• Štýle

aktualizované

Ako sa vyhýbať chybám pri zariaďovaní svojho prvého bývania?

Chystáte sa na zariadenie svojho prvého bývania? Poradíme vám, ako sa vyvarovať začiatočníckych chýb. Zariadenie prvého bytu prináša radosť, ale tiež veľa otázok. Tou hlavnou asi je, ako ho zaridiť, keď sme sa vydali zo všetkých úspor.

Komplet nábytku z lawa Helio Čierny 

Funkčný a originálny

Každý človek je jedinečný, preto by malo byť také aj vaše bývanie. To je dôvod, prečo sa napríklad bytoví designéri snažia najskôr dôkladne poznať svojich klientov. Ich zvyky, denné návyky, hobby a záľuby. Pretože jedine tak im môžu pomôcť vytvoriť bývanie, ktoré bude nielenže pekné, ale aj funkčné a v ktorom sa im bude dobre žiť.

To isté však platí aj pre tých z vás, ktorí sa rozhodnete zariaďovať byt svojpomocne. V priebebu celého procesu zariaďovania je vhodné sa riadiť so sloganom: Interiér je dokonalý nie vtedy, keď už do neho nie je možné niečo pridať, ale keď už nje je možné nič ubrať.

Pohrajte sa s farbami na stenách a textíliách

Vo svojom domove sa chceme obklopiť farbami, ktoré máme radi a ktoré nám sú príjemné. Pokiaľ medzi ne však patriavýrazné odtiene, ako sú napríklad tyrkysová či ostro červená, je dobré dať na rady odborníkov a obľúbenými farbami radšej šetriť. Obyčajný akcent farby na závesoch, vankúšoch či prkrývok bude pôsobiť veľmi dobre a naviac ho môžeme ľahko obmeniť. A pokiaľ sa predsa len farieb na stenách nechceme vzdať, nikdy nimi nevymaľujme celú miestnosť. Omnoholepší efekt bude mať len jedna farebná stena. Dôležitý je tiež výber textílií – závesy, záclony a žaluzie s priestorom urobia divy. Aj stroho zariadený interiér v chladných odtieňoch dokážu zútulniť.

S nábytkom sa neponáhľajte

Funkčnosť a vzhľad každej izby najviac ovplyvní nábytok. Ešte pred jeho nákupom je ale nutné rozplánovať a vymedziť často podceňované, ale veľmi dôležité pokojové a komunikačné zóny bytu. Najmäspoločenským zónam, ako sú obývacie miestnosti, kuchyne a chodby, by sme mali pri rozmiestňovaní nábytku venovať zvýšenú pozornosť, pretože v miestach častého pohybu členov domácnosti by nemalo nič prekážať.

Všeobecne existujú dva základné prístupy, ako vyberať nábytok. Prvým je mať jasnú predstavu o tom, v akom štýle a aký nábytok chcete a kam ho postavíte. Bohužiaľ sa časom môže ukázať, že to síce vyzerá skvele, ale z praktického hľadiska je to k ničomu. A niektoré veľké kusy potom už presúvate na vhodnějšie miesto len ťažko. Naviac sa napríklad ani nikam inam ani nevojdú.

Druhou možnosťou je kúpiť si najprv len základné kusy, bez ktorých sa nedá fungovať (okrem kuchynskej linky sú to predovšetkým jedálny stôl, stoličky, sedačka, posteľ) a potom skúšať, aké rozmiestnenie vám vyhovuje.Najskôr sazabývate a po čase budete presne vedieť, kam je najlepšie postaviť posteľ a kde si chcete vychutnávať obed či večeru.Uvedomíte si, čím sa chcete obklopiť a postupne interiér doladíte do najmenších detailov.

Aby to bol skutočný domov

Dôraz by ste mali pri zariaďovaní klásť najmä na to, aby ste dokázali zladiť štýl a farebnosť, nielen v miestnosti, ale v rámci celého bytu. Ešte dôležitejšie však je, aby ste si vytvorili skutočný domov, kde sa budete cítiť dobre. A preto sa nebojte vtisknúť svojmu bytu vlastný rukopis. Pritom však nezabudnite, že každá miestnosť má svoj zmysel a účel. Nakupujte preto zariadenie s rozmyslením a nevyhadzujte peniaze len tak za zbytočnosti.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články