• News&Inspirations

aktualizované

Akých chýb by sme sa mali vyvarovať pri zariadení kuchyne?

Nová kuchyňa nás stojí veľa času a peňazí, preto by ste sa mali vyvarovať častým chybám, ktorých sa môže veľa ľudí dopustiť. Plánujete si kúpiť novú linku alebo chcete len čiastočné zmeny? Potom sa vám budú hodiť rady s ktorými chybami sa v praxi najčastejšie stretávame.

 Kuchyňa Trend Line Livia - Komplet 270x270cm - Komplet nábytku kuchennych
Kuchyňa Trend Line Livia 
Najčastejším prehreškom, s ktorým sa môžete stretnúť, je chýbajúci koncept kuchyne. Klienti postrádajú nutné skúsenosti a nadhľad, ktorý by im umožnil vnímať ich byt či dom ako kompaktný celok. Profesionálovia postupujú od celku k menším detailom, zatiaľ čo klienti často ako prvé riešia detaily či jednotlivosti, ktoré vo výsledku celok vizuálne treštia. V širokej ponuke trhu sa zvyčajne neorientujú a postupujú pri zariaďovaní spontánne, podľa momentálnej nálady. Preto je dôležité vyriešiť okrem dokonalej funkčnosti predovšetkým jednotný farebný a materiálový koncept pre zvolený štýl.

Najväčšie zlozvyky

Myslíte si, že každému vyhovuje v kuchyni niečo iného? Do istej miery máte pravdu, ale predsa len existujú určité doporučenia, ktoré sú dlhodobo overené v praxi. Najčastejšie sa objavujú nedostatky vo funkčnosti. To sa týka napríklad malej pracovnej plochy. A to kupodivu vôbec nesúvisí s veľkosťou samotnej kuchyne. Ďalším častým problémom sú zóny, ktoré na sebe zle ergonomicky navádzajú. Kuchyňa by totiž mala verne zrkadliť celý proces prípravy jedla. Konkrétne to znamená nadväznosť ľadničky (prípadne špajzu), odkiaľ jedlo vyberiete a umyjeme v dreze. Samotná pracovná doska, na ktorej jedlo spracuvávame, by sa malo nachádzať medzi drezom a varnou doskou, na ktorej jedlo finálne tepelne upravujeme.  

Čo a kam schovať?

Neduhom mnohých inak krásnych kuchyní je aj odkrytý neporiadok. Často za to môže nesprávne vyriešený ostrovček alebo chýbajúce optické oddelenie kuchyne od obytného priestoru. Do otvorených políc je potrebné dôsledne umiestňovať výhradne riad, ktorý používate každý deň.  
Achillovou pätou sú aj neprakticky zvolené povrchy a farby, čo sťažuje a komplikuje ich údržbu. Príčinou sú okrem štruktúrovaného povrchu dvierok tiež lesklé a tmavé, špeciálne čierne materiály. Verte, že je lepšie odolať módnym trendom a radšej uprednostniť praktickú stránku, tzn. preferovať odolné materiály a stredné farebné matné odtiene. Matné odtiene úž dlho patria medzi populárne a obľúbené pre ľudí, ktorí si zariaďujú a pripravujú a svoju úplne prvú kuchyňu. Populárny je najmä čierny a elegantný mat, ktorý tak vytvorí dokonalý interiér.

Sú aj trochu iné kúpeľne

Nepristupujte k zariadeniu kúpeľní len z praktického hľadiska. Ani nemusíte opisovať obrázky z katalógov. Kúpeľňa totiž môže byť originálna, hravá a zaujímavá. Skúste sa inšpirovať v minulosti, ako niektorí návrhári, ktorí tak našli nápady pre úplne novú dobu alebo si kúpte zaujímavý solitér nech už v podobe vane, či umývadla. Práve týmto smerom môžete hľadať nadčasovosť.

Skúste to inak

Pokiaľ je luxusná kúpeľňa nad naše priestorové či finančné možnosti, neznamená to, že by sme z tej našej nutne museli urobiť jeden obrázok z bežného katalógu. Pozrite sa na rôzne obrázky, ktoré už s luxusnejšou kolekciou nesúvisia. Tapeta, nezvyčajné kreslá a farba alebo naopak jeden tón, pôsobí to inak a zaujímavo. Pokiaľ vám nechýba fantázia, môže byť u vás aj kúpeľňa originálnym solitérom.

Staré zvyky v novej kuchyni

Pri zariaďovaní novej kuchyne sa všetci držíme starých a zaužívaných spôsobov. Máme tendenciu kopírovať tú starú, na ktorú sme boli doposiaľ zvyknutí. Len zvolíme modernejšie materiály, spotrebiče a obklady. Kto doposiaľ žil v panelákovom byte a sťahuje sa do rodinného domu, automaticky kuchyni vyhradí minimálny priestor. Kto bol zvyknutý mať mikrovlnku postavenú na linke vedľa sporáku, zase ju tam postaví, napríklad aj tú starú, vždy predsa ešte slúži. Pokúste sa preto oslobodiť od zabehaných stereotypov a novú kuchyňu plánujte od základov.

Nedostatok osobitosti

Ak plánujete kuchyňu ste pochopiteľne ovplyvnení obrázky z katalógov. Chceme byť moderný, chceme ísť s dobou. Vzorové kuchyne avšak bývajú nastylovaný tak, aby sa zapáčili čo najväčšiemu počtu ľudí, a tak postrádajú osobité prvky. Pritom to sú práve odchýlky od základného designu, ktoré kuchyni dodávajú pocit domova a útulnosti: nech už ide o drobné dekorácie alebo nápaditý obklad za linkou. Dekorácie môžete vyberať podľa svojho vkusu a toho, čo sa vám páči. Nezabúdajte ani na tapety, ktoré oceníte hlavne vtedy, pokiaľ máte spojený obývací priestor s kuchyňou.

Neberieme ohľad na povahu stavby

Ľudia sa často rozhodnú pre minimalistickú celú bielu linku, pretože biela farba je nadčasová a stojí nad všetkými spomenutými trendmi. Keď ale takú kuchyňu nainštalujete v starom dome, bude to pôsobiť ako pesť na oko. Štýl kuchyne by mal byť prispôsobený povahe celého domu aj prostredí, v ktorom sa nachádza. Inú kuchyňu kúpite do drevostavby u lesa, inú do moderne poňatej vily v luxusnej časti. Pokiaľ staviate, riešte vzhľad a povahu kuchyne hneď vo fázi projektu. Budete tak mať istotu, že dosiahnete harmonického celku, v ktorom všetko do seba zapadne ako uliate po technickej aj vizuálnej stránke.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články