• Sprievodca

aktualizované

Aký matrac vybrať pre osobu s problémami s chrbticou?

Čoraz viac ľudí v súčasnosti bojuje s chronickými bolesťami chrbtice. Je to spôsobené mnohými faktormi, ako napríklad sedavý životný štýl a nedostatok fyzickej aktivity. Špecialisti napriek tomu uvádzajú, že najčastejšou príčinou je spánok na zlom matraci. Ak vás teda často bolí chrbtica, trpíte opakovanými bolesťami alebo ráno vstávate s pocitom rozbitia, príčina môže spočívať v nesprávnom vybranom matraci. Ako v tomto prípade vybrať najlepší matrac
Matrac a zdravotné problémy 
Spánkom strávime až 1/3 svojho života. Vzhľadom na to, že problémy súvisiace s chrbticou sú nočnou morou dnešnej doby, preto je potrebné  sa postarať nielen o správnu hygienu spánku, ale aj o zabezpečenie zdravých podmienok pre nočný odpočinok. Časté bolesti chrbta sú symptómom, nie problémom. Jedným z nich môže byť nesprávny matrac. Treba vybrať taký model, ktorý podporí zdravý spánok poskytnutím adekvátnej podpory pre telo. Pri výbere matraca sa často zameriavame predovšetkým na otázku pohodlia. Je však dôležité, aby konštrukcia matraca zodpovedala nielen individuálnym preferenciám užívateľa, ale aj jeho fyzickým vlastnostiam, akými sú výška, hmotnosť a zdravotné problémy. 
Tvrdosť matraca a zdravý spánok
Jedným zo základných parametrov, ktoré by ste pri výbere matraca mali brať do úvahy, je stupeň jeho tvrdosti. Tento parameter vyberáme s prihliadnutím na telesnú hmotnosť. To je najdôležitejší determinant. Stupne tvrdosti jednotlivých matracov sú označené písmenom H. Napríklad matrac H2 je určený pre osoby s hmotnosťou do 80 kg a H3 nad 90 kg. Niektorí výrobcovia matracov berú do úvahy aj výšku, vďaka ktorému je možné vybrať konkrétny model. Je potrebné vedieť, že hmotnosť každého z nás je rozložená úplne inak, aj keď važíme tak isto. Preto postavy rôznych ľudí, ktorí majú rovnakú hmotnosť, sa na ten istý matrac ich váha inakšie rozloží na plochu matraca.
Na čo brať ohľad pri výbere matraca? Treba venovať pozornosť polohe bokov a ramien, pretože by mali byť na správnom matraci v jednej línii. Pri vsunutí ruky pod bedrovú oblasť by tam nemalo byť žiadne voľné miesto. Potom si môžeme byť istí, že chrbtica je správne podopretá. Tiež je dobré si overiť, či chrbtica pri ležaní na boku drží rovnú líniu. 
Pokiaľ však bolesť pretrváva, alebo sa bolesť stále opakuje, odporúčame aby ste navštívili dobrého fyzioterapeuta alebo lekára. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články