• Sprievodca

aktualizované

Ako vybrať matrac?

Ľudia prespia 1/3 života, preto by mal byť výber správneho matraca dôležitou vecou. Má určitý vplyv na pohodlie a kvalitu nášho spánku, ovplyvňuje aj to, či sme dobre oddýchnutí, svieži a nemáme problémy s chrbticou. Na trhu je veľmi široký sortiment matracov s rôznymi výplňami a rôznym stupňom tvrdosti. Vybrať ten pravý môže byť pre nás náročné. Tu sa teda vynára najdôležitejšia otázka, ako nájsť perfektný matrac a na čo brať ohľad pri jeho výbere? 
Výber matraca záleží od individuálnych preferencií. Matrac, ktorý sa zdá byť perfektný pre jednu osobu, nemusí vždy vyhovovať ostatným používateľom. Neexistuje rovnaké riešenie pre každého, pretože každý z nás má inú stavbu tela, hmotnosť a preferencie týkajúce sa tvrdosti. Matrac by sme preto nemali kupovať na základe odporúčania, ale od individuálnych potrieb. Odporúčame vám, aby ste sa zoznámili s naším článkom a dozviete sa, čím sa pri jeho nákupe riadiť a ako si vybrať ten najvhodnejší matrac! 
Čím sa vyznačuje správne zvolený matrac?
Bežne sa hovorí, že matrac by mal byť čo najtvrdší. Pravda je však úplne iná! Správne zvolený matrac by nemal byť príliš mäkký ani tvrdý! Mal by sa prispôsobiť stavbe tela a zaistiť pohodlnú polohu chrbtici. V tomto prípade je veľmi dôležitá správna tvrdosť matraca.
Klasifikácia tvrdosti matraca: 
• H1 – mäkký matrac (odporúča sa pre osoby s hmotnosťou do 60 kg) 
• H2 – stredne mäkký matrac (vhodný pre osoby s hmotnosťou 60-80 kg) 
• H3 – stredne tvrdý matrac (vhodný pre osoby s hmotnosťou 80-110 kg) 
• H4 – tvrdý matrac (odporúča sa pre osoby s hmotnosťou nad 110 kg) 
Príliš mäkký matrac 
  
 Príliš tvrdý matrac
 
Správne zvolený matrac 
Negatívne faktory pri výbere nesprávnej tvrdosti matraca: 
• príliš mäkký matrac – telo sa ponorí do matraca, čo spôsobí napnutie svalov pri hľadaní najlepšej polohy. Vedie to k tlaku na medzistavcové kĺby a podráždeniu nervových koreňov. Akákoľvek snaha zmeniť polohu bude vyžadovať úsilie. Svaly nebudú odpočívať, budú celý čas v pohybe, aby poskytovali optimálnu oporu chrbtici. To bude mať za následok problémy s narovnaním po prebudení a po dlhšom čase sa môžu objaviť bolesti chrbta a napätie svalov. 
• príliš tvrdý matrac – zabraňuje voľnému obehu krvi v miestach najväčšieho tlaku tela na matrac. Svalstvo podopierajúce chrbticu sú namiesto odpočinku a relaxácie nútené neustále pracovať, aby chrbticu udržali v správnej polohe. To spôsobuje ischémiu a stláčanie tkanív, znecitlivenie končatín a časté zmeny polohy spánku. Výsledkom je, že sa prebúdzame ospalí, so stuhnutou chrbticou a napätým svalstvom. 
Čomu venovať pozornosť pri výbere matraca?
1. Stavba tela a výška
• Najdôležitejšími faktami pri výbere matraca je stavba tela a hmotnosť. Osobe s hmotnosťou 50-60 kg sa stredne tvrdý matrac bude zdať tvrdý, zatiaľ čo u osoby s hmotnosťou 100 kg sa zas bude ten istý matrac  zdať mäkký. Ľudia s vyššou hmotnosťou by preto mali vyberať tvrdšie matrace a naopak ľudia s nižšou hmotnosťou by mali vyberať zas mäkšie matrace. 
2. Kto bude spať na matraci (1 osoba alebo pár)
• Pri výbere matraca pre pár je dôležité, aby bol matrac pohodlný pre oboch ľudí, a to aj v prípade veľkého hmotnostného rozdielu. Naša ponuka obsahuje široký výber matracov, ktoré budú zodpovedať požiadavkám každého partnera, a zároveň sú schopné znížiť vibrácie v prípade pohybov druhej osoby. 
3. Poloha pri spánku
• Ďalším dôležitým faktorom, ktorý by sme mali pri výbere brať do úvahy, je poloha, ktorú zaujímame počas spánku. Osoby preferujúce spánok na boku by mali zvoliť pružnejší matrac a naopak osoby, ktoré spia počas spánku na chrbte alebo na bruchu by mali zvoliť matrace s tvrdším povrchom. 

4. Zdravotné problémy
Ponúkame široký výber zdravotných matracov, ktoré sú určené na stabilizáciu polohy chrbtice a uvoľnenie svalov. V prípade problémov s chrbticou vám odporúčame pri výbere matraca konzultovať fyzioterapeutom alebo ortopédom, ktorý vám pomôže poradiť a prispôsobiť vlastnosti matraca vašim príznakom. Ponúkame tiež široký výber matracov, ktoré budú vhodné pre alergikov. Ich poťahy sú vyrobené z materiálov neobsahujúce žiadne zdraviu škodlivé látky a alergénne látky. 
• Zdravotné matrace a matrace určené pre ľudí s bolesťami chrbta 
• Matrace vhodné pre alergikov 
5. Preferencie
• Pri výbere matraca musíte vziať do úvahy aj preferencie osoby, ktorá na ňom bude spať. Niekto má rád tvrdý matrac, iný hľadá komfortnejšie riešenia. Tieto aspekty je tiež potrebné vziať do úvahy, pretože matrac, na ktorom budeme spať, musí byť pre nás pohodlný.
Dobre zvolený matrac sa prispôsobí tvaru chrbtice, správne podopiera jednotlivé časti tela a poskytuje pohodlný odpočinok. Môže mať pozitívny vplyv na spánok, pohodu a zdravie! Kupujete si matrac na dlhé roky a preto je lepšie venovať viac času na výber a rozhodnúť sa pre ten najvhodnejší.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články