• Sprievodca

aktualizované

Ako zariadiť malé bývanie? SPRIEVODCA

Malé bývania vyžadujú osobitný prístup k spôsobu ich usporiadania, výberu farieb a dekoratívnych prvkov. Ľahko v nich vytvoríte efekt neporiadku a vizuálnej redukcie, ak to preženieme s dekoratívnosťou alebo nesprávne vyberieme jednotlivé prvky zariadenia. Pripravili sme pre vás podrobného sprievodcu s cennými radami, vďaka ktorým bude váš byt esteticky vycibrený a zároveň veľmi funkčný bez ohľadu na jeho malé rozmery.

1. Harmónia interiérových štýlov

Predtým, ako sa pustíte do zariaďovania bytu a objednávania zostáv nábytku do spálne či obývačky, premyslite si, aký štýl by mal dominovaťv interiéri. Je to veľmi dôležité, aby sa predišlo vizuálnemu chaosu, ktorý by zahltil malé miestnosti a tým znepríjemnil vnímanie. Zamyslite sa teda nad tým, ktorý štýl interiéru najviac osloví vás a vašich blízkych. Je kľúčové, aby daný dizajn zodpovedal preferenciám členov domácnosti, podporil ich pohodu v jednotlivých interiéroch. Štýly interiérov umožňujú zachovať konzistentnosť a udávať smer výberu konkrétnych dizajnov nábytku, farieb a doplnkov.

meble do salonu 

2. Nábytok do malého bývania

V malých bytoch sa oplatí používať funkčné vybavenie, ktoré podporí členov domácnosti pri vykonávaní každodenných činností. Pri výbere nábytku do malých miestností je dobré riadiť sa zásadou minimalizmu. Týka sa to ako počtu zariadenía a vybavenia, tak aj ich estetiky. Ak sú interiéry stiesnené, bude dobré zvoliť nábytok s multifunkčným charakterom. Dokonalým príkladom sú napríklad moderné sklápacie postele. Šetria cennú podlahovú plochu a v noci slúžia ako pohodlné postele v spálni. Naopak v malých detských izbách dobre poslúžia zostavy multifunkčného nábytku, ktoré môžu v jednom kusu nábytku obsahovať poschodovú posteľ, písací stôl, dokonca aj šatníkovú skriňu či police na knihy.

meble do sypialni 

3. Svetlé farby sú základom

Výber farebnej kompozície má veľký význam pre formovanie konečného charakteru jednotlivých interiérových štylizácií. Preto treba pristupovať s rozumom a neriadiť sa nevyhnutne len individuálnymi preferenciami a vkusom členov domácnosti. Ak je bývanie príliš stiesnené, potom je dobré dodržiavať zásadu, že „svetlo zväčšuje a tmavé zmenšuje“. Ak teda chcete, aby vaše malé interiéry pôsobili opticky priestrannejšie, zvoľte svetlé farebné kompozície. Najviac sa sem hodia neutrálne farby ako odtiene sivej, sivobielej, ale aj jemné, tlmené pastely. Ak sa obávate, že to bude farebne príliš jednotvárne, doplňte jednotlivé štylizácie farebnými dekoráciami a interiérovým textilom.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články