• Štýle

aktualizované

Ako sa postarať o to, aby mal váš domov viac energie

Aby váš domov rozkvitol a mal energiu. Vonku aj cez nepriazeň počasia prezradzajú kvety, že sa jar prehúplo do svojej druhej polovice, ale u vás doma stále vládne zima? Je čas si trochu radosti priniesť domov a k tomu najlepšie poslúžia vzory a farby.

Kráľovská zostava bez lakťových opierok Vlašský orech

Vždy platilo a stále platí, že interiér zariadený neutrálnymi farbami a prírodnými materiálmi stárne pomalšie. To ale neznamená, že by sme mali život tráviť medzi šedou, bielou či béžovou farbou. Farby do interiéru vnášajú energiu a dobrú náladu. Na rozdiel od u nás prezentovaného škandinávskeho bývania, kde je k videniu iba prírodné drevo, si severské národy drevený nábytok natierajú najrôznejšími farbami. Ich najznámejší nábytkový obchod je toho dôkazom. Když si prejdete ich expozície, uvedomíte si, že väčšina nábytku je natrená a prírodné sú hlavne materiály.

Na súčasnú často prehnanú striedmosť reagujú aj rôzne štýly a ponúkajú pravý opak – hýrenie farieb, vzorov a rastlín, napríklad boho či etno štýl. Aj tie odrážajú prírodu vo forme florálnych motívov a farieb žiarivých a zemitých odtieňov. Takže je samozrejmé, že farby a prírodné dekóry sú v kurze. Záleží len, akú formu zvolíte.

Kvety nemusia byť len vo váze

Keďže výrazné farby a florálne tvary majú tendenciu sa obkúkať, je lepšie to nepreháňať a prípadne vsadiť na jednoduchovymeniteľné a lacnejšie komponenty ako textil, tapety, ale napríklad aj riad. Alebo zvoliť výrazný vzor v neutrálnych farbách a naopak. Zvoliť môžete samozrejme aj trvanlivejšiu formu v podobe grafoskla, panelov alebo potisk nábytku modernými metódami. Ich výhodou je, že je možné takto aplikovať akúkoľvek fotografiu nech máte svoj vzor, ktorý si sami navrhnete. Z vyššie uvedených dôvodov spomínaného je ale lepšie zvoliť jednoduché geometrické vzory, ktorými rozhodne nič nepokazíte.

Domáca džungľa

V bývaní môžete tiež vidieť populárne kolekcie, ktoré sú plné divokých vzorov inšpirovaných z džungle. Dominujúcim vzorom sú veľké detaily listov či farebných kvetov. Nechýbajú ani tlmené farby či výrazné farebné vzory a detaily, ktoré pripomínajú prenesenie sa do botanickej záhrady. Kvetiny a izbové rastliny vám dodajú energiu a zeleň, vďaka čomu si môžete vytvoriť príjemnú atmosféru. Avšak dávajte si pozor na dekór svojho nábytku. K zeleným rastlinám sa hodí jednoduchý drevený dekór, najlepšie v svetlohnedej alebo radšej tmavšej farbe. 

Ako na útulné bývanie

Budeme sa zase opakovať, keď pripustíme, že tu sú vankúše, závesy, prestieranie či kusové koberce. Často ale zapomíname na riad. Aj jeho tohtoročné kolekcie sa môžu pýšiť prírodnými motívmi a tie nemusia byť len maľované, ale servírovať pokrmy môžete na tacke v tvare listu monstery.

Ako lepšie začať deň, keď sa ešte prebúdzate zo spánku, než si pochutnať na raňajkách servírované v riadu, ktorý je veselo zdobený kvetinami? Ten vám pripomenie, nielen to, že začína jar a s ním celý život, ale tiež že začína nový krásny deň. Nezabudnite svoj domov poriadne prevoňať a pridať tiež dekoratívne prvky, ktoré si rýchlo nájdu miesto vo vašom dome.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články