• Sprievodca

aktualizované

Ako vybrať správny vankúš na spanie?

Vankúš je základným vybavením každej spálne. Má nám nielen poskytnúť výnimočný komfort počas odpočinku, ale tiež správnu oporu krčnej chrbtici a hlavy. Vďaka tomu sa svaly uvoľňujú, pretože sa znižuje ich napätie. Zle vybraný vankúš môže spôsobiť chronické bolesti a pocity stuhnutosti krku a dokonca môže viesť k chrápaniu. Výber vankúšov je mimoriadne bohatý, a preto sme pre vás pripravili niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vybrať ten správny. 
V tomto článku sa dozviete: 
    • Prečo je výber vankúša na spanie tak dôležitý?
    •  Ako zistíť, či vankúš je pre vás vhodný? 
    • Záleží na stavbe tela pri výbere vankúša? 
Vhodný matrac a vankúš na spanie 
Vankúš by mal byť vhodne zladený nielen s našimi individuálnymi preferenciami súvisiacimi s pohodlím spánku, ale aj s matracom, na ktorom spíme. Ak zvolíte mäkký matrac a k nemu si vyberiete príliš tvrdý vankúš, tak telo sa pod tlakom na povrchu matraca ponorí hlbšie a hlava tak bude vo vysokej polohe. V dôsledku toho budeme pociťovať bolesť a napätie v krčnej oblasti. Naopak, tvrdý matrac a mäkký vankúš budú mať za následok nedostatočnú podporu krčnej chrbtici. Spací vankúš by sme preto mali vyberať až po zakúpení príslušného matraca. 
poduszka do spania

Ako zistíť, či vankúš je pre vás vhodný? 
Rovnako ako v prípade výberu matraca, tak aj vankúš by mal byť prispôsobený individuálnym potrebám používateľa. Ako sa uistiť, že vybraný vankúš je pre vás správny? Ľahnite si na chrbát s vankúšom podopierajúcim krk a ruky oprite o matrac. Tvár by mala otočená smerom k stropu. Ak brada smeruje k hrudníku, vankúš je príliš vysoký alebo príliš tvrdý. Na druhej strane, ak sa hlava veľmi nakloní dozadu, vankúš je príliš nízky alebo príliš mäkký. Potom si ľahnite na bok. V tejto polohe by mala byť krčná chrbtica v priamej línií. Ak je hlava spustená smerom k matracu, vankúš je príliš nízky alebo príliš mäkký. Ak sa však neprirodzene nakloní nahor, znamená to, že vankúš je príliš vysoký alebo príliš tvrdý. Vďaka takýmto testom si môžete vybrať vankúš, na ktorom budete pohodlne a zdravo odpočívať. Počas týchto testov môžete tiež požiadať druhú osobu, aby vyhodnotila polohy hlavy. 
poduszka do spania sypialnia
Na čo si dať pozor pri kúpe vankúša na spanie? 
    • Ľudia s úzkymi ramenami potrebujú menšiu podporu pod krkom. Potom je vhodnejší nižší alebo mäkký vankúš. 
    • Ľudia so širokými ramenami potrebujú vyššie alebo tvrdšie vankúše, aby zaplnili priestor medzi matracom a hlavou. 
    • Tvrdý vankúš môže vytvárať väčší tlak. 
    • Príliš mäkký vankúš môže sťažovať dýchanie počas spánku na boku. 
Zdravý spánok a tvar vankúša 
Trh ponúka široký výber vankúšov, ktoré sa líšia tvarom. Tvar vankúša by ste mali vyberať v závislosti od polohy, v ktorej najčastejšie spíte. Najpopulárnejšie sú profilované a ploché vankúše, pretože dobre fungujú ako pri spánku na boku, tak aj na chrbte. Zdravotný vankúš sa vyznačuje tým, že jeho forma pozostáva z dvoch vyšších valčekov a vyhĺbením pre hlavu v centrálnej časti. Tak získame optimálnu oporu pre krk. Na druhej strane môžu byť ploché vankúše použité z oboch strán. Ak zaspávate na bruchu, mali by ste sa poobzerať po nižších vankúšoch. Ľudia s kratším krkom alebo šírokými ramenami si môžu vybrať vankúš, ktorý špeciálne prispôsobený na ramena. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články