• News&Inspirations

aktualizované

Ako udržať poriadok v kuchyni?

Poriadok – to je základ pre to, aby ste sa aj v malej kuchyni cítili pohodlne a využili ju na maximum. Kuchyňa by v žiadnom prípade nemala byť skladiskom ani múzeum nepotrebných vecí, odkladiskom elektropostrebičov, ktoré používate raz za dva roky. A neplatí to len pre malú kuchyňu, ale všeobecne pre všetky kuchynské priestory.

Kuchyňa Bella Graphite 210cm - Komplet nábytku kuchennych
Kuchyňa Bella Graphite 

Zbavte sa všetkého nepotrebného

Jednoducho sa zbavte všetkých nepotrebných vecí. Odstráňte z kuchynskej linky elektrický ohrievač, ktorý nepoužívate, rovnako tak do krabíc zabaľte sušičku ovocia alebo odšťavňovač. Jednoducho všetky tie spotrebiče a kúsky, ktoré vám rodina darovala s dobrým úmyslom, ale ktoré vás teraz utláčajú. Pokiaľ sa vám nechce ich rovno vyhodiť alebo niekomu darovať, uložte ich do sklepa alebo do komory. Raz do roka si pre ne jednoducho zabehnete a potom ich zase hneď odložíte späť. Hotovo? Tak ideme ďalej!

Využite všetky priestory

Druhým pravidlom pre stopercentne funkčnú a príjemnú malú kuchyňu je: Využite všetky priestory na absolútne maximum. V kuchyni rozhodne nevadí, keď sú úložné priestory až k stropu – a áno, aj v kuchyni nachádzajú uplatnenie vstavané skrine a komory, ktoré šetria miesto. V malej kuchyni sa rozhodne vyplatí investovať do kvalitného vnútorného úložného systému, vďaka ktorému využijete vnútorný priestor kuchynských skriniek na maximum. Rovnako tak by ste mali zainventovať do otočných systémov, ktoré vám pomôžu s využitím rohových priestorov.

Drevo vymeňte za sklo

Aby kuchyňa nepôsobila preplnene a preplácané, vyskúšajte ďalších niekoľko trikov. Predne – minimálne skrinky v hornej časti kuchynskej linky by ste nemali zaobstarať klasickými dvierkami, ale tie vymeniť napríklad za rolety alebo tieto skrinky nechať otvorené, nechať priznané poličky vo vnútri. Opticky tak zväčšíte priestor kuchyne. Proti preplácanosti potom bojujte pomocou skla – tvrdené sklo zvoľte namiesto klasických drevených policových systémov, rovnako tak preplácanosť a preplnenosť zmiernite, pokiaľ zvolíte namiesto dreveného alebo plastového jedálneho stolíka práve sklenený stolík. Počítajte ale s tým, že ten je náročnejší na údržbu. Budete sa tomu musieť oravidelne venovať a dbať na dobrú starostlivosť, vďaka čomu si budete môcť užívať a využívať ich viac. Nezabudnite tiež na správne prostriedky.

Na dreze a sporáku nešetrite

Šetriť miestom v malej kuchyni môžete na mnohých veciach – nemali by ste ale šetriť na sporáku a na dreze. To sú dve miesta, ktoré využívate neustále, a preto sa nevyplatí im nedať dostatok priestoru. Sporák by mal byť v ideálnom prípade umiestnený uprostred linky a od drezu by ho mala deliť minimálne polmetrová pracovná plocha. Malú pracovnú plochu si môžete zväčšiť individuálne pomocou chytrého výsuvného systému. Čo sa týka stolovania v malej kuchyni, zabudnite na oválny stôl, ten by vás zbytočne oberal o cenné centimetre. Omnoho lepšie je kúpiť rohový stôl, prípadne rohovú lavicu (napríklad aj rovnú s úložným priestorom). Vhodným riešením pre malú kuchyňu sú aj stohovateľné alebo skladacie stoličky. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články