• Štýle

aktualizované

Ako zariadiť útulnú pracovňu

Ako zariadiť domáci pracovný kútik? Už to nie je len o tom, či pracujete občas z domova. Väčšina z nás sa proste bez kúsku miesta, kde má notebook, nájomní zmluvy, bankové dokumenty a podobne., dneska už neobíde. Pracovný kútik sa teda pomaly stáva nutnosťou a vyplatí sa na neho myslieť už pri zariaďovaní bytu alebo si na neho vyhradiť dodatočne kúsok miesta.

Komplet nábytku 3 Systém ALASKA
Komplet nábytku 3 systém ALASKA  

Minimalisticky, ale útulne

Ak nemáte doma dosť miesta na samostatnú pracovňu, ešte to neznamená, že musíte povaľovať dôležité dokumenty po celom byte. Určite nájdete kúsok miesta, ktorý sa dá premeniť na mini pracovňu. Tá síce môže ladiť s ostatným zariadením v interiéri, ale môžete ju poňať ako samostatný ostrovček v mori. Aby príliš nenarušoval celkový dojem, vsaďte na nenápadný minimalizmus. Uprednostnite pastelové farby, bielu a šedú, kvalitné prírodné materiály, a to predovšetkým svetlé drevo.
Pracovňu v tomto štýle ešte viac odľahčíte plastovými či lakovanými doplnkami a zútulníte ju plagátom alebo originálnou grafikou na stene. Okrem stolnej lampy môžete priestor doplniť ešte dekoratívnymi svetielkami či sviečkami, na stoličky alebo pod nohy si dajte kožušinu a za chladných jesenných večerov sa bude hodiť aj mäkká teplá deka. Vhodnejšie riešenie, môžete sa zamerať aj na spálňu. Dôležité však je, aby ste počítač vždy dôsledne vypínali, a pokiaľ možno čo najďalej spacej zóny odkladali aj telefón.
Není sporu o tom, že spálňa má predovšetkým slúžiť k odpočinku, takže práca a administratíva by sem mali mať prístup len výnimočne. Avšak niekedy to naozaj inak nejde. Pojmite teda tento priestor multifunkčne ako dva v jednom a kúpte si napríklad šikovný toaletný stolík, ktorý disponuje šuplíkom a dá sa občas premeniť aj na pracovný.
Odborníci určite namietnu, že pracovný stôl má mať rozmery 70 × 140 centimetrov, ale na druhú stranu predsa nemusíte za každú cenu dodržovať všetky normy. Potrebujete predsa skôr len podstavec pod notebook, aby ste ho nemuseli obsluhovať v posteli, a k tomu pokojne stačí o niečo menšia plocha. A vy sa na jednom mieste môžete podľa potreby skrášľovať alebo tam pracovať.

Keď sa k vám nehodí, schovajte ho

Je pravda, že do niektorých interiérov sa proste pracovný kútik vôbec nehodí a pôsobí tam extrémne rušivo. Aj v tom prípade však existuje elegantné riešenie. Malý pracovný stolík môžete schovať v skrinke, ktorá je vybavená vyklápacími policami. Tie po splnení svojich povinností jednoduchým pohybom zavriete. Toto riešenie sa skvele hodí do bytu, kde potrebujete šetriť miestom, ale zároveň sa nechcete krčiť pri vybavovaní e-mailov na kresielku v obývačke. K dostatiu sú buď hotové výrobky alebo si ich môžete podľa potrieb nechať vyrobiť na mieru. V niektorých prípadoch možno oceníte prenosné pracovné stolíky, ktorých konštrukcia je obyčajne vyrobená z ľahkého kovu, takže ich bez námahy prisuniete tam, kam sú práve potrebné.

Praktické pracovné zázemie

Štipce na odkazy, korkové nástenky, prípadne náter s tabuľovým či magnetickým efektom – to všetko sú dôležití pomocníci pri vašich domácich pracovných chvíľkach. Vďaka ním budete mať všetko na očiach a žiadny odkaz ani dôležitá poznámka už nepadnú pod stôl.

V pracovnom kútiku by nemala chýbať ani stolná lampa

Síce sa najlepšie pracuje pri dennom svetle, ale zvlášť v zimných mesiacoch sa bez lampy neobídete. Kúpte si radšej lampu nastaviteľnú, ktorú si môžete podľa potreby natočiť tak, aby jej svetelný kužeľ smeroval presne do miest, kde máte nedostatok svetla. Uvidíte sami, že oceníte tiež jednu či viac políc, na ktoré si budete môcť ukladať šanóny s účtami, záručnými listmi a ďalšími písomnosťami. Tie, či chcete alebo nie, sa postupom času hromadia v každej domácnosti.

Je pracovňa miestom, kam sa chcete občas zavrieť alebo pracujete z domu a chcete mať pracovňu na úrovni?

Vždy je dobré dopredu zvážiť, aký režim bude vo vašej pracovni panovať. Budete tam celý deň? Je to zároveň miesto, kam sa radi schováte pred svetom? Pracujete väčšinou až po večeroch? Budete do pracovne pozývať klientov a iných hostí? Toto všetko by sa v tom všetkom malo odraziť.
Ako zariadite pracovňu, ktorá bude zároveň miestom, kde chcete relaxovať. Zavrieť sa a premýšľať. Utiecť a byť sami, pretože aj od toho sú pracovne. Taký interiér vám dovolí veľa osobného priestoru, rodinné fotky, obľúbené veci a tiež aj spomienky. Keď však zariaďujete pracovňu, v ktorej sa budete stretávať len s ľuďmi, s ktorými vás pojí iba práca, bežte na to inak. Útulne, ale seriózne. Neutrálne. Pohodlne, ale zase nie tak, aby sa vám cudzí hostia chceli povaľovať na vašej obľúbenej pohovke. Inak bude vyzerať pracovňa, ktorej vládne žena, pánska domáca kancelária môže nahradzovať predchádzajúci pánsky salónik. A ak chcete byť štýloví, voľte luxusnejší, napríklad aj kožený nábytok. To všetko dodá tu správnu atmosféru. Možností je veľa, podobne ako je veľa inšpirácie, takže aj z malého kúta u vás doma môžete mať pracovňu, ktorej nebude chýbať vôbec nič. Pri moderných pracovniach by ste tiež nemali zabúdať na vhodný nábytok, ktorý by mal k celej miestnosti vyhovovať aj čo sa týka rozloženia.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články