• News&Inspirations

aktualizované

Ako vybrať posteľ pre deti

Úžasné postele pre deti – na hranie aj na spanie. Neviete, ako dostať deti večer do postele? Je to jednoduché. Stačí im kúpiť posteľ, ktorá zhmotní ich tajné sny. Máte doma malého letca, malú morskú vílu alebo malého dobrodruha? Tu máte postele, do ktorých budú večer sami utekať.

Komplet do spálne GlassLoft III Komplet sypialniany
Komplet do spálne GlassLoft III

Na spanie aj na hranie

Nevieme, ako u vás, ale u nás je ukladanie do postele každodenný boj. Každý večer prichádzajú deti s novými a novými dôvodmi prečo ešte nemôžu ísť do postele. Avšak s posteľami, ktoré sú dnes už bežne k dostatiu a ktoré sú určené práve našim najmenším, bude večerné ukladanie prechádzka rúžovou záhradou. Designéri sa na detské postele zamerali a svetlo sveta sa tak dočkali vskutku unikátne kúsky, plné farieb a motívov z rozprávok a filmov, ktoré si vaše deti zamilujú. Dievčatám môžete do izby kúpiť celé rúžové kráľovstvo vrátane postele s nebesmi ako pre princezné. Správni a nebojácni chlapci ocenia posteľ v tvare auta. Pretekári môžu zaspávať v pretekárskom kokpite a milovníci vody potom v klasickom parníku alebo na pirátskej lodi. Všetci chlapci bez rozdielov ocenia stredoveký hrad alebo sa vydajú na výlet do vesmíru s posteľou v tvare kozmickej lodi. Výhodou týchto postelí je ich využiteľnosť aj v priebehu dňa na hranie. Mnohé z nich majú doplnky v podobe šmýkačiek, hojdačiek, lán alebo úložných boxov, ktoré môžu skryť aj malého rytiera alebo dokonca padací most, vďaka ktorému sa ubráni nájazdom nechcených bojovníkov. Mnohé z postelí sú k dostaniu ako samostatne, tak aj v zostave celej detskej izby.

Pokiaľ sa vám nechce investovať do postele s motívom, o ktorom ste presvedčení, že vaše dieťa čoskoro prestane baviť, porozhliadnite sa po posteliach, ktoré sú vyvýšené, ale nie poschodové a ktorých súčasťou býva veľmi často šmykľavka alebo priestor na hranie ukrytý za veselým závesom. Ten môžete kedykoľvek jednoducho dať dole a vyprať v pračke.

Zdravý spánok je základ

Spánok by v každom prípade mal byť kvalitný a u detí to platí dvojnásobne. Preto by sme pri zariaďovaní izieb mali myslieť aj na kvalitný matrac.Pokiaľ totiž bude dieťa spať na nekvalitnom alebo preležanom matraci, hrozí mu permanentná únava, len veľmi ťažko sa bude sústrediť v škole a bude podráždené a protivné. Podstatne horšie následky by mohla mať zle zvolený matrac na chrbticu vášho dieťaťa. Tá pri nevhodnom podložení krčnej chrbtice trpí a pri dlhodobom zlom zaťažení môže dôjsť aj k nevratným poškodeniam. Vyberajte preto kvalitné matrace od renomovaných výrobcov s certifikátom, ktoré sa rozdeľujú podľa nosnosti.

Matrac by mal byť priedušný a z čisto prírodných materiálov. Aj keď sa vám to zdá pohodlné, nevyberajte tie najmäkšie matrace na trhu, deťom sa nebude dobre spať ani dobre vstávať. Napriek tomu vás bude kvalitný matrac stáť viac peňazí, investícia do neho sa rozhodne vyplatí, majú totiž podstatne dlhšiu životnosť, o kvalite spánku sa nehovorí.

Bezpečnosť na prvom mieste

Hoci je našou najväčšou túžbou urobiť deťom radosť, nemali by sme ju uprednostňovať pred bezpečnosťou, ktorá je zvlášť u vyvýšených postelí veľmi dôležitá. Postele vyberajte vždy od kvalitných výrobcov, klaďte dôraz na certifikáciu, na stabilitu konštrukcie postele aj na výber kvalitného materiálu.Pri nákupe sa nebojte vyskúšať sami nosnosť postele. Rebrík a palanda musí uniesť aj vás. Nepodceňujte povrchovú úpravu. Náterové hmoty by mali byť zdravotne nezávadné a netoxické. Klaďte dôraz na základné bezpečnostné prvky, ktoré musí každá certifikovaná posteľ mať, nech už ide o vyznačenie výšky matraca alebo správneho rozmiestnenia zábran. Medzery medzi nimi by nemali byť širšie než 7,5 cm. Dbajte na dobré opracovanie aj na oblé hrany a rohy, aby pri hre nedošlo k nechcenému úrazu.

Detská zóna na spanie

Zóna v detskej izbe slúži k spaniu a regenerácií. Určite by vám tu nemala chýbať posteľ, ktorá je úplným základom a tiež nočný stolík. Nič viac v tejto zóne dieťa potrebovať nebude.Čelo postele by malo byť oprené o stenu, kde nie je okno ani dvere. Posteľ nemá byť v prievane – to má neblahý vplyv na zdravie.Na posteľ by nemala smerovať žiadna ostrá hrana dverí, stolu alebo podobne.

Dieťa by sa malo z postele dívať priamo na dvere, nohami by nemalo smerovať k dverám (oberalo by ho to o energiu). Nad hlavu nedávajte žiadne poličky ani lampičky. Vhodné sú veselé doplnky, napríklad zvieratá alebo rozprávkové bytosti. V spánkovej zóne rozhodne nemá byť miesto na pozeranie televízie. Snažte sa o zaoblenosť, aby ste umožnili správny tok energie. Z farieb sú vhodné: modrá (navodzuje pocit noci) alebo iné pokojné farby.

Zóna na hranie

Pre deti je prirodzená hravosť a chaos, takže pokojne nech v tejto časti izby chaos tak trochu je. Hravá časť miestnosti by mala byť čo najviac hravá, pestrá a farebná. Akcepujte prirodzenosť dieťaťa a dovoľte mu, aby si farby vyberalo samo. Malo by tu tiež byť dobré osvetlenie, aby sa deti mohli dobre zahrať.Do tejto zóny môžete umiestniť úložné priestory prehračky, ideálne sú krabice a poličky. Myslite tiež na vhodnú podlahu, ktorá by mala navodzovať pocit tepla. Tusa môžete aj farebne vyriadiť, hodia sa sem najmä žiarivé farby.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články