• News&Inspirations

aktualizované

Ako postupovať pri výbere podlahy?

Výber podlahy do kuchyne, ktorá krytina najlepšie splní estetické aj praktické požiadavky? Dobrou správou je, že sa v poslednej dobe výber podlahových krytín vhodných do kuchyne veľmi rozšíril. Nové materiály aj povrchové úpravy zaisťujú vodeodolnosť a jednoduchú údržbu. Rozhodovanie je tak vlastne o to náročnejšie, náš prehľad vhodných krytín vám ho však uľahčí.

 Komplet nábytku do obývačky Malta Dub artisan/Grey - Nábytok Gala Komplet nábytku do obývačky Malta Dub artisan/Grey - Nábytok Gala

Komplet nábytku do obývačky Malta Dub artisan 

Podlaha do kuchyne musí naozaj veľa vydržať, pretože kuchyne patria medzi najviac namáhané priestory v domácnosti. Mala by prežiť časté zamokrenie vzniknuté pri varení, ale tiež vytečeniu umývačky. Tiež musí zvládnuť pády predmetov často ťažkých či ostrých. Naviac súčasný trend prepojovania obytných priestorov s kuchyňou kladie na podlahy vysoké estetické nároky.

Predtým to bolo jednoduché – PVC alebo dlažba. Stačilo si určiť, či dáte prednosť studenému prírodnému materiálu alebo teplejšej umelej krytine. To je ale minulosťou, poďme sa pozrieť, ako sa možnosti výberu rozšírili.

Vinylová podlaha je klasika

Odolnosť proti opotrebeniu aj nárazu a jednoduchá údržba, ku ktorej stačí čistá voda. To sú základné výhody vinylových podláh. Pridáva sa k ním mäkký, pružný povrch, ktorý je príjemný pre bosú nohu, ale nekĺže.

Výhodou je ďalej vysoká odolnosť proti vlhkosti, ale aby podlaha ustála aj jej dlhodobé pôsobenie, napríklad v situácií, kedy vytečie umývačka, je vhodné použiť vinyl v rolách. Pri šírke troch alebo štyroch metrov totiž pri pokládke nevznikajú tak povediac žiadne spoje, ktorými by mohla vlhkosť preniknúť pod krytinu.Rizikom sú iba ostré predmety, ktoré môžu inak odolný povrch vinylových podláh prehrýznuť.

Zdravé a odolné ekologické elastické podlahy

Príjemný povrch na dotyk ponúkajú tiež ekologické elastické krytiny, ktoré neobsahujú PVC, chlór, zmäkčovadlá, halogény či ťažké kovy a sú vyrobené z recyklovateľných surovín. Sú rovnako vodeodolné a ľahko sa čistia, k údržbestačí len voda. Povrch ekologických podláh je antibakteriálny, antistatický a okrem fyzickej záťaže – odolnosť voči poničeniu, poškrabaniu, nárazom – zvládne aj pôsobenie chemikálií.

Poznáte prírodné a odolné SPC podlahy?

Ďalšou dobrou voľbou do kuchyne sú nové SPC krytiny alebo rigidy, ktoré predstavujú novú generáciu ekologických, ale extrémne odolných podláh s minerálnym jadrom.Nech sa im niekedy hovorí nové vinyly, neobsahujú PVC, ftaláty ani zmäkčovadlá a sú plne recyklovateľné. Ich zdravotná nezávadnosť. Ich základnou zložkou je drvené kamenivo/minerály (stone polymer composit). K tomuto základu sa pridávajú polymery, ktoré zaisťujú ohybnosť krytiny.

SPC krytiny sú vodeodolné, oproti vinylovým podlahám sú tvrdšie, pevnejšie, tvarovo a rozmerovo stálejšie, ale zároveň príjemné na dotyk.Sú tiež menej náročné na kvalitu podkladu, neprekreslia každú prasklinku či jamku v podkladu a zvládnu aj vyššiu zvyškovú vlhkosť podkladu, takže ich je možné položiť skôr.Skvelú službu ponúknu rigidy aj v komerčne zaťažovaných priestoroch, takže obstoja aj v náročných podmienkach kuchyne. Pokládajú sa plávajúcim spôsobom s veľmi pevným zámkovým spojom.

Laminát teraz už aj do kuchyne

Dlho platilo, že laminátové podlahy nie sú vhodné do vlhkých priestorov. Výrobcovia zvyčajne aspoň ošetrovali spoje laminátových krytín napríklad voskovou impregnáciou, čo dokázalo krytinu pred prienikom vlhkosti ochrániť iba v poriadku hodín.

Nové technológie ale otvorili týmto inak veľmi praktickým a obľúbeným krytinám cestu aj do kuchyne a dokonca kúpeľne.Špeciálna povrchová úprava bočných spojov. Pred prienikom vody a vlhkosti ich pritom chráni stopercentne a dlhodobo.

V priestore kuchyni laminátové krytiny ponúknu skvelú službu najmä vďaka vysokej tvrdosti, a teda odolnosti. Nevýhodou ale zostáva povrch chladný na dotyk, ktorý nie je príjemný pre bosú nohu.Vyváži ho ale nespočetne dekorov, z ktorých si vyberie naozaj každý.

Nemusíte sa báť ani o drevenú podlahu

Pokiaľ do kuchyne zvolíte drevenú podlahu, bude vás tešiť jej krása a prirodzenosť, ale na rozdiel od iných materiálov budete musieť byť pri každodennom prevádzky opatrnejší. Aj pokiaľ zvolíte podlahu z tvrdej dreviny, ak upadne vám ťažký predmet, zanechá na podlahe priehlbina. Vyššej odolnosti v tomto ohľade nepomôže ani povrchová úprava, tá má vplyv skôr na údržbu. U lakovaných podláh ľahšie zažehnajú nehodu v podobe vyliateho oleja či vína, ktorý bez problémov zotriete. U olejovaných podláh môžu po takom incidente zostať škvrny, ľahšie je ale ich lokálna oprava. Krátkodobé pôsobenie vlhkosti drevené podlahe neublíži, ak dôjde ale k vytečeniu umývačky alebo ľadničky a voda pôsobí niekoľko hodín, drevo sa poškodí.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články