• Trendy

aktualizované

Ako si vybrať správnu posteľ

Kvalitný spánok vyžaduje trošku dlhší matrac než je výška postavy. Človek pri výške 170 centimetrov, potrebuje matrac dlhý aspoň 190 centimetrov. Najviac predávané sú matrace s dĺžkou 200 centimetrov.

Šírka matraca

Šírka je individuálna, závisí predovšetkým od typu postele. Najpredávanejšie jednolôžkové matrace sú so šírkou 90 centimetrov.

Delenie posteli podľa konštrukcie:

Postele delíme podľa typu konštrukcie na klasické, rozkladacie, poschodové, vyklápacie postele. Každý typ má svoje výhody a nevýhody.

Klasické postele

Klasické postele stoja samostatne a pevne na podlahe, posteľ nemá žiadny úložný priestor.

Poschodové postele

Výber poschodovej posteli môžete zvažovať najmä ak máte 2 alebo 3 deti. Samozrejme pri týchto posteliach musíte byť opatrný. Často môže dôjsť k menšiemu úrazu.

Rozkladacie postele

Veľkou výhodou rozkladacích postelí je šetrenie priestoru. Používajú sa prevažne v detských a študentských izbách.

Vyklápacie postele

Vyklápacia posteľ je dobrým riešením v prípade, ak potrebujete do izby umiestniť plnohodnotnú posteľ, no nechcete spávať na rozkladacej pohovke. Dokáže ušetriť naozaj veľa priestoru, keď si celú posteľ ráno zaklopíte do skrine.

Delenie postelí podľa počtu lôžok

Manželské postele sú dominantou spálne, sú dvojlôžkové. Majú úložný priestor, ktorý určite využijete. Postele zoženiete v rôznych odtieňoch.

Pri jednolôžkových posteliach sa rozhodujte hlavne podľa toho, ako veľmi ich plánujete využívať. Jednolôžkové postele určené na príležitostné spanie, majú skvelú cenu, no nemajú dlhodobú odolnosť voči vŕzganiu.

Delenie podľa základného výrobného materiálu

Postele z masívu

Ak hľadáte naozaj kvalitné postele z dobrého materiálu, odolné voči vŕzganiu a povrchovému poškrabaniu, určite zvoľte postele z masívneho dreva. Pri kúpe postele kupujeme iba rám jednolôžka alebo dvojlôžka, k posteli si dokupujeme matrac a rošt.

Pri masíve môžete oceniť zdravotnú nezávadnosť, masívne drevo nezadržiava žiadny prach. Najviac predávané a najlacnejšie postele z masívu sa vyrábajú zo smrekového a borovicového dreva. Kvalitnejšie drevo je buk a najlepšie je vybrať si posteľ z tvrdého dubového dreva, ktoré je však drahšie. Podľa vlastného výberu zákazníkov sa každé drevo môže namoriť do ľubovoľného zvoleného odtieňu. Na povrchovú úpravu masívu sa používa predovšetkým bezfarebný lak (lesklý alebo matný).

Drevotrieska s povrchovou úpravou

Drevotrieska je najrozšírenejším materiálom, ktorý nahrádza masívne drevo pri výrobe postelí. V porovnaní s masívom vyniká drevotrieska značne lepšou cenou a vyrába sa prevažne s povrchovou lamino úpravou a povrchovou úpravou odolným laminátom. Postele z drevotriesky majú na výber veľké množstvo povrchových motívov a farieb v podobe nalepených fólií. Laminovaná drevotrieska sa hodí prevažne na menej používané typy nábytku. Medzi nevýhody drevotriesky určite patrí veľmi slabá odolnosť voči vlhkosti. Posteľ vyrobená z drevotriesky začína vŕzgať oveľa skôr, v porovnaní s posteľou z dreveného masívu. Niekedy ani dodatočné dotiahnutie všetkých spojov nemusí tento problém vyriešiť.

Kovové postele

Dizajn kovových posteli je na prvý pohľad príťažlivý a je to častý dôvod na kúpu postele. Detailné prevedenia robia z týchto postelí hotový magnet na oči. Určite nájdete práve medzi posteľami z kovu svoj vysnívaný model. Medzi ďalšie výhody kovových postelí patrí vysoká pevnosť, nosnosť a výborná vzdušnosť. Odolnosť kovových trubiek je veľmi veľká, kovová posteľ určite nevyžaduje žiadnu starostlivosť a dokážete ju veľmi rýchlo a ľahko vyčistiť vlhkou handričkou.

Čalúnené postele

Čalúnené postele sú veľmi populárne. Dôvodom výberu čalúnených postelí je široká paleta čalúnenia. Na čalúnenie sa používa ekokoža a pravá teľacia koža. Konštrukcia čalúnenej postele môže byť z masívneho dreva alebo z drevotriesky. Čalúnená posteľ si vyžaduje starostlivosť, je potrebné z nej vysávať prach.

Pri výbere čalúnených postelí zvažujte, do ktorých postelí si môžete vložiť samostatný rošt a matrac podľa vašich predstáv. Dávajte pozor, aby mala posteľ premyslené odvetrávanie, matrac totiž pohlcuje vlhkosť, vydanú z tela počas spánku a počas dňa musí vyschnúť. Ak máte v posteli čalúnený matrac, určite nie je stavaný na náročné každodenné spanie a čalúnenie bráni rýchlemu odvetrávaniu matraca.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články