• News&Inspirations

aktualizované

Ako vybrať stôl

Stôl, okolo ktorého sa radi schádzame. Aký je ten dnešný? Jeho vzhľad je veľmi variabilný, jednotlivé kusy sa od seba líšia ako tvarovo, tak materiálovo. A vždy je okolo neho dosť miesta, aby si rodina mohla užiť pekného posedenia. Stôl musí byť predovšetkým praktický a plne funkčný do miestnosti, kde ho chceme umiestniť. Jeho starostlivosť a údržba by pre nás mali byť pri rozhodovaní tiež dôležité.   

 Komplet Modus - stôl + 4 stoličky

Komplet Modus  


Drevo je klasika

A klasika nezmizne, ta zostáva celé tie roky a prenáša sa cez módne vlny bielych plastov či chladných sklenených dosiek. V súčasnosti sa drevu predovšetkým necháva jeho prirodzená krása, vyberá sa materiál s peknou kresbou a skvelo hraje prírodný vzhľad bez prifarbovania. To ale neznamená, že morenie už neuvidíte, stále sa používa. Tiež sa pripomína kedysi veľmi obľúbený rustikálny spôsob, doska je zhotovená z niekoľkých pekných fošen. Aj keď si drevo zaslúži len chválu a staré drevené stoly z masívu získavajúc roky neopakovateľnou patinou a pokojne môžu dediť aj niekoľko pokolení, je nutné priznať, že expandujúcim materiálom je mramor, prípadne kompozitné materiály, ktoré kameň pripomínajú. Tiež sa znovu častejšie vsádza na sklo, predovšetkým v spojení s kovom.


Vedie jednoduchosť

Ten najjednoduchší tvar stolu – obdĺžnik a štyri rovné nohy – je základom. Na neho sa potom podľa povahy designera a výrobcovia navešajú drobné finesy, ktoré zo stolu robia originálny solitér. Rovné strany pôvodného obdĺžnika sa ľahko zaoblia, hrany sa zrazia do mäkkého tvaru. Plocha stola môže byť dvojitá s odkladacím miestom medzi doskami. Pokiaľ má stôl guľatý tvar, v drvivej väčšine je doska položená na stredovom podstavci, aby nohy po obvode neprekážali stolovníkom. Práve základná stolu všeobecne je najčastejšie predmetom experimentu a trvalej snahy o originálnom riešení. Nohy sa krížia, doska sedí na jednej nohe vybehajúc do opory alebo sa štyri základné nohy premenia na dve valce. Najviac je asi tvárny kov, ktorý zdobnosť dotvrdzuje často zlatým leskom. O zdobný efekt sa ale veľmi dobre postará tiež mramorová doska s výrazným žilkovaním.


Malý priestor, veľké plány

Na začiatku sa rozhodnite, z akého materiálu má byť stôl vyrobený a zároveň aký zvolíte mechanizmus, ak budete poprípade chcieť, aby sa rozkladal. Oboje má veľký vplyv nielen na celkový vzhľad, ale zároveň tým býva určený aj tvar jedálnej dosky. Tá môže byť štvorcová, obdĺžniková alebo mať zaguľatené rohy v podobe oválu či kruhu. Vtedy nie sú majitelia limitovaní ostrými hranami, takže v prípade potreby je možné pohodlne usadiť aj väčší počet osôb. Guľaté hrany sú vhodné tiež do rodín s malými deťmi.

Alternatívne stolovanie

Sú byty, do ktorých sa klasický jedálny stôl skrátka nevojde. Vtedy si môžeme doma zariadiť náhradu, ktorá síce nebude tak priestorná, avšak poskytne dostatočný komfort pri stravovaní. Jednou z nich je sedenie, ktoré zakončuje kuchynskú zostavu. Doska môže mať akýkoľvek tvar, avšak oproti jedálnemu stolu je menší. Pokiaľ sa z priestorových dôvodov ani táto varianta nevojde do kuchyne, potom môžeme zvoliť ďalšie riešenie. Napríklad dosku napodobujúc barový pult, avšak bude umiestnená do bežnej výšky jedálneho stola. K stravovaniu sa tiež môže využívať pracovná plocha, ktorá je predĺžená a nenásilne prechádza do priestoru určenému k stolovaniu. Vo veľkých kuchyniach si môžeme dovoliť ostrovček, ktorý nielen že zastane funkciou jedálneho pultu, ale zároveň rozširuje úložné priestory.

Pohodlne sa posaďte

Aby ste sa skutočne s chuťou najedli, potrebujete tiež pohodlne sedieť. Jedálne stoličky vyberáme s ohľadom na jedálny stôl. Riadime sa materiálom, z ktorého je vyrobený a výškou. Všeobecne platí, že medzi sedákom a doskou stola by malo byť tridsať centimetrov. Samotná stolička by mala mať ľahko sklonený sedák vo výške 44 až 47 cm, na používateľovi potom zostáva, či si vyberie stoličku s polstrovaným, alebo bez neho a či dá prednosť područkám alebo zvolí klasické prevedenie. Podstatným faktorom pri výberu je pohodlie. Preto nesmie byť hrana sedacej plochy (tzv. sedadlový rám) tvrdá, aby nestlačovala nohy v podkolení, a samotná konštrukcia musí umožňovať vstávanie a sadanie tak, aby sme sa zbytočne nenamáhali. Pri kúpe by preto vždy mali daný model vyskúšať, a to nie na pár sekúnd, ale do stoličky sa usadiť a riadne ju vyskúšať. Pohodlne sa najesť je základom naša spokojnosť. V momente, kedy nemáte miesta nazbyt, prípadne často doma vítate návštevy, potom prídu vhod stohovateľné alebo skladacie stoličky. Obe varianty sa jednoducho skladujú.

Posvieťte si

Na jedlo musíte dobre vidieť, takže nad každým jedálnym stolom, pultom či barom by malo byť samostatné osvetlenie. Jeho úlohou je osvetliť celú jedálnu dosku tak, aby ste videli dobre na jedlo. Ideálne sú lampy, u ktorých je možné nastaviť pomocou mechanizmu dĺžka závesu, tie ktoré sa montujú napevno, umiestňujeme tak, aby neoslňovali ľudí a neprekážali vo výhľadu. Zdroj svetla musí byť schovaný v tienidlu, aby zbytočne nenamáhal oči. Jeho farba by mala byť teplá, aby pokrm aj prísediaci pôsobili dobre.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články