• News&Inspirations

aktualizované

Ako sa starať o nábytok v zime

Nábytok v zimných mrazoch musí byť určite dobre schovaný. Dnes už nájdete aj množstvo odolných materiálov. Nábytok môže byť vyrobený napríklad z umelého ratanu, ktorý okrem exteriéru sa skvelo hodí tiež do interiéru.
Tvorí ho predovšetkým pevná hliníková konštrukcia spolu s plášťom z trvanlivého ratanu. Ratan by za žiadnych okolností nemal byť vystavený teplote pod 0 °C, na zimu je potrebné ho uskladniť pod strechu, do miestnosti, kde nemrzne.
Stôl Saturn 40 
Ak sa budete vzorne a pravidelne starať o váš exteriérový nábytok, poslúži vám určite dlho. Niektorým poškodeniam sa vyhnúť nedá, no ak sa budeme držať zopár zásad, tak sa váš nábytok nijako výrazne nepoškodí.
Exteriérový nábytok vyrobený z hliníku a ťahokovu si práve naopak bez nejakých problémov poradí s dažďom, snehom a dokonca aj so slnečnými lúčmi. A keď sa zašpiní, jednoducho vám postačí obyčajná handrička s vodou.
Ratan a prútený nábytok
Ratanový nábytok je jednoznačne bezchybnou voľbou pre exteriérový nábytok. Je to najmä vďaka jeho prírodnému vzhľadu a v neposlednom rade aj pre jeho ľahkú konštrukciu, ktorá umožňuje veľmi jednoduché zaobchádzanie s nábytkom.
Taktiež je to spoľahlivo odolný materiál pre vonkajšie použitie, no vyžaduje aj viac vašej pozornosti a starostlivosti. Veľmi dôležité je si uvedomiť, že prútený nábytok je veľmi citlivý na rozťahovanie a zmršťovanie, prútenému nábytku mu vyhovuje viac teplo ako chlad. Prútený nábytok by mal byť za každých okolností v chladných zimných mesiacoch, najmä v zložitejších klimatických podmienkach kde veľmi mrzne, radšej vo vnútri. Prútené vlákna môžu časom začať slabnúť, je odporúčané ho v pravidelných intervaloch namazať. Na toto sa používajú určené oleje. Nanesením ľanového, alebo tiež citrónového oleja na začiatku každej zimnej sezóny dokážete pomôcť udržať prútený nábytok ohybným. Jemnú vrstvu môžete naniesť aj 2x za zimnú sezónu. V prípade, že je vyložený a vystavený dažďu, pamätajte, že bezpečné používanie tohto typu nábytku je iba v suchom stave.
Drevený nábytok
Čo sa týka starostlivosti o drevený nábytok môžete sa držať príslovia, že ”menej je niekedy viac“. Drevo je známe tým, že je prirodzene nasiaknuté vlastným prírodným olejom, ktorým si udržuje a zachováva svoju krásu a trvanlivosť. Použitie oleja nie je odporúčanou možnosťou, pretože jeho nadmerné množstvo spôsobí zachytávanie vlhkosti v dreve a podporí vznik plesní.
Ak uvažujete ošetrovať takýto nábytok, alebo ho necháme starnúť prirodzeným procesom, najlepšie je udržiavať ho je najlepšie s mydlovým roztokom. V prípade odolných škvŕn môžete použiť zriedený roztok bielidla, ale zaručíme ho rýchlo a dôkladne opláchnuť.
Céder
Céder je takisto dobrým materiálom pre vonkajšie použitie. Je to krásne, aromatické a trvanlivé drevo, jeho veľkou výhodou je odolnosť proti hmyzu, plesniam a hnilobe. Céder nemožno mazať olejom, pretože to priťahuje špinu a nečistoty, no céder môžete namaľovať.
Každý záhradný nábytok môže byť vonku aj v priebehu veľmi náročných chladných zimných mesiacoch, ale mal by byť veľmi starostlivo prikrytý priedušnými chráničmi.
Plastové plachty nikdy nepoužívame, pretože tieto zadržiavajú vlhkosť a po krátkej dobe bude dreveným nábytkom nepríjemne zapáchať.

 
Komplet Amber
Hliník, kov
Hliník má ako materiál na výrobu nábytku nízke nároky na údržbu a môže byť vonku vystavený celú zimu bez viditeľných trvalých poškodení. Je dôležité, aby ste sa dopredu uistili, že ak je nábytok vyrobený z dutých hliníkových trubičiek, sú tieto uzavreté a je zabránené, aby sa do nich akýmkoľvek spôsobom dostala voda. Ak to nie je splnené, musíte doplniť zátky otvorov. Rámy hliníka sú vysoko odolné voči korózií, no stáva sa však, že použitý spojovací materiál, ako matice a skrutky, nie sú odolné. Ak chceme zabrániť vzniku hrdzavých škvŕn okolo kĺbov a spojovacieho materiálu natrieme ich jednou vrstvou vazelíny pravidelne, aspoň dvakrát ročne. Hliník je možné umývať jemným čistiacim prostriedkom a dobre opláchnuť. Zabránime tak tomu, že na nich neostanú dosť otravné škvrny od vody. Hliník preto sušíme najmä ručne, teda poutierame ho handričkou do sucha.
Kameň
Eleganciu a prirodzenú krásu prináša do prostredia kameň. Na rozdiel od dreveného a iného nábytku, kameň pred mrazom a vlhkosťou môžeme chrániť, no nijako si to nevyžaduje. Odporúča sa však ho prekryť ktorýmkoľvek materiálom už aj preto, počas silných mrazoch by stojatá voda na kameni mohla vsiaknuť do štrbín kameňa a môže narušiť jeho celistvosť. Rovnako to je v prípade, že je napríklad stôl osadený pod stromom, môže na neho totiž napadať lístie. Rozkladajúce sa lístie ponechané napríklad na stole dlhšiu dobu môže na povrchu ponechať škvrny.

Liatina
Veľmi obľúbené a populárne sú liatiny najmä pre ich krásu a trvanlivosť. Dokážu vydržať v extrémnych podmienkach aj celý rok. Časom môžu oxidovať, hoci sú odolné voči korózií. Ich lesk a stálosť si udržíte jednoducho, stačí ak aspoň raz ročne použijete na ich ošetrenie napríklad automobilový vosk. Vosk dobre chráni latinu.

Umelá hmota – plast
Pomerne jednoducho a bez komplikácií udržiavame plastový nábytok. Zároveň nezabúdajte na faktor, že plast ako taký má v extrémne poveternostných klimatických podmienkach tendenciu prasknúť a v lete na intenzívnom slnku zase vyblednúť. V zime ak chcete zabrániť ich prasknutiu, stačí ich jednoducho prekryť ochranou plachtou, alebo ich môžete uložiť do garáže alebo kôlne, ak je to možné. Ak používate plastový nábytok veľmi málo, jeho vyblednutie spomalíte práve tým, že ho necháte v tieni izby, alebo ho môžete prekryť ochrannou plachtou. Škvrny a znečistenie odstraňujte jednoduchým čistiacim prostriedkom určeným na plasty.

Čalúnenie nábytku
Čalúnené materiály sú náchylné na blednutie. Preto musia byť čo najviac v suchu a nikdy by nemali byť položené priamo na zemi. Ak zmokli, či už dažďom, alebo vlhkosťou prostredia, musíte ich nechať vysušiť a hlavne presušiť. 
Tieto jednoduché triky vám určite pomôžu zachovať krásu a životnosť vášho nábytka na mnoho rokov.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články