• News&Inspirations

aktualizované

Ako vybrať dvere do detskej izby

Ako vybrať dvere do detskej izby? Zariaďovanie detskej izby je jednou z príjemnejších záležitostí pre rodičov. Voľba nábytku pre menšie a väčšie deti, fantaskné vzory a výrazné farby – všetky tieto pôvabné prvky umožňujú na chvíľu znovu sa cítiť ako v materskej škôlke. Aké vzory prevládajú teraz v detských kráľovstvách? Je to ťažké presne určiť – zvyčajne sa totiž vsádza na fantaskné miešanie rôznych motívov. Zásuvky vo farbách ombré, príjemné nadýchané koberce, geometrické potisky – to všetko by ste mohli pokojne nájsť v jednom interiéri.

 Komplet nábytku 1 -Systém KOALA
Komplet nábytku 1 – systém KOALA 
Vhodne vybrané dvere do detskej miestnosti sú veľmi dôležitou záležitosťou. Bezpečnosť je kľúčovou otázkou. Aby si dieťa nepritislo prsty, môžete namontovať na dvere zatvárače. Bude taktiež dobré zabezpečiť stenu alebo nábytok, ktoré sa nachádzajú v blízkosti dverí, a použiť k tomuto účelu detskú zábranu. Takmer v každej kolekcií kvalitných dvier nájdete plné krídla bez sklenených prvkov. Pokiaľ sa vám aj napriek tomu páčia zasklené dvere, nemusíte sa ich vzdávať – vyberte skrátka tie s bezpečnostným sklom. Dajú sa veľmi ťažko rozbiť – a pokiaľ sa to napriek tomu stane, rozpadnú sa na triesky s neostrými hranami, ktoré neporania ručičky dieťaťa.
Nástup do nového prostredia, či už to je škola neznamená pre dieťa nielen zásadnú zmenu v jeho živote, ale dosť často aj v jeho izbe. Detská izba sa v tú dobu musí nevyhnutne premeniť z herne na pracovňu. Aj pokiaľ máte dieťa mladšie, nemali by ste pri rekonštrukcii jeho izby zabudnúť tiež na výmenu dverí.
S tým, ako dieťa rastie, menia sa aj požiadavky na jeho detskú izbu. Hračky postupne nahrádzajú knižky a učebnice, neskôr kamaráti. Novému spôsobu používania izby sa musí prispôsobiť nielen nábytok, ale aj dvere. Ak naviac chcete, aby pár rokov vydržali, premýšľajte nielen nad ich nadčasovým designom, ale aj prevedením. Rastúca aktivita malých detí môže byť niekedy veľmi nebezpečná, predovšetkým v spojení so sklom. V žiadnom prípade sa preto do detskej izby nehodia dvere celé sklenené. Na druhej strane sú dvere s celodrevenou výplňou častou príčinou tmavých chodieb alebo izieb. Pokiaľ teda chcete, aby do chodby sa dostávalo cez dvere svetlo, vyberajte tie s čiastočným sklom v hornej polovici, kam dieťa nedotiahne. 

Iné možnosti druhu dvier

Náležitú pozornosť potom venujte aj výberu materiálu, z ktorých je dverné krídlo vyrobené. Vhodnejšie sú určite pevnejšie materiály, ktoré vydržia nápor detských hier. Rozumným kompromisom medzi kupujúcou cenou a dostatočnou odolnosťou sú dvere s výplňou z drevotriesky a povrchom z tzv. CPL laminátu poprípade Portadur fólie. CPL laminát je vyrobený na báze laminátovej živice a je vysoko odolný proti mechanickému poškodeniu, podobne odolná je aj zmienená Portadur fólie. Dvere s týmto povrchom sú naviac na pohľad rovnaké ako tie z masívu a jednoduchšie sa udržujú čisté, čo ocenia najmä rodičia malých detí, ktoré si radi zvyknú kresliť. Dôležitým parametrom pri výbere dverí do detskej izby by určite mala byť aj nepriezvučnosť. Len dvere s dobrými zvukovo-izolačnými vlastnosťami totiž zaručí deťom pokojný spánok aj vo chvíli, kedy rodičia vo vedľajšej miestnosti napríklad sledujú televíziu.
Po pár rokoch sa naviac karta obráti a nepriezvučné dvere plne doceníte v situáciách, kedy si vaša dospievajúca ratolesť privedie domov ešte hlučných kamarátov. Lepšie samozrejme izolujú dvere s plnou výplňou, konečný výber tak musí byť vždy kompromisom medzi nepriezvučnosťou a zosvetlením. Určite sa ale pri rozhodovaní vyplatí brať ohľad aj na vek dieťaťa.
Pokiaľ nechávate výmenu dverí detskej izby až na celkovú rekonštrukciu bytu, ani vtedy nemusíte ustupovať zo svojich požiadaviek. Dnes už totiž nie je potrebné mať v celom byte iba jeden model dverí. K dostatiu sú kompletné sady, ktoré vychádzajú z rovnakého designu, ale v konkrétnom prevedení sa líšia, napríklad mierou skla. Interiér tak pôsobí jednotne, ale zároveň dvere odpovedajú funkcii jednotlivých miestností. Nech už do detskej izby vyberiete akékoľvek dvere, vyplatí sa zvoliť osvedčenú kvalitu, ktorú môžete vidieť aj u dverí od nás!

Čo na druhú stranu rozhodne nehľadať?

Do detských nie sú vhodné napríklad plastové lamelové dvere, ktoré môžu obsahovať zdraviu škodlivé zmäkčovadla a naviac sú horšie ovládateľné. Nie celkom ideálne sú tiež sklenené dvere, pretože aj deti chcú mať svoje súkromie. Pokiaľ však aj napriek tomu chceme miestnosť presvetliť, volíme rôzne zafarbené sklá alebo rôznu kombináciu svetielok umiestnených v horných častiach mimo dosah malých detí.
Ideálnym riešením sú potom materiály, ktoré jednoducho odolajú náporu detských hier a rozmarom a dobre sa udržujú. K ním patrí CPL Laminát alebo Sapdecor, ktoré sa vyznačujú vysokou odolnosťou proti mechanickému poškodeniu, tzn. že sa dvere len tak nepoškriabu, stopy fixiek, pier a samolepiek z nich ľahko odstránime jemným čistiacim prostriedkom. Ich design sa naviac veľmi približuje dverám z prírodných materiálov a na prvý pohľad ich len ťažko od dyhovaných dverí rozoznáte. Dvere do detskej izby je dobré zvoliť so zvukovo izolačnými vlastnosťami, ktoré zaistia dieťaťu nerušený pokoj. Pre obzvlášť kreatívnych jedincov tiež môžete kúpiť aj dvere s papierovým povrchom, ktorý môže malý maliar využiť ako nástenku či kresliacu tabuľu. Ďalším prvkom, ktorý by nemal chýbať u dverí v detskej izbe je tlmené zatváranie. Zabraňuje buchaniu dverí a zároveň chráni detské prsty proti buchnutiu. Ideálne doplnkom do dverí do detskej izby, ale napríklad aj do spálne je zámok s tichou strelkou, u ktorého nepočujete zámok.
Viac:
httpss://www.nabytok-bogart.sk/detske-pohovky-c-65-6.65.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/index.php?site=search&word=dvere&send_search=true
httpss://www.nabytok-bogart.sk/komplety-nabytku–c-8-6.8.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články