• Štýle

aktualizované

Avantgardný štýl

Viete, že aj pekné a príjemné bývanie môže Vás po čase začať nudiť? Je totiž stále rovnaké, nie sú v ňom vibrácie, ktoré potrebujeme k tomu, aby sme nabrali novú životnú energiu. Pritom by stačilo celkom málo, vniesť do neho prvky originality. A presne to vie bývanie v štýle avantgardy.
Avantgardný štýl vznikol na začiatku minulého storočia a predstavoval akési vyústenie vzdoru voči tradičnej kultúre. Dá sa povedať, že predstavuje všetko, čo by si zástanca konzervatívneho prístupu dokázal predstaviť tak maximálne vo sne, a to veľmi divokom.
O čom je vlastne tento štýl?
Jedným zo základných poznávacích znamení avantgardného štýlu sú geometrické tvary – gule, kocky, kruhy, obdĺžniky, štvorce. Chýbajú akékoľvek doplnky a dekorácie a znaky ozdobnosti. Z materiálov hraje priznaný betón, tehly, plast, nerez, rôzne drôty, ale tiež laminát, linoleum a podobne. Bude vás baviť aj vďaka palete jasne výrazných farieb, ako je červená, oranžová, žltá, bordová, v hocijakých kontrastných a zaujímavých kombináciách.
Dobrý základ
Aby ste sa mohli pri tvorbe tohto štýlu trafiť, potrebujete dobrý základ. Ten vám poskytne vhodná podlaha v nadčasových dekórách. Vyberajte skôr neutrálne odtiene, ktoré umožnia neskoršiu kombináciu s atypickými doplnkami. Riešenie priznaného betónu či tehál na stenách nie je vždy možné. Dobre ale poslúžia obklady v imitácií kameňa, čo sa týka doplnkov k výmaľbe v základových farbách tohto štýlu je biela, smotanová, oriešková a podobné farby. A pokiaľ trváte na betónu, existujú obklady a dlažby, ktoré verne imitujú betónovú stierku.
Komplet nábytku 2 Systém CALIFORNIA

Vybavenie
Avantgardný nábytok a ostatné vybavenie je vysoko funkčné, aj keď to tak možno na prvý pohľad nevyzerá. Tu sa prejavuje už spomenutý zmysel pre geometriu a kombinácie zdanlivo k sebe neladiacich materiálov, napríklad plastu s drevom, kameňa so sklom a podobne. Jeho účelom nie je šokovať, ale ukazovať možnosti, že to ide aj inak. Typickým príkladom avantgardného vybavenie sú kúpeľné vane stojace v priestoru, umývadla na doske v tvare štvorca, obdĺžnika, alebo také, ktoré pripomínajú skôr guľatú misku, čo podtrhuje aj materiál, napríklad kamenina. 
A nezabudnite
Tento štýl nemá rád zdobené prvky, takže pokiaľ túžite po dekoráciách, kupujte si len veľké, jednoduché a predovšetkým vo väčšom množstve než malom. Vsaďte aj na svetlo, tam, kde to nejde prírodnou cestou, ako napríklad v prípade už spomínanej kúpeľni, kupujte si či už samostatné svetlá alebo doplnky.

Z pohľadu módy
Tu sa pohybujú ženy, ktoré sú športovo založené. Majú radi funkčné a nerozbitné veci. Moc si nepotrpia na kreatívny a umelecký design. 
Z pohľadu interiéru
Avantgardný interiér sa vyznačuje výraznými farbami ako je červená, bordová, oranžová alebo ich kombinácie. Ďalej obsahuje betón, tehly, atypické kúsky nábytku nielen z plastu. Tiež z nereze oceli alebo drôtu a všetkého netradičného a neobvyklého. Tento štýl nie je príliš obvyklý, ale má aj tak svojich verných priaznivcov.
Znaky avantgardného štýlu
Betón, priznané tehly, atypické kúsky nábytku nielen z plastu, ale aj z nereze oceli alebo drôtu a vôbec všetkého neobvyklého a netradičného – že si nevieme predstaviť takto zariadený interiér? Avantgardný štýl nie je práve rozšírený. Jeho ďalším typickým znakom sú výrazné farby ako červená, bordová, oranžová alebo ich rôzne kombinácie.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články