• Štýle

aktualizované

Bauhas štýl v bývaní

Elegantná premena interiéru do štýlu Bauhaus? So svojim interiérom sa môžete pustiť aj do odvážnejších projektov, ktoré sa týkajú interiérového štýlu, aby ste interiér premenili na moderné bývanie s veľkým množstvom sklenených plôch s výhľadmi na úžasnú prírodu. Nová podoba vášho interiéru môže odkazovať na štýl Bauhaus, jednu z najvýznamnejších avantgardných škôl umenia, designu a architektúry.

 Komplet Rumba XL - Dub sonoma Komplet Rumba XL - Dub sonoma
Komplet Rumba XL  
Súčasťou štýlu bolo mnoho kruhových tvarov, hranatých rámov a sýtych plôch primárnych farieb. Tie fungovali ako dekorácie a strhávali na seba pozornosť. Šlo spravidla o výrazné farby, ktoré v kombináciách vytvárali pôsobivé efekty. Pokiaľ sa rozhodnete do interiéru zakomponovať nejaké kúsky ovplyvnené týmto štýlom, do svojho domova tak bez problémov vnesiete umeleckého ducha a punc sofistikovanosti. Hitom sa v posledných rokoch stali hlavne geometrické motívy imitujúc pohyb. Nábytok v tomto štýle má ale trochu strohé línie. Ide tak o ideálny štýl napríklad pre zariadení pánskych pracovní a priestor určených pre pracovné schôdzky. Aby tieto kúsky vynikli, malo by byť ostatné zariadenie interiéru naozaj striedme, až minimalistické. Rozhodne sa vyvarujte kombinácii nábytku v tomto štýlu s krikľavými farbami alebo s veľmi dekoratívnymi objektmi v romantickom štýlu. Pamätajte, že Bauhaus vyznáva jednoduchosť a čistotu farieb a tvarov.

Dlhodobá rekonštrukcia

Ako prvé by ste mali riešiť prízemie so vstupnou zónou, prípadnou garážou a skladovacími priestormi, potom by ste mali riešiť zariadenie horného poschodia. Najväčšou záťažou sa však často stáva kompletná rekonštrukcia prostredného podlažia. Táto časť domu musela do seba integrovať všetky hlavné životné a funkčné priestory pre každodenný život – veľkoryso otvorenú obývaciu miestnosť, jedáleň a kuchynskú zónu rovnako ako prístup na terasu. Naviac táto časť domu musela byť charakteristická moderným vzhľadom v duchu štýlu Bauhaus. Sklenené časti interiéru oceníte aj keď budete chcieť priniesť viac svetla do vášho bývania, opticky zväčšiť a zosvetliť tmavé miestnosti. V obývacej miestnosti môžete tiež využiť rohové sedacie súpravy, ktoré aj v menšej miestnosti nebudú vyzerať, že by zaberali veľa priestoru, ak bude v miestnosti dostatok svetla. Môžete tiež zvoliť nejaké menšie dekorácie a ozdoby, prípadne do miestnosti nejaký kusový koberec.

Odvážne jedine s pokorou

Štýl Bauhaus sa spája s formálnou jednoduchosťou, kubistickými tvarmi stavebných konštrukcií s plochými strechami, minimalistickým spôsobom využitia stavebných materiálov – hlavne betónu a veľkých sklenených plôch, ktoré sú súčasťou fasády. Ak chcete systematicky vteliť tieto designové princípy do rozšíreného prostredia vášho interiéru, tak by set mali rátať s tým, že výhľad by mal byť tiež príjemný. Panoramatický výhľad na okolitú krajinu zo všetkých častí priestoru by mal byť čo najviac veľkorysý. Ak chcete maximalizovať množstvo svetla, ktoré bude prechádzať veľkoformátovými oknami od podlahy až k stropu a posuvnými systémami, bez toho aby bolo nutné meniť stávajúcu konštrukciu plochej strechy. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články