• Štýle

aktualizované

Atmosféru v miestnosti ovplyvňujú lampy

Svetelnú pohodu v miestnosti väčšinou veľmi ovplyvňujú stojace alebo stolné lampy. Ich hlavnou výhodou je, že sú jednoducho premiestniteľné, takže nimi môžete bez problémov zasvietiť interiér nielen stabilne, ale aj flexibilne podľa momentálnej potreby.

 Komplet nábytku z lawa Baros Dub artisan/Čierny mat Komplet czarnych nábytku

Komplet nábytku z lawa Baros Dub 

Môžete vyberať také typy, ktoré svojim vzhľadom ladia s lustrom a ostatnými svietidlami, ale môžu mať spoločný napríklad iba materiál, z ktorého sú zhotovené. Nič ale nebráni tomu, aby ste si zvolili naopak lampu ako kontrastný prvok k okolitému zariadeniu.

Dôraz je kladený na jednoduchosť a funkčnosť

Pri výberu podlahových svietidiel (podobne ako je to u ostatného interiérového vybavenia) je v poslednej dobe kladený dôraz predovšetkým na to, aby nerušilav minimalisticky vybavených miestnostiach a abybez zvyšku splnila svoju hlavnú úlohu – správne nasvietenie daného priestoru.

Lampy sú ideálny spôsob, ako si doma vytvoriť príjemnú a pohodovú atmosféru. Zároveň však môžu byť užitočné aj pri rôznych činnostiach, ako je napríklad čítanie, na ktoré potrebujete dobre vidieť, a preto je pri ňom lokálne svietidlo nezbytné.

Moderné sú lampy do oblúka

Nie je však pochýb o tom, že lampy sú zároveň dôležitým designovým doplnkom. Veľmi obľúbené sú teraz stojace lampy so štíhlym a do oblúka tvarovaným telom,ktoré dosahuje napríklad až nad konferenčný stolík. Ich stabilitu zaisťuje masívna základňa, takže nehrozí, že by sa prevážili.Stojaca lampu však oceníte nielen v obývačke, ale napríklad aj v spálni u postele. Práve sem si môžete dať zaujímavý designový solitér, ktorý miestnosť príjemne ozvláštni. Do obývacích miestnosti sa skôr volí niekoľkodielne sety, ktoré vám zaistí, že pri kombinovaní svietidiel nešliapnete vedľa.

Stolné lampy nielen ako dekorácie

Niekedy sú skôr nenápadné, inokedy im prisúdime dekoratívne úlohy, ale zakaždým platí, že sú veľmi užitočné. Svojim svetlom umocní náladu okamihu. Môžu však naopak prispieť k nasvieteniu detailov pri niektoré z rukodelných činností. A tiež sú nepostradateľným pomocníkom na písacom stole.

Škála ich určenia je teda skutočne široká. Tomu sa prispôsobujútiež ich konštrukcie aj spôsob osvetlenia.Preto pri výbere stolnej lampy majte na pamäti, za akým účelom si ju poriaďujete.Tento rok majú zelenú farbu predovšetkým industriálne kúsky. Trendy sú konštrukcie vyrobené z pochromovanej nebo nerezovej oceli, v kombinácií s nepriehľadnými tienidlami, ktoré bránia oslneniu.

Pracovná lampa musí byť nastaviteľná

Atraktívna designová lampa asi len ťažko splní požiadavky, ktoré na nej má človek často pracujúci dlho do noci alebo študent, ktorý sa musí učiť. Intenzita svetla pre čítanie, kreslenie či štúdium by podľa odborníkov mala dosahovať asi 300 lumenov a ešte o polovicu viac vyžadujú činnosti zamerané na detail, ako je napríklad vyšívanie. Príjemným bonusom pracovnej stolnej lampy je možnosť natáčania tienidla podľa potreby. K tomu sú ideálne typy lámp s kĺbovou konštrukciou alebo s tzv. husím krkom.Praktické sú tiež lampy s klipsou, ktoré môžete pripevniť do ľubovoľnej výšky.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články