• Sprievodca

aktualizované

Ako vybrať matrac pre alergika?

Pri výbere matraca by sme ho mali prispôsobiť výške, telesnej hmotnosti a polohe, v ktorej spíme, ako aj vlastným preferenciám. Najviac času trávime v spálni. Preto je treba prispôsobiť technické parametre matraca aj zdravotném stavu. Pri výskyte alergie, by ste mali zvoliť matrac, ktorý nebude hromadiť prach a nevytvára priaznivé podmienky pre rozvoj plesní, húb alebo roztočov. Tieto mikroorganizmy sú najčastejšou príčinou výskytu alergií. 

Alergia je považovaná za civilizačné ochorenie, ktoré charakterizujú modernú dobu. Napriek dostupnosti mnohých liekov môže sťažiť život. Alergické ochorenia tiež zabraňujú pokojnému a zdravému spánku. Posteľná bielizeň a matrac sú hlavným zdrojom prachu, alergénov a baktérií. Alergici by preto mali venovať osobitnú pozornosť konštrukcii a materiálom matraca, na ktorom budú spať. Odporúčané sú antialergické matrace, ktoré nebudú zhoršovať zdravotný stav. Najdôležitejším významom tu zohráva jeho výplň a druh materiálu, z ktorého je vyrobený. 

Aký matrac vybrať pre alergika? 
V tejto situácii budú najlepšou voľbou matrace s výplňou, ktoré majú optimálne vetranie a dobrú priedušnosť jadra. To poskytne účinnú ochranu pred rastom plesní, húb a baktérií a zabráni hromadeniu prachu. Ovplyvní to správnu spánkovú hygienu, zaistí zdravý a pohodlný odpočinok. Matrac pre alergikov by mal byť ľahko čistiteľný. Odporúčame pozerať na matrace s možnosťou vyprania poťahu.
Aby sa zabránilo vytváraniu priaznivých podmienok pre hromadenie prachu a rast mikroorganizmov, pri zariaďovaní spálne je potrebné vziať do úvahy, že matrac by nemal ležať priamo na podlahe. Neustály kontakt matraca so zemou naruší správne vetranie jadra matraca, čo zase dopomôže rozvoju roztočov. Umiestnenie matraca na rošt postele uľahčí pravidelné vysávanie a čistenie zeme pod matracom, kde sa môže usádzať prach.
Akú výplň matraca odporúčame? 
 
Penové matrace – matrace z pružnej alebo vysoko elastickej peny zaisťujú vďaka svojej nepravidelnej štruktúre vynikajúcu cirkuláciu vzduchu. Nevytvárajú priaznivé podmienky pre rast baktérií a účinne odstraňujú vlhkosť a teplo, čo zabraňuje tvorbe plesní. 
Latexové matrace – latex má antibakteriálne a antialergické vlastnosti. Jeho štruktúra neabsorbuje prach. Navyše má malé kanále, ktoré zaisťujú dokonalé vetranie výplne. 
Hybridné matrace – je to najnovší typ matracovej výplne na trhu, vyrobený z ekologických materiálov, ktoré neobsahujú alergénne látky. Nezhromažďujú prach, vlhkosť a nečistoty. 
Zhrnutie: na čo sa zamerať pri výbere matraca pre alergika? 
• Výplň matraca 
• Materiál poťahu 
• Vybavený odnímateľným poťahom 
• Umiestnenie matraca na rošt
Akým materiálom sa vyhnúť? 
Matrace určené pre alergikov by nemali byť vyrobené z prírodných materiálov. Vyhnúť by sa mali najmä výplňam z ovčej vlny, pohánky, morskej trávy alebo konských vlasov. Také materiály sú ideálnym miestom pre roztoče a plesne, absorbujú vlhkosť a hromadia prach. Pružinové matrace sa tiež neodporúčajú alergikom. Majú prázdny priestor, ktorý je skvelým miestom pre hromadenie prachu a tvorbu plesní, ktoré môžu zhoršiť príznaky alergie. 
Správna starostlivosť o matrac
Samotný nákup kvalitného antialergického matraca nestačí. Mali by ste tiež dbať na jeho správnu starostlivosť. Je nevyhnutné matrac pravidelne obracať a vetrať. To bude mať pozitívny vplyv na priedušnosť jadra matraca a odstránenie vlhkosti. Je tiež dôležité pravidelne (najmenej raz za šesť mesiacov) prať poťah matraca (podľa pokynov výrobcu), ktorý vám umožní vyčistiť ho od prachu a roztočov. Dobre zvolený matrac pre alergikov by mal byť vyrobený z najkvalitnejších materiálov, ktoré zabránia množeniu nebezpečných mikroorganizmov a nebudú zhoršovať príznaky alergie. Zmierni nepríjemné ochorenia, výrazne zlepší kvalitu a hygienu spánku. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články