• Štýle

aktualizované

Ako sa starať o dvere?

Spôsob otvárania dverí vám môže ušetriť veľa miesta. Veľmi funkčným prvkom predovšetkým v malých miestnostiach býva aj spôsob otvárania. Najčastejšie sú otočné dvere. Ich výhodou je skvelé utesnenie proti hluku a prievanu. Môžete mať rozmery až 120/272 cm pre jednokrídlové dvere.

 Komplet Rumba Biely mat Komplet Rumba Biely mat
Komplet Rumba biely mat
Posuvné dvere zvolíme, hlavne pokiaľ potrebujeme ušetriť miesto. Každé dverné krídlo je možné vyrobiť v posuvnej variante. Je možné vyrobiť krídlá, ktoré zachádzajú do púzdra alebo pohybujúce sa pozdĺž steny. Posuvné dvere sú naviac bezbariérové a je možné s nimi ľahko manipulovať, preto sú vhodné do domácností osôb zdravotne či pohybovo znevýhodnených, avšak oproti klasickým otočným dverám majú aj určité nevýhody. Nemajú po obvodu tesnenie, a preto majú horšiu zvukovú izoláciu. Skladacie dvere sú kombináciou posuvného a otočného pohybu. Ponúkajú sa v niekoľkých prevedeniach – harmonikové, skladacie a skladacie na stenu. Kývne dvere sú zaobstarané špeciálnymi závesmi, ktoré umožňujú otváranie krídla dverí ľubovoľne oboma smermi a následné zatvárajú. Tieto dvere sú najnáročnejšie na priestor alebo vyžadujú 2× toľko priestoru než bežné otočné dvere.

Ako sa starať o dvere

Čo sa týka údržby v prípade lakovaných alebo laminátových povrchov väčšinou ich postačí otrieť navlhčenou handrou vo vlažnej vode s kvapkou saponátu. Na dyhované alebo drevené povrchy sa doporučujú použiť iba mydlové čističe, a to len v prípade silného znečistenia. Špecifický je spôsob údržby dverí s pieskovaným sklom. To by sa malo čistiť suchým, prípadne mierne navlhčenou jemnou handrou a vždy po celej ploche, aby nevznikali šmuhy. Len pokiaľ je pieskované sklo naozaj výrazne znečistené, je možné do vody pridať niekoľko kvapiek saponátu tak, aby prípravok nepenil. V každom prípade si od dodávateľov vyžiadajte spôsob údržby, aby ste predišli prípadnému poškodeniu povrchu a odmietnutia reklamácie z dôvodov nevhodnej údržby.

Voda a vlhkosť dverám nesvedčí

Príliš vysoká vlhkosť a mokré prostredie nie sú pre bežné dvere ideálne, najnáchylnejšími sú dvere z masívu a s dyhovaným povrchom. Dvere sa totiž môžu krútiť alebo sa na nich môžu tvoriť mapy. Do priestorov s vysokou vlhkosťou, ako sú kúpeľne alebo sklepy, doporučuje dvere so špeciálnou vode-odolnou či klíma úpravou, ktoré vám na mieru vyrobia a to vo vami vybranom dekóre z kompletnej modernej ponuky. Pri umytí dverí sa zároveň doporučuje používať vyžmýkaná vlhká handra.

Ideálna ochrana dyhovaných dverí

Dyhované dvere majú viac vrstiev ochranného vytvrdeného UV laku, ktorý chráni ich povrch pred poškodením a farby pred vyblednutím. Napriek tomu je vhodné sa dverám dôkladne venovať. Najlepšou voľbou pre údržbu povrchu drevených dverí je mydlový čistič, ktorý si poradí nielen s nečistotami, ale je zároveň antistatický, takže odpudzuje prach. Lepšie tak zachováte prirodzenú sviežu farbu vašich dverí bez nečistôt. Mydlový čistič nájdete v mnohých variantách pre starostlivosť o dvere, rovnako ako špeciálne utierky z mikrovlákna a leštenku s voskom pre väčší lesk.

Ako dbať o laminát?

Pokiaľ ste pri výbere dverí dali pred dyhou prednosť laminátu, aj jeho údržba má svoje špecifiká. Aj keď mu voda neškodí tak veľmi ako drevu, stále platí pravidlo, že čím suchšia handra, tým lepšie. Jeho väčšia mechanická odolnosť bráni pred poškodením a s prípadnými väčšími nečistotami si poradí voda s trochou bežného saponátu. Avšak aj tu je nutné vyvarovať sa abrazívnych prostriedkov či ostrých predmetov. V prípade povrchovej úpravy vo vysokom lesku doporučujeme leštenku s akrylátom s obsahom včelieho vosku alebo iného vosku, ktorá na dverách vytvorí ochranný film a vysoký lesk. Použiť je možné aj na nábytok.
Zo sklenených dverí je možné jednoducho pomocou vody naproti tomu odstrániť aj odolné škvrny pomerne bez strachu. Leptané sklo môžete nechať prirodzene uschnúť, ak máte doma pieskové, je potrebné také dvere radšej vysušiť. Ak ste si kúpili posuvné dvere, nemali by ste okrem otvárania vlastného povrchu dverí zabúdať ešte na jednu vec. Pravidelne sa zbavte prachu, ktorý sa usadzuje v systému koľajníc. Ten totiž môže spôsobiť častejšie opotrebenie vašich dverí.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články