• News&Inspirations

aktualizované

Ako zatočiť so zimnými depresiami s pomocou svetla?

Zatočte so zimnými depresiami. Poriadne si rozsvieťte! V zime trpíme zlou náladou, depresiami a únavou omnoho častejšie a intenzívnejšie než celý zvyšok roka. Dôvodom je úbytok slnečného svetla a zmena v jeho farebnom spektre, ktoré navodzuje pocit spánku aj počas dňa.

 zostava moderného nábytku do do salonu Altara Grafit / Dub Artisan
Zostava moderného nábytku do salónu Altara Grafit/Dub Artisan 

Ak zaplavíme priestory, v ktorých pobývame svetlom, budeme sa cítiť omnoho lepšie.Často stačí len pár drobných, často finančne nenáročných zmien a vaše emočne rozpoloženie sa zlepší hneď o niekoľko stupňov.

Svieťte teplom

Najjednoduchší a najlacnejší spôsob je výmena žiaroviek za také, čo sa najviac podobajú dennému svetu a majú tedarovnomerné zastúpenie farieb. Poznáte ich podľa skratiek Ra alebo CRI. Hodnoty 90 a vyššie sú najviac podobné prirodzenému dennému svetlu. Dôležitá je avšak aj tzv. teplota chromatickosti (skratka Tc),ktorá sa uvádza v kelvinoch (K) a označuje farebný tón svetla. Teplé tóny sa pohybujú od 2700 do 3000 K, chladné nad 5000 K. Nášmu oku súkromného príjemnejšie teplejšie tóny, ale pri dostatočne vysokom indexu podania farieb (91 a vyššie), je možné zvoliť aj chladnejšie.Všetky údaje nájdete na obaloch žiaroviek.Zdrojom príjemného teplého svetla sú tiež žiarovky s wolframovou technológiou, ktoré nielenže vydávajú požadované teplé svetlo, ale tiež sú vďaka jednotlivým svietiacim vláknam veľmi dekoratívne.

Používajte svetlo dostatočne

Každý interiér si zaslúži viac svetelných zdrojov, zďaleka nespoliehajte len na centrálne stropné osvetlenie. To je zvlášť v zime samo o sebe nedostatočné, okrem toho viac zdrojov navodí aj príjemnejšiu atmosféru v miestnosti. Nie je teda divu, že designéri nedajú na rôzne lampy ako sú dekorácie vôbec dopustiť. Dostatočné svetlo je dôležité pre prácu a fungovanie v domácnosti, pretože nedostatok svetla môže prispieť na zhoršení zraku.

Stojace alebo stolné lampy rozhodne nie sú jedinou možnosťou, ktoré byty zosvetlia.Zaujímavou možnosťou do našich končín najskôr prenikajúce sú nástenné lampy. Dobrým tipom sú rôzne typy led osvetlenia, nech už umiestnené v stropných podhľadoch, tak napríklad v sklenených skrinkách alebo pod nábytkom.Viac svietidiel zvýši počet luxov v priestore, ale tiež vykúzli príjemnú hrejivú atmosféru a okrem nálady tak zdvihnú aj pocit telesného tepla, čo sa v zime isto hodí!

Využívajte prírodné svetlo

Aj takýto detail ako materiál, z ktorého je vyrobené svietidlo, môže hrať úlohu. Napríklad plastové tienidlá veľmi často zožltnú a po pár mesiacoch môže svetlo, ktoré vyžarujú, mať úplne inú farbu než v dobe zakúpenia.Pocitovo tiahneme skôr k prírodným materiálom, a tak napríklad jaseňové drevo, hodváb, keramika alebo textil vie navodiť útulný pocit domova lepšie.Rovnako tak svetlé, prírodné tóny alebo pastelové či živé farby tienidiel sú k pozdvihnutiu ponurej zimnej nálady vhodnejšie než lampy síce elegantnej, avšak v tmavej farbe. Tmavšie farby avšak môže pôsobiť aj horšie na vašu psychiku, prípadne môže potom miestnosť pôsobiť viac negatívnym dojmom. Pri ich výbere musíte zvážiť výber miestnosti a nábytku, ktorý sa rozhodnete použiť.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články