• Štýle

aktualizované

Ako vybrať toaletný stolík

Prečo by ste mali mať toaletný stolík? Poradíme vám s jeho výberom. Pravdepodobne si hovoríte, že taký toaletný stolík patrí iba do filmov a románov červené knižnice, pritom má omnoho praktickejšie využití, než si asi dokážete predstaviť. V minulosti sa toaletné stolíky používali bežne, dokonca ich zahliadnete aj na zámkoch a hradoch vo všetkých izbách. Pokiaľ stále váhate, či do neho investovať, v následujúcich bodoch vám dáme hneď niekoľko dôvodov, prečo áno. Rovnako tak vám poradíme s jeho výberom, aby ste neoľutovali.

 Komplet nábytku do spálne Kashmir Nábytok do spálne
Komplet nábytku Kashmir 
Súčasný trh je naozaj rozmanitý a ponúka toaletné stolíky v mnohých prevedeniach. Uplatnenie nachádzajú najmä v bytoch a domoch s malou kúpeľňou. Ak sa vám do kúpeľňu nevojdú všetky prípravky, ktoré používate na tvár, maľovanie a podobne, nie je nič jednoduchšie než si to roztriediť práve na toaletný stolík. V kúpeľni sa uvoľní miesto a vy si stolík zamilujete. Už sa nemusíte s nikým iným hádať o miesto pred zrkadlom, pretože si vytvoríte svoj vlastný kozmetický salón, kde sa skrášlite, bez toho aby vám niekto hovoril, aby ste sa ponáhľali.

Ako na výber toaletného stolíka?

V prvom rade by ste sa mali zamyslieť nad tým, k akému účelu má toaletný stolík vôbec slúžiť. Zároveň by ste na druhú stranu nemali odsúvať design. Práve vzhľad by mal korešpondovať s celkovým vybavením miestnosti, kde sa bude toaletný stolík nachádzať. Súčasťou toaletného stolíku samozrejme musí byť zrkadlo, pretože sa u neho budete skrášľovať. Väčšinou už býva v stolíku zabudované. Samozrejme môže nastať prípad, že máte doma zrkadlo, ale nemáte toaletný stolík, tak v takom prípade zrejme hľadáte riešenie bez zrkadla. Veľmi dôležitými súčasťami sú úložné priestory. Toaletný stolík by mal disponovať zásuvkami a šuplíkmi, do ktorých si uložíte všetku kozmetiku, parfumy, vlasové doplnky a podobne. Do jedného šuplíku si môžete dať aj šperkovnicu a mať tak náušnice, náramky a náhrdelníky na jednom mieste. Zabudnúť nesmiete ani na pohodlné sedadlo. Zvoľte nejakú stoličku či taburet, ale dávajte si pozor na výšku, ta by mala byť taká, aby sa vám u zrkadla dobre sedelo. Spravidla však výrobcovia toaletných stolíkov dodávajú aj stoličky, ale dokúpiť sa dajú aj samostatne.
Pri výberu kozmetického stolíku či toaletky môžete vyberať medzi toaletnými stolíkmi so zrkadlom, bez zrkadla, s taburetom alebo bez neho. Veľkou výhodou je, pokiaľ je zrkadlo už súčasťou stolíku. Prednosť dajte toaletkám s osvetleným zrkadlom, ktoré je vďaka tomu možné umiestniť aj do tmavšej časti miestnosti. Pri výbere kozmetického stolíku myslite na priestor. Máte voľné miesto v rohu spálni? Prakticky ho využije rohový toaletný stolík alebo v ňom vynikne toaletný stolík z masívu. Pokiaľ však chcete čo najviac priestoru ušetriť, hľadajte užší a rovný stolík. Kozmetické stolíky môžu slúžiť tiež ako komody do spálne. 

Veľkosť toaletného stolíka

Ďalším rozhodujúcim parametrom je veľkosť toaletného stolíka. Najprv sa rozhodnite, do akej miestnosti pôjde, a potom zvážte priestorové možnosti izby. Sú k dostatiu malé varianty vhodné do rohu, tak aj veľké prevedenia, ktoré by mohli konkurovať toaletným stolíkom niekde v salóne. 

Pozor na ladenie farieb

Začnete s nejakou farbou, rešpektujte ju. Samozrejme to neznamená, že všetko musí byť jednofarebné, ale držte sa jednej línie. Pokiaľ ste vybrali svetlé závesy, skúste ich napríklad doplniť niečim v tmavšom odtieni. V jednej miestnosti sa nedoporučuje kombinovať viac než dve až tri farby.

Rovnorodosť materiálov

Pozor si dajte tiež na počet použitých materiálov. Všeobecne sa držíme troch rôznych materiálov, napríklad koža, kov a sklo alebo látka, drevo a porcelán, ale nie je to nutne pravidlom. Dbajte najmä na to, aby ste dekorácie zladili s už použitým materiálom v danej miestnosti.

Štýlová spálňa

Štýl a rozvrhnutie spálne odráža osobnosť toho, kto ju obýva. Aj to je dôvod, prečo musí byť vybavení vybrané s ohľadom na individuálne potreby. Napríklad dospievajúce dieťa bude potrebovať značný priestor pre uloženie knih, CD nosičov a ďalších osobných vecí. Detská spálňa by mala byť farebnejšia a tiež trochu viac bezpečná, aby sa deti nezranili napríklad o ostré hrany. Preto musí byť vybavenie spálne vyberané podľa veku a potrieb toho, kto danú spálňu obýva. Pokiaľ skrášlime spálňu ojedinelým vybavením, dodáme jej tým elegantný vzhľad a atmosféru.

Dámsky kútik

Napriek tomu by dámsky kútik nemal chýbať v žiadnej spálni, tu platí toto pravidlo dvojnásobne. Toaletný stolík so zrkadlom, vybavený niekoľkými priehradkami pre šperky a líčidla, je pre každú ženu splnený sen. Túto skvelú vychytávku ale umiestnite čo najbližšie k oknu. Hoci niektoré toaletné stolíky na trhu už disponujú zabudovaným svetlom, alebo si ich môžete sami vyšperkovať stolnou lampou, na prirodzené denné svetlo u okna rozhodne nestačí. 

Akú farbu zvoliť? 

Akonáhle sa dostanete k kroku, kedy budete vyberať farbu na stenu, rozhodujte sa s rozumom. Aj napriek tomu, že spálňu neobýva žiadny muž, nemala by ste to preháňať s výraznou ružovou farbou. Do spálne voľte jemné a tlmené tóny, ktoré nebudú dráždiť vašu myseľ.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články