• Štýle

aktualizované

Ako vybrať kľuky

Ako vyberať kľuky? Potrebujete k interiérovým dverám nové kľuky? Čaká vás neľahká úloha správne vybrať kľuky na dvere medzi desiatkami alebo stovkami modelov. Možno, už máte jasne stanovené, či budete potrebovať kľuky na dvere v modernom designu s jednoduchými tvarmi alebo naopak v retro štýlu. Bohužiaľ sa často stáva, že človek v zápalu nadšenia zabudne na dôležité parametre, ktoré by mal pri objednávaní poznať. Ktoré to sú?

Obývacia stena Tango Biela/Dub sonoma Obývacia stena Tango Biela/Dub sonoma
Obývacia stena Tango biela/dub 

Malá, ale dôležitá

Dverná kľuka je zdanlivo zanedbateľný detail v interiéri. Pravdepodobne na nej nepostavíte vzhľad celej miestnosti, ani to nie je to prvé, čo si pri zariaďovaní novostavby kupujete. Napriek tomu nie je dobré výber kľúk vyložene podceňovať. Bez toho, aby ste to možno tušili, všímate si kľuky ďaleko častejšie než iných na prvý pohľad možno podstatnejších bytových doplnkov. Za každým, keď za ňou vezmete a otvoríte alebo zavriete dvere, sa stáva stredobodom všetkého diania. Pokiaľ ste naozajstní kľukari a vyberiete kľuku, ktorá skvele zapadne do celkového vzhľadu izby, vaše estetické cítenie zajasá. Keď ale výber kľuky podceníte, budete toho ľutovať za každým, keď za sebou budete chcieť zavrieť dvere.

Základné názvoslovie

Môžete sa stretnúť so štítkovým kovaním, kedy je zámková časť spojená s kľukou. Rozetové kovanie sa skladá z dvoch častí. Jeden diel tvorí kľuka a druhý diel je rozeta so zámkom. Namiesto kľuky môže k otváraniu slúžiť tiež madlo či guľa.

Akú roztoč dverného kovania vybrať?

Veľa ľudí vlastne ani nevie, že je možné mať na interiérových dverách rozteč dverného kovania 72 mm alebo rovno 90 mm. Tento parameter je velice dôležitý pri nákupu štítkového kovania. A preto je vždy dôležité pred samotným zakúpením kľuky na dvere zmerať rozteč. Ako sa rozteč meria? Všeobecne sa dá povedať, že ide o vzdialenosť osy kľuky a zámku. Musíte si teda určiť stred kľuky a stred spodného otvoru pre kľúč. Potom zmeráte, ako sú od seba ďaleko. Napriek tomu, že vám asi nevyjde presný rozmer, jednoducho z toho potom odvodíte, ktorý z dvoch typov kovania kúpiť. Výhodou je v tomto prípade rozetové kovanie, pretože pri jeho nákupu tento parameter nepotrebujete.

Máte dvere pravé alebo ľavé?

Pri nákupu sa vás môže predavač tiež spýtať, či máte pravé alebo ľavé dvere. Preto je lepšie sa na to pripraviť a zistiť si dopredu aj tento údaj. Pre určenie strannosti interiérových dverí existuje jednoduchá pomôcka. Dvere najskôr zavriete a potom sa postavte na tú stranu, z ktorej vidíte pánty. Pokiaľ vidíte pánty pri zavretých dverách na pravej strane, ide o pravé dvere. Pokiaľ vidíte pánty na ľavej strane, ide o ľavé dvere.

A čo je in?

Ani kľukám sa nevyhýbajú rôzne trendy. Súvisí to napríklad s materiálom dverí, ktoré nebývajú iba drevené, ale často sú aj sklenené. Na tie sa samozrejme hodí iný typ kľuky než na dvere z masívu. Kľuky môžu byť tiež rôzne tvarované, aby vám dobre padli do ruky. A objavujú sa aj kľuky doplnené diódou LED, ktoré vám uľahčujú potme orientáciu v miestnosti.
Medzi prvky, ktoré pri zariaďovaní interiéru zvažujeme ako prvé, patria okná, dvere a podlahy. Menej nápadným, ale dôležitým rozhodnutím, je výber dverného a okenného kovania. A nenechajte sa pomýliť, správnou voľbou dverného kovania môžeme podtrhnúť design celej domácnosti. Plastové kľuky prešli klinickou smrťou už pred rokmi, teraz vidíme odklon aj od puristických hranatých tvarov
Jasným trendom sú nadčasovo minimalistické oblé tvary vhodné najmä do moderných interiérov Doba kladie dôraz na funkčnosť – jednoduchosť a priame linky sa premietajú nielen do architektúry, ale aj do designu interiérov. Nové modely dverných kovaní nie sú tak zdobné, ako kľuky rustikálne, avšak, dnešné kľuky sú viac funkčné, používateľsky príjemnejšie a hlavne – hodia sa do dnešných domácností. Pri výbere buďte náročný na ergonómiu kľuky – príjemný povrch, minimum ostrých hrán.
Pri výberu dverného kovania sa však nesmieme nechať iba okúzliť designom, do rozhodovania musíme zapojiť aj náš rozum. Dôvod je zrejmý – ergonómia kľuky. Uchop kľuky sa nedá nijako oklamať, nepríjemný pocit ostrých hrán alebo nekvalitných materiálov sa nedá nijako ospravedlniť alebo vysvetliť. Dotyk s kľukou je fyzický, dvere otvárame počas dňa veľakrát. Pokiaľ je kľuka príliš malá alebo nekvalitná, isto si to uvedomíte. Skúste si napríklad spomenúť na plastové kľuky k panelákovým dverám z osemdesiatych rokov – ostré hrany, zlé odstránené prietoky v spoji. Spomínate si ešte?

Rozetové kovanie

Rozetové kovanie má široké spektrum designu, materiálov, a systém šraubovaním zaisťuje dlhú životnosť. Rozetové kovanie je typ kľuky, kedy kľuka a otvor pre zámok sú od seba oddelené.

Štítové kovanie

Štítové kovanie je cenovo dostupnejšie. Bohužiaľ tu si nemôžeme vyberať zo širokej ponuky designov a tvarov. U väčšiny typov štítového kovania je montáž zavedená iba pomocou vrtov, ktoré sú po určitej dobe nedostačujúce.
Výber dverného kovania je základným prvkom pre celkové doladenie interiéru. Nech sa to nezdá, detaily a drobnosti robia náš domov domovom. Pokiaľ zladíme správne použité materiály a designovo sa budeme držať línií, ktoré sa nám v interiéri opakujú, docielime úžasného celku. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články