• Obývacia izba
  • Sprievodca

aktualizované

Ako sa starať o čalúnenie sedacieho nábytku?

Sedací nábytok bez ohľadu na typ poťahovej látky, vyžaduje náležitú starostlivosť a čistenie. Vďaka tomu si dlho udrží svoj nový vzhľad a bude dobre slúžiť, čo zaistí spokojnosť s používaním. Napriek tomu by sa s rôznymi typmi čalúnenia malo zaobchádzať odlišne. Zistite, ako čistiť bavlnené a velúrové čalúnenie sedacieho nábytku.
 

Sedací nábytok ako nový

Zostavy sedacieho nábytku od spoľahlivých výrobcov sú čalúnené látkami, ktoré nielen zodpovedajú aktuálnym farebným trendom, ale sú aj praktické a pri používaní odolné voči poškodeniam. Napriek tomu, ako všetky úžitkové predmety vyžadujú náležitú starostlivosť a údržbu. Kľúčom k zabezpečeniu správnej starostlivosti o náš nábytok je vybrať si správny spôsob starostlivosti a čistenia. Mikrovlákna novej generácie sú obzvlášť odolné, čo používateľom nábytku uľahčuje jednoduchým spôsobom udržiavať čalúnené povrchy čisté. Zaujímavým riešením sú aj poťahové látky s teflónovou úpravou, ktorá má za úlohu chrániť povrch proti vsiaknutiu tekutín, prachu a nečistôt. Vďaka tomu stačí len utrieť povrch, aby ste sa mohli tešiť z čistoty vašej obľúbenej pohovky alebo kresla. Výborným riešením je aj možnosť objednať si vybraný čalúnený nábytok, ktorý bude potiahnutý špeciálnou ľahko čistiteľnou látkou. V tomto smere odporúčame najmä poťahové látky Magic Home od Fargotex.

 

Ako čistiť bavlnenú poťahovú látku?

Pre každodenné používanie čalúneného nábytku bavlnenou látkou by sa mal nábytok vysávať. Nezabudnite však na koncovku vysávača nasadiť špeciálny nadstavec určený na čistenie jemných povrchov, aby nedošlo k poškodeniu materiálu. Keď však chcete poťah vyčistiť od nečistôt alebo osviežiť od prachu, je dobré použiť špeciálnu čistiacu penu určenú na poťahy. Penu stačí naniesť na povrch nábytku, nechať pôsobiť po dobu uvedenú na obale a následne zotrieť vlhkou handričkou. Keď je povrch materiálu suchý, stačí ho povysávať zo zvyškov čistiacej peny. Majitelia bavlneného čalúneného nábytku si musia dávať pozor, aby sa do vnútra poťahu nedostalo príliš veľa tekutiny, ktorá by mohla poškodiť výplň nábytku.

 

kanapa tapicerowana 

 

Ako čistiť velúrovú poťahovú látku?

Velúrový nábytok je v súčasnosti veľmi obľúbený, pretože dokonale zapadá do súčasných dizajnových trendov. Pri čistení takéhoto nábytku je najlepšie použiť špeciálne prípravky určené na tento typ čalúnenia. Pretože velúr je dosť špecifický tým, že má plyšovú povrchovú štruktúru. Aby sa nepoškodilo zarovnanie vlákien, je potrebné správne čistenie. Nezabúdajte ani na to, aby ste velúr vždy utierali v smere vlákien (nedrhnite krúživými pohybmi ani proti smere vlákien. Po dôkladnom povysávaní poťahu naneste čistiaci prostriedok (podľa pokynov výrobcu na obale) a počkajte, kým sa dobre vsiakne. Čakacia doba závisí od stupňa znečistenia (1-2 hodiny na osvieženie a 3-5 hodín na väčšie nečistoty a škvrny). Potom mäkkou kefkou alebo handričkou utrite povrch v smere vlákien.

 

sofa tapicerowana

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články