• Štýle

aktualizované

Ako si zachovať moderné bývanie

Moderný štýl je jeden z najpopulárnejších štýlov interiéru súčasne vyberaných. Aj napriek tomu moderné interiéry nie sú pre každého vzhľadom k ich surovosti a nedostatku dekoračných drobností, ktoré často hromadíme zo sentimentálnych dôvodov, nie ozdobných. Tento štýl vznikol ako kontra bod pre výnimočne ozdobenou ornamentikou 19. storočia. Hlavné motto, ktoré pochádza od známeho architekta Louisa Sullivana: „Forma vždy nasleduje funkciu“ ideálne odráža celú ideu tohto štýlu. Osvojte si sedem zásad moderného štýlu.
Moderný štýl je často odmeňovaný so súčasným štýlom, aspoň tvorí úplne rôzne typy kompozícií interiérov. Skutočne moderný štýl je priamo spojený s unikátnym umením a architektúrou, ktoré sa rozvíjali na začiatku 20. storočia. Zatiaľčo súčasný štýl je premenlivý pojem, ktorý určuje to, čo je aktuálne módne a obecne atraktívne. Charakteristické pre moderný štýl sú jednoduchosť, minimalizmus a funkčnosť. Vzhľadom k týmto trom pilierom niekedy pripomína súčasné riešenie a je veľmi populárna. Pokiaľ plánujete do budúcnosti a nechcete kupovať gauč každých pár rokov, voľte neutrálne svetlé farby. Pre zmenu designu interiéru potom stačí len vymeniť obraz nad ním a závesy u okien.
 
Pohovka Walker
Sedem zásad moderného štýlu:
Keď sa budeme riadiť niekoľkými tipy, jednoducho stvoríme perfektnú modernú kompozíciu.
1.Priame línie sa vyskytujú ako dekoračné motívy a sú základom usporiadania priestoru. Sám nábytok, a tiež spôsob jeho umiestnenia by mal tvoriť dojem geometrického poriadku.
2.Fascinácia technikou a úsilie o maximálnu funkčnosť.
3.Minimalizmus v modernom štýle znamená odstránenie všetkých zbytočných ornamentov a dekorácií. Ideálne budú skrinky a police vstavané v stene, a tiež zbavené zbytočnej dekoratívnosti regálov.
4.Preferované materiály to nehrdzavejúca oceľ a chróm. Stoly a konferenčné stoly s oceľovými nožkami alebo chrómované prvky ideálne zdôraznia elegantný charakter moderných dokončení.
5.Dominujúcimi farbami v moderných interiéroch sú predovšetkým biela a čierna, a tiež ostatné silné kontrasty. Dobre je k nim vybrať jednotlivé akcenty v esenciálnych farbách.
6.Priestor a dojem priestrannosti sú veľmi dôležité v moderných kompozíciách. Preto je tiež často obývacia miestnosť spojená s jedálňou a kuchynským kútom.
7.Nábytok musí byť minimalistický a jednoduchý, ale predovšetkým funkční. V moderných interiéroch nie je miesto na zbytočný nábytok, ktorý by mal plniť iba ozdobnú rolu. Behom usporiadania moderného interiéru, si musíme pamätať, že musí byť praktický, a každý detail by mal byť prispôsobený k našim samostatným individuálnym potrebám.

Moderná kuchyňa predstavuje pre náročného kuchára veľa priestoru ku kreativite. Veľmi originálny design týchto kuchýň sa krásne doplňuje aj s tými najmodernejšími technológiami a súčasne aj s praktickým využitím úložného priestoru a prípravnej plochy.
Vzhľad hraje v tomto prípade veľmi významnú rolu. Vysoký lesk a farebný kontrast predstavujú jednu z ponúkaných možností. Aj napriek tomu by sa nemalo zabúdať na jednoduchosť a praktickú funkčnosť, dotvorenú použitými kuchynskými technológiami často používaných špičkových výrobkoch s modernými funkciami ako je napríklad parné pečenie, rýchle mrazenie a chladenie u ľadničiek, integrovaný kávovar, profesionálne ohrievacie zásuvky na taniere alebo drviče odpadov inštalované v drezoch.
Materiály, ktoré sa v modernej kuchyni objavujú, sú moderné a neotrené. Veľmi často je používaný kov, nerez alebo tiež sklo. Špeciálne sklo sa používa najmä pre zakrytie priestoru medzi pracovnou doskou a hornými skrinkami, ktoré umožňuje veľmi jednoduché čistenie a môže byť jednofarebne, ozdobené symetrickým motívom alebo fotografií presne podľa Vašich požiadaviek.
Už ste niekedy videli luxusný moderný interiér, ktorý prekypuje doplnkami, umením, nábytkom a  rôznymi dekoráciami? Najskôr nie. Zamerajte sa na poličky, parapety a dokonca priestory, ktoré zvádza k odkladaniu vecí. Čo z týchto pokladov naozaj nezbytne potrebujete? Vypratajte si knižnicu, prevzdušnte ju a ku knihám dodajte vázy alebo fotografie v pekných rámoch (sklíčka s malými kovovými sponkami, v ktorých možno máte niektoré fotky, sa okamžite zbavte). Kombinovať môžete rôzne tvary a veľkosti predmetov v jednotlivých poličkách. Majte ale na pamäti vzdušnosť a ľahkosť – a minimalizmus.
Keď prejdete do miestnosti, spravidla vám zrak prilepí na tom najvýraznejšom kúsku. Môže to byť gauč, výrazná deka, zaujímavý obraz alebo proste len miesto, kde je najväčší neporiadok. Ste si naozaj istí, že to v každej izbe je naozaj ten najzaujímavejší kúsok? Pokiaľ nechcete, aby sa týmto vizuálnym centrom stala napríklad škvrna na gauči, ktorá nejde vyčistiť, prehoďte cez ňu pastelovú deku a na stenu poveste obraz, ktorý okamžite prehovorí ku každému príchodziemu. Nemusíte pôsobiť povrchne, ale pri kúpe obrazu voľte takú farebnú kompozíciu, ktorá bude buď ladiť alebo naopak výrazne kontrastovať so zvyškom zariadenia.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články