• News&Inspirations

aktualizované

Ako zvládnuť rekonštrukciu kuchyne?

Chystáte sa na nejakú významnú zmenu vo svojom interiéri? Túžite po kuchyni, v ktorej sa aj po rokoch budete cítiť pohodlne a varenie v nej Vám pôjde vždy pekne od ruky? 

Plánovanie priestoru

Mať dobre vypracovaný plán je základom úspechu prakticky u všetkého a rekonštrukcia kuchyne rozhodne nie je výnimkou – skôr naopak. Po jej zahájení pre Vás totiž akákoľvek dodatočná zmena bude znamenať vyššie výdaje, časovú stratu a množstvo starostí. Pokiaľ všetko dobre premyslíte a zorganizujete dopredu, nič Vás neprekvapí. Držte sa preto niekoľkých základných pravidiel: Určite by ste nechceli zastaviť celú rekonštrukciu kvôli čakaniu na momentálne nedostupné obloženie. Všetky práce konzultujte dopredu so správcom, pokiaľ je to vo vašom prípade nutné. Keď plánujete búrať priečky, nezabúdajte osloviť statika. Pokiaľ vlastníte družstevný byt, budete potrebovať súhlas družstva s rekonštrukciou pred jej samotným zahájením. Dobré načasovanie je taktiež dôležité. Pokúste sa naplánovať rekonštrukciu v termíne, kedy budete mať pokoj v práci, deti ideálne na prázdninách a v úplne najlepšom prípade je možnosť, sa po jej trvaní z bytu úplne odsťahovať. Čím viac budete mať pokoja, tým lepšie sa na rekonštrukciu budete môcť sústrediť.
 
 Kuchyňa Eliza

Majte reálne očakávania

Nech renovujete svoje bývanie z estetického, či funkčného hľadiska, vždy sa najprv zamyslite nad možnosťami, ale hlavne obmedzením priestoru. V prvom rade nikdy nesmie byť vzhľad, ale predovšetkým praktickosť.

Rozpočet

Ľudia často podceňujú výšku skutočných výdajov na rekonštrukciu. Zrejme preto, že ju nerobia každý deň. Ideálne je samozrejme nastaviť rozpočet tak, aby ste nemuseli zľaviť zo svojich predstáv. Pokiaľ avšak máte sebe-menšie obavy, že na celú rekonštrukciu nemáte dostatok financie, zvážte, či ju radšej o pár mesiacov neodložíte. Pokiaľ budete nútení rekonštrukciu v jej priebehu zastavovať, alebo robiť nechcene kompromisy kúpi lacný materiál, nič dobrého nezískate. Pokiaľ chcete mať čo najlepšiu predstavu o konečnom výdaji, urobte si dôkladný prieskum trhu. Starostlivo si vypíšte všetko potrebné, zaistite si odhad ceny nutnej práce a postupne sa dopracujte k finálnej čiastke. Vždy tiež počítajte s nutnou rezervou pre prípady, že sa v priebehu rekonštrukcie niečo pokazí. Pokiaľ budete na prípadne vyššie náklady pripravení, nič Vás už nezaskočí. Určite Vás napadne, že rekonštrukcia svojpomocou môže ušetriť významné peniaze. Verte však, že na precenení vlastných schopností už stroskotalo úsilie mnohých šikovných domácich kutilov. Keď dobre neodhadnete svoje vlastné schopnosti, vo finále sa o žiadnej úspore nebude dať hovoriť. Sami sa púšťajte len do prace u ktorých ste si stopercentne istí, že je sami s prehľadom zvládate.
Kuchyňa Perla 

Výber vhodných materiálov

Práve stavebný materiál je tým, na čom sa ľudia snažia najviac ušetriť a je to veľkou chybou. Kvalita materiálu hraje zásadnú úlohu v budúcej životnosti kuchyne a preto orientácia na to najlacnejšie rozhodne nie je rozumná. Pokiaľ sa Vám drahšie a v drvivej väčšine prípadov a kvalitnejší materiál tu cenovo nedostupný, zamerajte sa na sezónne výpredaje, ktoré Vás často môžu prekvapiť práve u nás. Často tak narazíte na rozumnú cenu za materiál vysokej kvality. Poraďte sa s nejakým odborníkom, než začnete bezhlavo nakupovať, často sa totiž výsledná cena odvíja skôr od značky, než od kvality. Tak ako ostatne aj u všetkého ostatného.

Dobrá zmluva je vždy základ

Aj keď je to veľmi lákavé z hľadiska nižších výdajov a často sa s podobnou ponukou stretnete, nenajímajte si remeselníkov bez zmluvy. Dobrá zmluva bude k nezaplateniu v prípade neskorších reklamácií. Väčšina firiem tiež chce zálohu dopredu. Dohodnite si, že budete za odvedenú prácu platiť priebežne a na záver si necháte motivačný doplatok, napríklad 15 % z ceny, ktoré vyplatíte po odovzdaní hotového diela a odstránení všetkých chýb a nedostatkov, len tak budete mať firmu pod kontrolou.

Veľa svetla je základ

Dostatok svetla je nezbytný požiadaviek k akémukoľvek varení. Jednak potrebujete vidieť na to čo robíte, jednak znížite pravdepodobnosť úrazu. Základom je slnečné svetlo, ktoré prúdi do kuchyne aj celý deň. Pokiaľ máte možnosť, dosaďte do kuchyne veľké plastové okná. Budete mať dostatok svetla a zároveň môcť vetrať. Okrasných zácloniek a závesov sa skôr vyvarujte a pre zatemnenie využite vidiecke rolety či žalúzie.
Pri výberu svetla si pamätajte, že biela farba linky či steny svetlo odráža, tmavé farby ho budú pohlcovať. Pokiaľ teda máte tmavú kuchyňu, budete pravdepodobne potrebovať viac žiariviek.
Hlavné svetlo môže svietiť bodovo dole, ale väčšinou neosvetlí všetky kúty miestnosti. Pokiaľ ich chcete mať osvetlené, použite viacramenné hlavné svetlo, u ktorého môžete svetlo namieriť kam potrebujete. Pre osvetlenie pracovnej plochy použite bodové osvetlenie, ktoré sa umiestní na spodné strany závesných skríň. Pre osvetlenie varnej dosky dnes najčastejšie funguje digestor so zabudovaným svetlom. Čokoľvek v kuchyni robíte, robte s dostatočným svetlom.
Určite už ste niekedy počuli o psychológii farieb, teda o tom, že každá farba niečo znamená a tiež navodzuje konkrétne emócie. Nesmiete opomínať ani ich estetiku a to, kam sa farby hodia. V prvom rade je nezmysel príliš dbať na aktuálne módne trendy. Vy ste tou osobu, ktorá v kuchyni bude tráviť čas a predovšetkým Vy sa v nej teda musíte cítiť dobre.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články