• Sprievodca

aktualizované

Ako sa starať o zdravú spánkovú hygienu

Spánkom strávime asi 1/3 života. Čas strávený spánkom je mimoriadne dôležitý nielen pre našu každodennú pohodu, ale aj pre zdravie. Správna spánková hygiena a dobrý matrac zaistia lepšiu účinnosť odpočinku. Pripravili sme pre vás niekoľko praktických rád, aby ste sa cítili oddýchnutí.

Spánková hygiena – prečo je taká dôležitá?

Spánok je dôležitou súčasťou nášho života. O tom niet pochýb. Treba si uvedomiť, že je kľúčové nielen normálne spať, ale tiež aby bol odpočinok účinný a podporoval regeneračné procesy v tele. Z tohto hľadiska by ste sa mali starať o dobrú spánkovú hygienu. Vďaka tomu sa môžeme nielen vyhnúť problémom so spánkom, ako je nespavosť alebo príliš málo spánku, ale tiež podporíme svoje zdravie a každodennú pohodu. Ak dodržíte pravidlá spánkovej hygieny, podporíte svoj organizmus v regenerácii, ako aj zlepšíte prácu mozgu a postaráte sa o svoj svalový a kostrový systém. Účinky pocítite každý deň. Budete sa cítiť vitálne, ustúpia bolesti chrbta a svalstva, budete produktívnejší a budete sa môcť lepšie sústrediť. Spánková hygiena zahŕňa podmienky, v ktorých spíme – teda pohodlná posteľ a matrac a všetky činnosti vykonávané tesne pred spaním. Ak sa teda často prebúdzate nevyspatí, napriek tomu, že ste dlho spali alebo ste mali problémy so zaspávaním, skúste urobiť zmeny v spánkovej hygiene.

łóżko do sypialni i dobry materac 

Najdôležitejšie pravidlá spánkovej hygieny

·       obmedzte čas, ktorý strávite v posteli počas dňa

·       odstráňte zo spálne technologické zariadenia: telefón, tablet, televíziu

·       nenúťte sa zaspať

·       v neskorých popoludňajších hodinách sa fyzicky unavte

·       vyhnite sa kofeínu, nikotínu a alkoholu aspoň niekoľko hodín pred spaním

·       dodržiavajte zdravú životosprávu

·       vytvorte si správny denný režim spánku a vstávania

·       jedzte ľahkú večeru približne tri hodiny pred spaním

·       vyhnite sa silnému svetlu vo večerných hodinách a tmavým miestnostiam počas dňa

·       vyhnite sa spánku počas dňa

 dobry materac do sypialni

Vhodné podmienky pre zdravý spánok

Okrem dodržiavania pravidiel spánkovej hygieny by ste v spálni mali zabezpečiť aj správne podmienky na odpočinok. Kľúčom je samozrejme pohodlná posteľ do spálne vybavená roštom a kvalitným matracom. Otázka výberu konkrétneho modelu matraca je veľmi individuálna. Pretože každý z nás má inú postavu, osobné preferencie a požiadavky na stupeň tvrdosti. Okrem toho by v spálni mali byť vhodné podmienky. Pred spaním by mala byť miestnosť dobre vetraná. Optimálna teplota je medzi 18 a 22 stupňami Celzia. V spálni by ste sa tiež mali vyhýbať silným zdrojom svetla, ktoré by mohli narušiť cirkadiánny rytmus. Pri výbere žiaroviek do spálne by ste sa mali riadiť odtieňom svetla, ktoré by malo byť v tlmenej farbe.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články