• Sprievodca

aktualizované

Ako zladiť farby nábytku so štýlom interiéru

Farebné kompozície, ktoré používame v interiéroch, majú mimoriadne veľký vplyv na celkový charakter interiéru a jeho štýl. Preto by mali byť všetky farby vybrané so špeciálnou starostlivosťou, aby zodpovedali očakávanému štýlu interiéru. Farby nábytku do značnej miery formujú vzhľad interiéru. Použité farby a ich kompozície môžu vytvárať atmosféru podporujúcu relaxáciu alebo koncentráciu, môžu motivovať, upokojovať a pri nesprávnom výbere dokonca dráždiť zmysly. Zistite, ktoré farby nábytku pre každú izbu sú v súčasnej dobe najmódnejšie.

V tomto článku sa dozviete:

  • Aké sú aktuálne farebné trendy?
  • Ako vybrať farby pre nábytok?
  • Ako si vybrať farebnú schému pre štýl interiéru?

Ako vybrať farby pre nábytok?

Každý rok sa objavujú nové palety farieb, ktoré určujú trendy v dizajne nábytku a doplnkov. Hlavné slovo v tomto smere má inštitút Pantone, ktorý je uznávaný ako autorita v oblasti určovania trendov farieb, ktoré ovplyvňujú nielen naše usporiadanie, ale aj odevnú módu a široko chápané umenie. Pri zariaďovaní interiéru vášho domu je dobré riadiť sa nielen aktuálnymi trendmi, ale aj preferenciami a individuálnymi vkusmi členov domácnosti. Aby uniknúť chaosu, vyberte zostavy nábytku do obývačky a ostatných miestností, pričom sa riaďte nižšie uvedenými radami.

meble do salonu 

Farby nábytku a veľkosť miestnosti

Farby nábytku majú veľký význam z hľadiska vnímania efektu priestrannosti v jednotlivých miestnostiach. Pre malý interiér je lepšie zvoliť nábytok a farebné akcenty v jasných farbách. Dokonale sa tu bude hodiť biela zostava nábytku s hladkými dvierkami, ako aj nábytok vo vysokom lesku. Na druhej strane, nábytok v tmavých farbách a s ozdobnými dvierkami a povrchovými úpravami bude vhodnejší pre priestranné miestnosti, ktoré nebudú príliš zdrvujúce. Riaďte sa preto jednoduchým pravidlom – svetlejšie opticky zväčšuje a tmavšie zmenšuje.

Farba nábytku a typ miestnosti

Pri zariaďovaní jednotlivých interiérov treba brať do úvahy ich účel a úlohu, ktorú zohrávajú v našom každodennom živote. Napríklad pre izbu, kde spíme, je dobré vybrať zostavu nábytku do spálne s tlmenými farbami a jemným dizajnom, aby počas večerného odpočinku a relaxácie nerozptyľovala zmysly. To isté platí pre zariaďovanie domácej kancelárie. Jej súčasťou by mal byť kancelársky nábytok, ktorého farby nebudú odvádzať pozornosť. Psychológia farieb môže pomôcť pri výbere farby pre nábytok, pretože ukazuje, ako dané farby pôsobia na naše zmysly a pohodu.

kolor mebli do salonu 

Farba nábytku a štýl interiéru

Jednotlivé štýly interiéru sa vyznačujú nielen špecifickými prvkami dizajnu a dekorácie, ale aj farbami. Zvážte, ktoré štýly interiéru najviac oslovia vkus členov domácnosti. Každý z nich je definovaný mierne odlišnou farebnou paletou, ktorá tiež uľahčuje výber nábytku a jeho estetiku. Napríklad škandinávsky štýl je predovšetkým biely, sivý, béžový, zemitý. Industriálny štýl používa čierne, drevené a medené farby. Na druhej strane, pre glamour a art deco sú charakteristické intenzívnejšie farby, farba zlata, striebra a čierna.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články