• Štýle

aktualizované

Ako si zachovať 90. roky v bývaní

Štýl retro vládne v interiéroch už od niekoľkých sezón a bude ešte kraľovať dlhú dobu. Nie je divu, pretože táto štylistika má v sebe výnimočný pôvab, kúzlo, a tiež nekonvenčný charakter. Bez ohľadu na to, či bude interiér celý usporiadaný v štýle retro, alebo bude len mať niekoľko jeho prvkov v podobe kontrastných bodov k iným štýlom, jedna vec je istá – taký interiér získa výnimočnú atmosféru a nekonvenčný charakter. Čím sa vyznačuje štýl retro a ktorý moderný nábytok ho reprezentuje? Prečítajte si tento článok.
Štýl retro sa vyznačuje predovšetkým expresívnou paletou farieb. Esenciálna oranžová farba, efektný blankyt, silné a zároveň trochu tlmené červené a žlté farby ideálne harmonizujú v zostavení so šedými farbami a klasickými béžovými farbami. Štylizované prvky dodávajú interiérom sentimentálnu atmosféru a tradičnú kvalitu. Tento štýl predovšetkým nadväzuje na americkú dobu rock’n’roll. Interiéry sa vyznačujú tým, čo nám pripomínajú 50., 60. a 70. roky v USA. To sú predovšetkým zaoblené tvary nábytku a zariadenia, živé farby a expresívny design.
Behom usporiadania interiéru v štýlu retro pamätajte, že by mal byť pohodlným a štylisticky zaujímavým miestom. Nie je tu miesto na minimalizmus a jednoduché formy nábytku. Interiér môže byť vyplnený farebnými doplnkami, jednoduchými skrinkami a sofistikovaným nábytkom. Najdôležitejším nábytkom, ktorý ozdobí obývaciu miestnosť v štýlu retro je komfortná pohovka. Ideálny bude model so zaobleným, trochu futuristickým tvarom stojací na vysokých, tvrdých nohách. Zvyšné dekory v podobe zakrivených lakťových opierok alebo prešitých v operadle sú tu vítané. Naviac by sa tu malo nachádzať tiež pohodlné kreslo napríklad Ušák alebo Alexander.
Poťahy čalúneného nábytku môžu mať ľubovoľnú farbu nadväzujúcu na kompozíciu alebo môžu byť farebným, alebo vzorovaným kontrastným bodom. Iný nábytok, ktorý sa bude ideálne hodiť do miestnosti retro, sú štylizované príborníky, komody a ozdobné stolíky na drobnosti.
Doplnky, ktoré ideálne harmonizujú so štýlom retro, sú jednoduché svietniky, rámčeky na fotografie a plagáty.
Zatiaľčo retro znovu objavuje zastaralé trendy a robí z nich opäť hit, vintage sa obracia k pôvodnému. Vyžaduje príbeh a osobitosť. V najlepšom prípade by mal byť vintage interiér poskladaný z kúskov, ktoré už majú pár desiatok rokov za sebou. Avšak pokiaľ práve nemáte doma na pôde nič tak originálneho, ostáva veľa ďalších možností.
Prezrite si starožitníctvo, trhy a nevynechajte ani obchody s designom, ktoré ponúkajú nové výrobky vo vintage štýle, ktorý často pôsobí autentickejšie, než by sa dalo čakať.
Komplet nábytku Briks V
Farebný základ vintage štýlu tvoria neutrálne farby ako šedá, hnedá, béžová a pastelové tóny – zelenej, ružovej či modrej. Bytové doplnky bývajú zdobené motívmi v krásnych výrazných farbách. Často sa používajú nežné kvetinové vzory. Medzi materiály jednoznačne vedie drevo, potom nasleduje kov a sklo.
Pokiaľ si zariaďujete komplet nový byt alebo plánujete rekonštrukciu, máte voľnú cestu a môžete si so svojím vintage krásne vyhrať. Začnite už od podlahy, ktorá bude samozrejme drevená alebo hlinená, a pokračujete ďalej k nábytku a doplnkom.
Vintage zvládnete realizovať aj v prípade, že väčšie zásahy do interiéru neplánujete. „Základom vintage štýlu je detail, pri premene interiéru teda skúste začať vhodnými doplnkami, ako sú vankúše z hodvábu alebo zamatu, kovové svietniky s patinou alebo mäkké a na pohľad a dotyk príjemné závesy. Určite vám pri vašej postupnej premene pomôžu tkané koberce, prikrývky, obrazy alebo fotky v starých rámoch. 
Vintage interiér je jednoduchý, vzdušný, ale potrpí si na drobné detaily, ktoré jeho priestory neuveriteľne zútulňujú. Tiež kľud, harmónia a rodinná atmosféra je to, o čo sa tento štýl snaží. Neexistujú žiadne pravidlá, kombinujte a zariaďujte to, čo sa vám páči. Jedine tak si totiž vytvoríte svoje bývanie snov.
Je zaujímavé, že retro je čím ďalej viac spojované s moderným vybavením domu. Retro doplnky dokážu dodať interiéru nový rozmer. V súčasnosti sa za moderný retro štýl bývania považujú 60. a 80. roky. Pre túto dobu boli typické sýte farby, geometrické tvary a obľúbené hippie kvetinové vzory. Tie sa prejavovali nielen vo výmaľbe, ale aj tapetách, na záclonách a vankúšoch. Všetko bolo umocněno nápaditými doplnkami, ktoré boli vyrobené z vtedy nových syntetických materiálov. Dnes sa retro doplnky v interiéroch používajú v rozumnej miere v podobe niekoľkých výrazných kúskov. Určite nie je vhodné kombinovať mnoho vzorov a farieb dohromady, hrozila by gýčovitosť a prekombinovanosť – namiesto útulnosti by ste dosiahli nesúrodého interiéru.
Aké sú výhody retro štýlu v bývaní?
Okrem toho, že sa váš interiér značne odlíši, môžete retro doplnky zohnať za nízke ceny. Nezruinujú teda vašu peňaženku. Okrem prijateľnej ceny je to aj dobrá dostupnosť. Výbavu v retro štýle zoženiete často lepšie, než u moderných výrobkov, na ktoré musíte po objednaní čakať niekoľko týždňov.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články