dreva, kovu a vzorov alebo dokonca klasických patchworkov v takomto štýle robí svoje a celý byt je vďaka tomu osobitý a domácky útulný. Inšpirujte sa perfektným bývaním v štýlu Shabby Chic. V Amerike bol výrazne ovplyvnený kultúrou Provencie, Toskánska, stredomorskou kultúrou a kultúrou Grécka. Dnes sa už šíri celou Európou, fotky tohto štýlu zaplavujú stránky internetu a predmety a dekorácie s ním súvisiace vyplňujú interiéry našich domovov. Charakteristickými prvkami Shabby Chic štýlu sú prvky odkazujúce na najrôznejšie štýly z histórie a tiež na romantické štýly. Umelo vytvoreným dojmom opotrebovaniu nábytka v tomto štýlu dokáže premeniť interiér v rustikálny štýl. Je veľmi dobre známe, že Shabby Chic štýl si doslova vyžíva v nezábudkovej, lila, ružovej a smotanovej farbe a vo všetkých ich odtieňoch. Stretnúť sa u neho môžeme aj s žltou farbou, tyrkysovou alebo bielou či s farbou slonovej kosti. Veľmi dobre sa potom tieto farby kombinujú buď vzájomne alebo so šedou farbou. Typickým vzorom tohto designového štýlu sú kvetiny a krajka. S týmito vzory sa môžeme stretnúť napríklad aj na keramických obkladoch alebo dlažbe, najčastejšie však na tapetách a poťahových textíliách. Jemné detaily, dokonalosť ručných prací, špeciálne kúsky zo skrine našich babičiek a kvetinová výzdoba, to je ta pravá romantika lákajúc ženy všetkých národností k obstaraniu do vlastného interiéru. Mnohé z nich, ktoré sú zručnými gazdinkami, krajkárkami či vyšívačkami si môžu veľa z týchto štýlových dekorácií vyrobiť samy, čomu sa my ostatní môžeme len obdivovať.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články