• Trendy

aktualizované

Ako vybrať perfektnú rohovú sedaciu súpravu krok za krokom

Na oddych, prijímanie hostí a tiež spanie. Pohodlná rohová sedacia súprava môže plniť mnoho funkcií. Ako si však vybrať dokonalú rohovú sedačku, aby bol pohodlná a perfektne vyzerala v obývačke? Odpoveď nájdete v článku nižšie.

V tomto článku sa dozviete:

  • Perfektná rohová sedačka – aká by mala byť?
  • Na čo sa zamerať pri výbere dokonalej rohovej sedačky do obývačky?
  • Aké vlastnosti by mala mať ideálna rohová sedačka na spanie?
  • Ako štýlovo zladiť rohovú sedačku do interiéru?

Perfektná rohová sedacia súprava – aká by mala byť?

Pri zariaďovaní obývačky si určite kladiete otázku, aký kus nábytku zvoliť na sedenie. Ak potrebujete veľa priestoru, tak rohová pohovka sa stáva jasnou voľbou. A tu sa vytvára ďalšia otázka: aké vlastnosti by mala mať ideálna rohová sedačka? No, rohová sedačka do obývačky by mala byť nielen funkčná, ale mala by aj skvele vyzerať. Ďalším dôležitým aspektom je komfort. Rohová sedacia súprava musí byť pohodlná, aby sedenie na nej bolo príjemné a umožňovalo oddych. Ak je kus nábytku dostatočne pružný, je odolnejší voči deformáciám, vďaka čomu nám bude slúžiť dlhú dobu.
 

Nemôžeme zabúdnuť ani na vzhľad rohovej pohovky, ten by mal ladiť so zvyškom vybavenia interiéru. Preto pri výbere zohráva kľúčovú úlohu aj výber štýlu nábytku. Môžete si vybrať klasickú rohovú sedačku alebo minimalistický kus nábytku v modernom dizajnom.

Na čo sa zamerať pri výbere dokonalej rohovej sedačky do obývačky?

Výber dokonalej rohovej sedačky do obývačky nie je vždy jednoduchá záležitosť. Najmä ak máte na výber veľa rôznych modelov sedacieho nábytku. Nasledujúce body vám pomôžu vybrať ten správny kus nábytku do obývacej izby:

Najprv venujte pozornosť veľkosti a tvaru rohovej sedačky. Do malých obývačiek bude najlepším riešením rohová sedačka v tvare L, vďaka ktorej roh nezahltí malý interiér a vy získate potrebný priestor na relax. Iná situácia je v prípade priestranných obývacích izieb, kde si môžete dovoliť priestranný kus nábytku v tvare U. Široká rohová sedačka umožní vašim príbuzným a hosťom voľne sa usadiť, či dokonca pohodlne ležať.
 
 
 
 

Rovnako dôležité je aj čalúnenie rohovej pohovky. Mäkký velúr dodáva domovu útulnosť a umocňuje pocit pohodlia. Prírodná koža je skvelou voľbou, ak si ceníte eleganciu v interiéroch. Ale čo robiť ak kus nábytku sa môže ľahko zašpiniť? V takom prípade je lepšie vybrať si vodeodolné čalúnenie, ktoré je ľahko čistiteľné. Ak sú v dome deti alebo máte domáce zvieratá, tak tkaná látka bude oveľa lepšou voľbou ako jemný velúr, z ktorej sa ľahšie odstraňujú škvrny a chlpy. Určite chcete, aby si vaša rohová sedacia súprava dlho zachovala svoj dokonalý vzhľad.

Aby vám nábytok poskytol ten najvyšší komfort, oplatí sa vopred zvážiť, akú má mať výplň. Rohové pohovky vyplnené špongiou sa v dôsledku používania oveľa rýchlejšie deformujú. Po určitom čase sa na čalúnení začnú objavovať nepekné priehlbiny a záhyby, ktoré ovplyvňujú vnímaný komfort. Ideálna rohová pohovka by preto mala byť vyplnená vysoko pružnou penou, čo je dôležité najmä pri modeloch nábytku, ktoré majú byť vhodné na spanie.
 

