• Štýle

aktualizované

Ako premeniť záhradu k odpočinku

Kto nemá v meste záhradku, snaží si vytvoriť svoje miesto k odpočinku aspoň na balkóne alebo terase. Prinášame niekoľko nápadov, ako taký priestor oživiť. Vďaka praktickým radám a farbám dokážete premeniť každú mestskú terasu či balkón na útulný kút.

 Komplet Palacio IV

Komplet Palacio IV 

Materiál – Pri výbere nábytku a doplnkov sa skúste zamerať na jeden hlavný materiál a jednu farbu. Pokiaľ sa nedarí taký nábytok zohnať, siahnite pre farbách a štetci. S farbami môžete jednoducho zjednotiť celý priestor do jednej farebnej kombinácie. Pokiaľ vás kombinácia časom omrzí, môžete ju vďaka farbám, ktoré je možné natónovať do rôznych odtieňov, jednoducho na ďalšiu sezónu zmeniť.

Farebnosť – Svetlejšie farby, ako biela, svetlá šedá alebo zelená, pôsobí nielen sviežo a útulne, ale tiež pomôžu vašu terasu alebo balkón opticky zväčšiť a v prípade zastrešených balkónov aj zosvetliť.

Lazúrovanie – Súčasným trendom, ktorý k nám dorazil zo zahraničia, je natierať drevené prvky v exteriéri (aj interiéri) bielymi a šedými lazúrami. S novou bielou tenkou vrstvou lazurou dodáte moderný a pritom prírodný vzhľad nábytku aj kvetináčom alebo napríklad vnútorným palubkám. Lazúry zachovávajú štruktúru dreva a zvýrazňujú letokruhy. Biely odtieň lazúry naviac patrí medzi najžiadanejšie odtiene.

Zašednuté drevo – Každé drevo si zaslúži druhú šancu. Zašednuté drevené plochy doporučujeme vyčistiť účinným a rýchlym prípravkom na čistenie dreva. Čistič drevo prejasní, navracia mu prirodzenú farbu a vzhľad.

Nábytok – Nemáte na balkone dostatok miesta? Tento problém jednoducho vyrieši skladací nábytok, ktorý oceníte tiež pri jeho uskladnení cez zimu. Zeleň – Bez okrásnych rastlín by sa žiadna terasa ani balkón nefungovali. Priestor nielen zútulnia, ale zároveň ho ochladzujú a slúžia aj ako ochrana pred zvedavými pohľadmi susedov. Pestovať môžete bylinky do kuchyne alebo aj také, ktoré odradia obtiažny hmyz. Hitom je tiež citronová tráva. Menej je niekedy viac. K modernej a štýlovej terase postačí len pár jednoduchých doplnkov v jemných tónoch. Skúste zladiť nábytok s dekami, vankúšmi a kvetináčmi v rovnakých odtieňoch.

Renovácia truhlíku

Roky na slnku a daždi sa na drevenom truhlíku neblaze podpísali. Buď môžete pomocou brúsky zbrúsiť povrch až na zdravé drevo alebo použiť špeciálny čistič na zašednuté drevo. Naneste ho štetcom, nechajte 15 minút pôsobiť, potomvydrhnite kefou v smere vlákien, následne opláchnite vodou a nechajte povrch vyschnúť. Suchý povrch zbrúste pomocoubrusnej hubičky, opäť v smere drevených vlákien. Truhlík zbavte prachu a natrite 2 vrstvami tenkovrstvé lazúry vo svetlošedom odtieni v rozostupe jednej až dvoch hodín. Lazúra zvýrazní štruktúru dreva a chráni pred UV žiarením, dažďom a vetrom.

Renovácia stolíka na kvetiny

Klasický hnedý odtieň stolíka na kvetiny sa nemusí vždy hodiť do terasy, ktorá je ladená s jemnými farebnými odtieňmi. Preto si pôvodnú hnedú lazúru môžete najskôr ľahko zbrúsiť, povrch očistiť a natrieť bielou lazúrou. Lazúra oproti krycím farbám necháva vyniknúť štruktúru dreva a zachováva prírodný vzhľad. Zachovanie prírodného vzľadu je dôležité pre fungovanie celého priestoru a vytvorenie atmosféry.

Renovácia stoličiek

Zelené stoličky tiež potrebujú nový náter. Drevenú sedaciu časť aj kovové nohy môžete najskôr odstrániť brúsením od nesúdržných vrstiev pôvodného náteru. Málo poškodený povrch nemusíte brúsiť až na pôvodné drevo a stačí ho pretrieťkrycou farbou. Stoličky môžete po obrúsení očistiť a vybrať jednu všestrannú kryciu farbu, ktorú je možné použiť na drevo, kov, ale napríklad aj na betón, keramiku, sklo či plast. Nemusíte teda strácať čas s výberom rôznych farieb. Farby môžete pokojne použiť na nové aj renovačné nátery a jednoducho s nimi zamaskovať všetky nedokonalosti. Aby farba výborne kryla, naneste ju v 2 vrstvách v rozostupu 4 hodín. Pokiaľ ste narazili na zlé miesta, doporučujeme rez drôtenoukefou mechanicky odstrániť a potom použiť pod kryciu farbu. Prípadne môžete opakovať náter, ak je to potrebné alebo sú vrstvy po nafarbení priehľadné a nekryté.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články