• Trendy

aktualizované

Ako správne vybrať osvetlenie do jedálne

Hoci je jedáleň určená na stolovanie, z času na čas sa premení na miesto spoločenských stretnutí, alebo aj na rodinné centrum zábavy. V mnohých domácnostiach slúži ako kancelária a dokonca aj ako kútik domácich úloh. Aké osvetlenie by sa malo zvoliť do jedálne, aby bolo nielen funkčné, ale aj štýlové a očarujúce?

 
 
V tomto článku sa dozviete:
  • Prečo sú závesné lampy tou najlepšou voľbou do jedálne?
  • Na čo sa zamerať pri výbere osvetlenia do tohto interiéru?
  • Prečo je výška zavesenia lampy taká dôležitá?
  • Lampy, v akom štýle sa budú najviac hodiť do jedálne?

Solídný stôl a pohodlné stoličky nestačia na to, aby sme vytvorili jedáleň. Potrebujete ešte k tomu správne zladené osvetlenie, ktoré poskytne potrebný komfort sediacim pri stole a zároveň podčiarkne štýl usporiadania jedálne.

Osvetlenie do jedálne: závesná lampa, luster alebo možno stropné osvetlenie?

V jedálni usporiadanej v priestore obývačky alebo kuchyne stačí jedno svietidlo umiestnené nad stolom. Ak má stôl obdĺžnikový tvar a veľké rozmery, je dobré umiestniť nad ním niekoľko malých lámp, ktoré rozjasnia celú dĺžku dosky stola.

 
 
V takomto usporiadaní skvele poslúži aj moderná závesná lampa vybavená niekoľkými bodovými svetlami umiestnenými za sebou. Keď sú intervaly medzi nimi rovnaké, výzdoba jedálne bude pôsobiť harmonicky a premyslene. Ak v ich rozložení nie je symetria, usporiadanie získa mimoriadny charakter.
 
Nad jedálenský stôl sa budú najviac hodiť závesné lampy. Tento typ osvetlenia je možné inštalovať v rôznych výškach, a tak prispôsobiť množstvo prijímaného svetla podľa vlastných potrieb. Dobrou voľbou na osvetlenie jedálne sú závesné lampy s nastaviteľným zavesením.
 
 
 
 
 
ideaDôležité

Predpokladá sa, že optimálna výška pre zavesenie lampy nad jedálenský stôl určený pre 4-6 osôb je cca 60-70 cm. Ak ide o efektnejšie osvetlenie, tak je potrebné zavesiť o cca 10-15 cm vyššie, aby nedráždilo oči a neprekážalo pri vstávaní od stola.

 
Svetlo vyžarované lampou namontovanou na strope alebo vedľa nej sa rozptýli na veľkú plochu, takže stôl nie je dostatočne osvetlený. Preto sa na tomto mieste najčastejšie inštalujú závesné lampy a lustre, nie stropné lampy.
 
V jedálni, ktorá funguje ako samostatný priestor, sa okrem závesných lamp nad stolom odporúča dať ďalšie osvetlenie, ktoré osvetlí každý kút miestnosti.
 
Pre túto úlohu sú ideálne nástenné lampy a nástenné svietidlá. Tieto typy svietidiel umožňujú rovnomerné a diskrétne osvetliť celú plochu jedálne. Vďaka tomu je prijateľnejšia k členom domácnosti.
 
Ako doplnkové osvetlenie do jedálne si môžete zvoliť aj malú stolovú lampu alebo ak máte viac voľného miesta – štíhlu stojacu lampu. V závislosti od dizajnu dokáže navodiť príjemnú atmosféru alebo poskytnúť lepšie podmienky pri práci a štúdiu.
 
 

Ako prispôsobiť veľkosť lampy k interiéru jedálne?

Bez ohľadu na spôsob organizácie jedálne niet pochýb, že ústrednou postavou je stôl. Práve s ním treba zladiť lampu – jej dizajn a veľkosť.

 
Ak má kus nábytku okrúhly tvar, bude sa k nemu hodiť okrúhla lampa. Naopak, k obdĺžnikovému stolu zas bude podlhovastá lampa.
V jedálňach, ktoré sú súčasťou inej miestnosti, sa oplatí zladiť vzhľad svietidla k ostatným svietidlám prítomným v tomto spoločnom priestore. Napríklad: keď je v obývačke veľká dizajnérska lampa, tak do jedálne umiestnite skromnejšiu pôsobiacu lampu, ktorá jej nebude konkurovať.
 
 
 

Ktoré lampy sa najlepšie hodia do jedálne?

Lampy s nepriehľadným tienidlom smerujúcim svetlo nadol sú výborným návrhom do jedálne. Tienidlo tohto dizajnu zabraňuje úniku svetla do strán, zameriava ho na dosku stola.

 
Čo poviete na kovovú lampu s kužeľovým tienidlom? Tienidlo je zvnútra prekryté zlatom, svetlo získa teplú žiaru a samotné svietidlo bude mať elegantný charakter. Matné tienidlo tmavej farby naopak skvele zapadne do loftových usporiadaní.

V jedálni, ktorá sa nepoužíva len pri jedení, ideálne zapadne lampa v tvare gule. Hodí sa do moderných a minimalistických interiérov.

 
Kryt žiarovky z mliečneho skla mierne stlmí svetlo, takže nebude oslňovať oči. Podobný efekt dosiahnete inštaláciou mliečnej žiarovky do lampy s priehľadným tienidlom.
 
Pri rozptýlenom osvetlení treba zvážiť aj drôtené svietidlá s prelamovaným, geometrickým tienidlom. Tieto typy osvetlenia napriek pevnému materiálu a často tmavej farbe pôsobia v interiéri dojmom ľahkosti. Je možné ich usporiadať vo väčších množstvách.
 
 
 
 
 
ideaDôležité
Osvetlenie v jedálni by malo byť vybavené žiarovkami s teplým farebným svetlom (cca 2700-3000K). Vytvárajú dojem útulnosti. Keď má interiér univerzálny charakter, možno do lámp umiestniť žiarovky, ktoré vyžarujú svetlo v neutrálnej farbe.
 
Pri hľadaní správneho osvetlenia do jedálne nezabúdajte na umiernenosť. Príliš veľké, extravagantné osvetlenie namiesto zaujímavého obohatenia môže interiér preťažiť. Kľúčom k úspechu v tejto oblasti je udržať rovnováhu medzi funkčnými a estetickými hodnotami lampy.
 
 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články