Pri výbere sedacieho nábytku do obývačky ste sa určite zamysleli nad tým, aké vlastnosti by mal mať. Dokonalá rohová pohovka má byť nielen pohodlná a funkčná, ale mala by sa aj skvele prezentovať. Krása exteriéru nábytku vyplýva nielen z jeho formy, štýlu ladiaceho s interiérom, typu a farby čalúnenia, ale aj doplnkových prvkov ako sú nožičky, vankúše či ozdobné švy. Malá rohová sedacia súprava môže mať štíhle vysústružené nohy a veľký kus nábytku vyzerá lepšie, keď sa vznáša na nízkych pevných nožičkách. Kovový rám môže v závislosti od farby zdôrazniť očarujúcu atmosféru alebo industriálny charakter interiéru. Veľké množstvo opierkových vankúšov a vankúšov zvýši komfort a zútulní interiér. Na druhej strane, vysoké opierkové vankúše sú ideálnou opierkou chrbta a v noci môžu slúžiť ako dodatočná opora počas spánku. Ozdobný francúzsky šev zas dodá štýl jednoduchej forme nábytku a bohato zdobené prešívanie umocní bohatý vzhľad klasického nábytku.

Aké vlastnosti by mala mať ideálna rohová sedačka na spanie?

Rohová pohovka môže mať aj ďalšie funkcie. Jednou z nich je možnosť premeny sedačky na pohodlnú posteľ. Dokonalá rohová sedacia súprava vám v noci zabezpečí pohodlný spánok, ak má veľkú plochu na spanie, tak najlepšie ak je podobná do veľkosti stredne veľkej postele s rozmermi 220 x 140/160 cm. Výplň nábytku by nemala byť príliš mäkká ani príliš tvrdá, preto je najlepšie zvoliť roh z pružnej peny. Dôležitá je aj jednoduchá konštrukcia nábytku, ktorá nezaberie veľa miesta v obývačke a spôsob rozkladania nábytku, vďaka ktorému rozloženie a zloženie nezaberie veľa času. Dostatočne veľká plocha na spanie a výplň nábytku vám umožní v noci sa dobre vyspať a veľkosť rohovej sedačky v rozloženom stave zaistí voľnosť pohybu v miestnosti.
 
 

 

Ako štýlovo zladiť rohovú sedaciu súpravu do interiéru?

Ideálna rohová pohovka by mala byť okrem praktických hodnôt aj štýlovo zladená s interiérom. Rohová pohovka môže doplniť alebo zvýrazniť usporiadanie, preto je dobre starostlivo vybrať štýl nábytku. Modely v klasickom zaoblenom tvare dokonale dopĺňajú interiéry zariadené v podobnom tóne. Tradičná kožená rohová sedačka bude vyzerať dobre aj v obývačke zariadenej v loftovom štýle. V tomto prípade treba surovosť usporiadania prelomiť a zahriať ho nadčasovou eleganciou v podobe rohovej sedačky v klasickom tvare.

Ak si ceníte moderný minimalizmus, vyberte si rohovú pohovku s jednoduchým tvarom. Je ideálnou voľbou nielen do škandinávskych interiérov, ale aj do módnych modern classic usporiadaní. Zatiaľ čo v prvom štýle dominuje jednoduchosť, v druhom už tak nie. Preto, ak máte radi eklekticizmus v interiéroch, môžete vedome skombinovať klasické formy nábytku s minimalistickou rohovou sedačkou a dosiahnuť pôsobivý efekt.

Výber dokonalej rohovej sedačky sa spojuje so splnením niekoľkých dôležitých bodov. Dúfame, že vďaka vyššie uvedeným tipom bude hľadanie vašej vysnívanej rohovej pohovky jednoduchšie a príjemnejšie, než ste si mysleli.
 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články